Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Stastny.witam,

Podali mi tez kosztorys bez instalacji i jest cenowo zblizony do Muratora, ktorego kosztorys zawiera instalacje. Juz sam nie wiem, zona jest za atena.

Czy kosztorys jest adekwatny do rzeczywistosci?

I jeszcze raz- czy ktos sie na ten projekt zdecydowal?

Pozdrawiam

Witam

Kosztorys jest adekwatny do rzeczywistości... kwestią do rozstrzygnięcia zostaje rzeczywistość rzeczywistości.....

A tak na poważnie kosztorysy w gazetach i katalogach są przeważnie zawyżone... no chyba że budujemy w Warszawie, Krakowei itp.... jeśli będziemy budować "na wiosce" cena z kosztorysu jest przesadzona i to sporo. Najrzetelniejszy kosztorys to kosztorys wykonany przez przyszłego wykonawcę danego domu+ koszty materiałów + parę procent na różne nieoczekiwane przypadki.

Moim zdaniem lepiej wybudować taniej niż drożej, a za to co zostanie pojechać sobie ... no na przykład do tajlandii zobaczyć ptasią grypę z bliska :-)

pozdrawiam

• 3 weeks później...
Dzieki,

Zmienilismy zainteresowanie na afrodyte- wieksza atena.

Czy myslisz, ze mozna to budowac z wjazdem od zachodu na dzialce o szerokosci 30 i dl.90 metrow?

Co sadzisz o tym slupie w salonie, wykuszu i kominkach- lokacja w salonie i przydatnosc na zewnatrz.

POZDRAWIAM

No i jaki wybór w końcu?

My juz prawie.

• 5 months później...
  • 3 months później...
Witam i bede wdzieczny za kazde slowo. Mam nadzieje, ze ktos ten projekt juz wybral a moze ktos go realizuje:

http://www.dobredomy.pl/?id_project=77

Witaj!

Przymierzamy sie do realizacji tego projektu i interesują nas uwagi innych osób. Jakie masz zdanie na temat Ateny. Czy zdecydowałeś się?

mz

-kotłownia bez okna - lepsza jest z oknem

Nie koniecznie. Ja mam bez okana i sie ciesze, bo moge zrobić ciemnię. Tytaj jest mozliwośc zrobienia przejścia z garażu.

-połamany dach - fajny, ale droższy niż nie połamany;-)

Tu się zgodzę. Bardzo skomplikowany dach, drogi w wykonaniu i o błędy nie trudno.

Komin od kominka na zewnątrz budynku. Poczytaj o wychładzaniu komina o skroplinach i szpetnych wykwitach i zastanów się czy da się to dobrze ocieplić.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Ja również przymierzam się do tego projektu. Jednak wydaje mi się, że są tam za małe pokoje. Według mnie powinny mieć co najmniej 13m2. Inaczej to takie pokoje blokowe.

Jeżeli wybierzemy Atenę, to przesuniemy ścianę tylną o 1,5 m i dzięki temu uzyskamy po 0.5 m w 2 pokojach i łazience.

• 2 weeks później...

Witam. :D Będziemy, a w zasadzie budujemy Atenę. Stan prawie zero (bez górnej zalewki). Jak tylko aura pozwoli ruszamy na dalsze podboje.

Po kilku przeróbkach nasz salon (z jadalnią) ma ponad 40m2, a te mniejsze pokoje powiększyły się do ponad 14m2 każdy i to bez naruszania konstrukcji (ścian zewnętrznych) budynku. 8)

• 2 weeks później...

Zrezygnowaliśmy z kotłowni (brak gazu, a węgla nie chcę), bo przy ogrzewaniu prądem niepotrzebna. Pomieszczenie to zostało przedłużone na całą długość garażu, i dostało wejście z holu (było z wiatrołapu). W pomieszczeniu tym będzie łazienka, a na końcu pralnia. Dzięki temu w wiatrołapie mam miejsce na dużą szafę, i mogę zrezygnować z szafy w holu. Co z koleii daje możliwość zwężenia holu i powiększenia powierzchni pokoii, powiększonych już o szerokość łazienki. Zrezygnowałam też ze ścianki na którą się wchodziło z wiatrołapu, co powiększyło salon o ponad 8m2.

Co do kosztów to razem z projetktem dostaje się " Uproszczony kosztorys". Według niego za stan surowy zamknięty trzeba będzie zapłacić 170.464,76 zł :o .

My budujemy własnymi siłami i póki co koszty (tego co zrobiliśmy) są duuuuuuużo niższe od przewidzianych w kosztorysie.