GLAMOURMUM 26.02.2009 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Wczoraj tak liczyłam i liczyłam i liczyłam.... i nie ma mocnych zabraknie mi na wykończeniówkę. Postawię dom w stanie deweloperskim z pompą ciepła i tutaj sie pieniądze skończą. Jest na to jakaś rada ????, na czym by tutaj zaoszczędzić ???? Wygrac w totka A tak na poważnie to musiałabys przedstawic cały kosztorys, zeby zobaczyc czy da się z czegos uciąć. do jutra będę znała wszystkie ceny robocizny...to wszystko napiszę. Najgorsze jest to,że mój mąż wziął sobie trochę z kredytu i zostało mi 300 tyś. Tak sobie właśnie pomyślałam,że chyba zacznę kupować coś z wykończeniówki z bieżących pieniędzy...np. zlewy, kafelki, kabiny prysznicowe..... ,żeby potem nie nadwyrężać budżetu, bo już będziemy mieli do spłacenia raty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 26.02.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Z 300 tysiącami to daleko nie zajedziesz, niestety.Mam dom porównywalnej wielkości i wiem jakie ponieślismy koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 26.02.2009 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Do tej pory mam takie wyceny: 1, Robocizna stan zero - 11 tyś parter, strop, schody - 22 tyś piętro - 6 tyś tynki wewnętrzne maszynowo-gipsowe - około 10 tyś posadzki parter+ piętro, elewacja zewnętrzna(wełna)+tynk mineralny+farba silikatowa - 20 tyś ocieplenie poddasza, nida gips - 10 tyś2. Materiały Ytong (bloczki, kleje, zaprawy, nadproża) - 19968,25 Dachówka+akcesoria+okna poddaszowe+rynny - 30 tyś Strop - 8 tyś Okna z roletami - 14 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 26.02.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Kasiu planujecie robić to deskowanie czy nie?Ja tez miałam robić ale zrezygnowałam.Czasami trzeba zrezygnowac z paru reczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 26.02.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 A robocizna dachu?Nie rozumiem o co chodzi z tym stropem za 8 tysięcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 26.02.2009 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 A robocizna dachu? Nie rozumiem o co chodzi z tym stropem za 8 tysięcy? wycenę dachu (drewno+ robocizna) będę miała dzisiaj. Strop 8 tyś - to wycena materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 26.02.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 A beton policzyłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 26.02.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 posadzki parter+ piętro, elewacja zewnętrzna(wełna)+tynk mineralny+farba silikatowa - 20 tyś zastanawia mnie ta pozycja.Czy to jest tylko cena za robocizne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 26.02.2009 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 A beton policzyłaś? nie, bo obliczają mi ile będę potrzebowała betonu na stan zero i na strop. Mam zamówione bloczki betonowe za 2,30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 26.02.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 2,30 to bardzo tanio. A Ty sama nie mozesz sobie policzyć ile potrzeba Ci betonu?To nie jest skomplikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 26.02.2009 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 2,30 to bardzo tanio. A Ty sama nie mozesz sobie policzyć ile potrzeba Ci betonu? To nie jest skomplikowane. Nie mam pojęcia jak policzyć beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 26.02.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Jak to nie masz? Długość ław x szerokośc i wysokość.A jeżeli chodzi o strop to każdy ma swój przelicznik.Wystarczy spytac producenta ile wchodzi na m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 26.02.2009 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Jak to nie masz? Długość ław x szerokośc i wysokość. A jeżeli chodzi o strop to każdy ma swój przelicznik. Wystarczy spytac producenta ile wchodzi na m2. hmm. Rozumiem,że długość ław i szerokość jest na projekcie.... To jeszcze mi napisz jak policzyć ile potrzebuję bloczków budowlanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 26.02.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 W ten sam sposób.Długość ław x wysokość i wyjd a Ci metry 2.Nie pamiętam ile bloczków wchodzi na m2 ale zadzwoń do pierwszego lepszego składu i Ci powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 26.02.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 posadzki parter+ piętro, elewacja zewnętrzna(wełna)+tynk mineralny+farba silikatowa - 20 tyś zastanawia mnie ta pozycja. Czy to jest tylko cena za robocizne? Powiedz mi czy nie taniej wyszedlby Was tynk barwiony w masie? Raz, ze materiał tańszy to i roboty mniej o co za tym idzie taniej. Koniecznie musicie miec wełnę? Liczyłaś jak wychodzi cenowo w stosunku do styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 26.02.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Doberek Ojojoj...jakie trudne tematy od samego rana. Glamcia, ja już nie bardzo pamiętam co i ile mnie kosztowało. Musiałabym spojrzeć do natatek, z których i tak bym już teraz nic nie skumała. Jedno mnie zszokowało. Bardzo mało zapłaciłąś za Ytonga. Oczywiście to super, ale zaczęłam się zastanawiać, czy oby dobrze masz policzone, bo ja zapłaciłam o wieeeeeeele więcej. Wiem, że masz go po promocyjnej cenie, ale to i tak bardzo mało. Druga sprawa to tynki. Cena jaką podałaś jest za materiał, czy rob. To samo pytanie dotyczy ocieplenia poddasza. A i za okna i to jeszcze z roletami wydaje mi się że masz super wycenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 26.02.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Bloczków na m2 chyba wchodzi 21 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 26.02.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Czesc Edytko Tez mnie zastanawia cena za te tynki. Jak dla mnie to sama robocizna ale jesli tak to cena kosmos. Poddasze to pewnie tez sama robocizna. Drogo i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 26.02.2009 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 posadzki parter+ piętro, elewacja zewnętrzna(wełna)+tynk mineralny+farba silikatowa - 20 tyś zastanawia mnie ta pozycja. Czy to jest tylko cena za robocizne? Powiedz mi czy nie taniej wyszedlby Was tynk barwiony w masie? Raz, ze materiał tańszy to i roboty mniej o co za tym idzie taniej. Koniecznie musicie miec wełnę? Liczyłaś jak wychodzi cenowo w stosunku do styropianu? Musze mieć wełnę, ponieważ takie wyszły obliczenia pod pompę ciepła... 36,5 ytong + 10 cm wełny. Styropian nie może być, bo nie wolno na Ytonga kłaść styropianu. Musze poczytać co to jest tynk barwiony w masie .... Cena wełny na cały dom na zewnątrz + dodatki wyszło około 7 tyś brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 26.02.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Hejeczka Moniś. Ja każdą cenę od razu porównuję do swoich kosztów. W sumie to nie wiem czy jestem obiektywna, bo mnie sie wydaje, że ja za wiele rzeczy jednak przepłaciłąm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts