Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam przed wejściem 4 kolumny betonowe (po 2 z każdej strony drzwi, w szalunku kartonowym). Miały być prosto, wyszły troche po skosie, tzn. obie pary kolumn są równoległe do siebie, ale schodzą się trochę do środka na górze (nie ma pionu).

Czy ktoś ma jakieś rozwiązanie jak sobie poradzić z takim problemem? Dodam tylko, że kolumny są dość grube (średnica 35 cm), tak więc nadkładanie materiału i w ten sposób korygowanie pionu chyba sie nie uda.

Na kolumnach spoczywa balkon.

proszę o radę... :roll:

https://forum.murator.pl/topic/107409-jak-quotwyprostowa%C4%87quot-krzyweprzekoszone-kolumny-beton/

/.../ wyszły troche po skosie, tzn. obie pary kolumn są równoległe do siebie, ale schodzą się trochę do środka na górze (nie ma pionu).

A ile to jest "trochę"? Dla jednego to będzie 1cm, dla innego 20cm - a od tego zależy możliwość i ewentualnie sposób "wyprostowania".

kolumny maja okolo 3 m wysokosci, jesli zaczepimy sznurek z obciążeniem na górze kolumny, to na dole wyjdzie odchylenie 5-6 cm

niby nie jest to dużo, ale troche mnie boli, bo te wejscie to najbardziej reprezentacyjny fragment domu (taki dworek, projekt APS 105 +2G ArchiProjekt z Lublina)

okrągłe czy kwadratowe jeśli to drugie to styro+ siatka i masz wyprostowane jak okrągłe to wyburz i postaw od nowa póki co nie przychodzi mi nic lepszego do głowy ....

Spod balkonu ? Odważnie :):)

Mam przed wejściem 4 kolumny betonowe (po 2 z każdej strony drzwi, w szalunku kartonowym). Miały być prosto, wyszły troche po skosie, tzn. obie pary kolumn są równoległe do siebie, ale schodzą się trochę do środka na górze (nie ma pionu).

Czy ktoś ma jakieś rozwiązanie jak sobie poradzić z takim problemem? Dodam tylko, że kolumny są dość grube (średnica 35 cm), tak więc nadkładanie materiału i w ten sposób korygowanie pionu chyba sie nie uda.

Na kolumnach spoczywa balkon.

proszę o radę... :roll:

Może coś takiego :

http://www.polskastrefa.eu/ogloszenia/kolumny_architektoniczne_148906_5778.html

Chodzi o okładziny.

Istnieją zaprawy naprawcze do betonu, które mają szanse się trzymać.

Klasa zaprawy PCC (polymer cement concrete), powszechnie stosowane w mostownictwie, np. Nanocrete firmy PCI.

Zabawa jednak dośc droga.