pit79 26.08.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Witam, mam problem, na działce rosną mi sosny wzdłóż ogrodzenia, takie po 2-3m, sąsiedzi mówią że one zniszczą mi glebę i ze nic tam nie beedzie chciało roznąć- czy to prawda? Ziemia u mnie jest piaszczysta. Na wiosne posadziłem przed domem rządek małych tuji i o dziwo sie przyjęły. Teraz mam mozliwość dostania ok 20 tyji takich samych i chciałem się zapytać czy mogę je posadzić w niedalekiej odległości (jakiej?) od sosenek przy płocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 26.08.2008 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 generalnie boję się ze za paraę lat jak te sosny urosną to odłoniąpłot jak pójdą w górę, a zostaną tylko pnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 26.08.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 zobacz czy jak urosną nie zabiorą słońca sąsiadom ... może stąd obawa sąsiadów o twój ogród... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 26.08.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 jak to sosna, na początku "choinka" jak teraz http://img507.imageshack.us/img507/553/pict6760jw7.jpg potem tak, chociaż nie wiem ile te na obrazku mogą mieć lat http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/21/Pinus_sylvestris_tree.jpg/399px-Pinus_sylvestris_tree.jpg nieprawdą jest że pod sosną nic nie urośnie, sosny mają na piaskach głęboki palowy system korzeniowy, a leśnicy mi mówili że zasięg korzeni dorosłej sosny nie przekracza dwukrotnego zasięgu korony. Czyli te rośliny które mają głębokie korzenie trzeba sadzić dalej. Spadające igły mocno zakwaszają ziemię. Bezpośrednio pod sosną możesz sadzić wszystkie rośliny, które mają płytki system korzeniowy np tu http://www.krzewy.pl/zestawieniap3.htm tylko wybierz te, które będą rosły na Twojej słabej ziemi i tolerują kwaśną ziemię, chyba że ją poprawisz, ale też raczej rośliny kwaśnolubne lub obojętne W razie czego niech mnie ogrodnicy i leśnicy poprawią temat thuje w rządku + sosny sprawa gustu i jeszcze coś sosny można formować, żeby tak nie pędziły w górę i się zagęszczały wyłamuje się w kwietniu maju tzw świeczki - przyrosty z niewysuniętymi jeszcze igłami - najlepiej rączką, nie wywalać, zrobić syrop ładny domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 28.08.2008 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Duśka , dzięki za odpowiedź. sosenki były posadzone przez poprzedniego włąsciciela działki, i dlatego są posadzoen wzdóż granicy. zrobię szkic niedługo co i jak wygląda , to moze ktos mi podpowie jakieś sensowne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 28.08.2008 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Duśka , dzięki za odpowiedź. sosenki były posadzone przez poprzedniego włąsciciela działki, i dlatego są posadzoen wzdóż granicy. zrobię szkic niedługo co i jak wygląda , to moze ktos mi podpowie jakieś sensowne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkrzyszt 04.09.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Sosny mozna kazdej wiosny mocno przyciac (młode przyrosty)najlepiej sie to robi w maju i wtedy rosna wolniej i nie ogałacaja sie tak od dołu a przy tym ładnie sie zagęszczaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts