TomaszB 02.10.2003 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Witam! Jak nie popełnić błędu przy zakupie działki z rozpoczętą budową?? Co sprawdzić, czego dopilnować, jak wziąć na to kredyt. Wszystkie poradniki opisują jedynie sytuacje zakupu działki i rozpoczęcia budowy od zera lub kupna już gotowej nieruchomości. Myślę, że takich jest wielu - macie doświadczenia - napiszcie. Zależy mi na czasie, gdyż muszę szybko podjąć decyzję! PozdrawiamTomasz B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.10.2003 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Jeśli budowa została przerwana na 2 lata , musisz załatwić nowe pozwolenie na budowę. W przeciwnym razie wystarczy przepisać stare na swoje nazwisko. Działkę z budową niezakończoną kupuje się jako działkę , bo do wpisu w księgę wieczystą musi być zgłoszone w urzędzie zakończenie budowy i przekazanie domu do użytkowania. Kredyt bierze się tak samo. Prawie nikt nie bierze kredytu na budowę mając gołą działkę , ale w momencie gdy coś zostało już wymuruwane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszB 03.10.2003 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Dzięki!Dziennik budowy jest nieuzupełniony - myślę, że da sie to zrobić tak aby nie było 2 letniej przerwy. Jeśli chodzi o przepisanie pozwolenia - gdzie to się robi???Kredyt. Czy to co stoi na działce jest uznawane jako "wkład własny" do budowy, czy nie. Nie wiem po prostu kiedy wziąć kredyt. Czy muszę go wziąć przed aktem, aby wydane pieniądze były uznane za "wkład własny"???PozdrawiamTomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.10.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Przepisanie pozwolenia robi się tam , gdzie je wydają. Dla miasta w U. Miasta a dla gmin w starostwie. Wkład własny , to wydane przez Ciebie pieniądze. Jeśli kupisz działkę z budową za swoje, to całość liczy się jako wkład własny do kredytu. Natomiast jak kupisz działkę za kredyt , to już nie jest wkład własny tylko banku. Np. jeśli działka kosztuje 100tys. zł a ty dajesz 40tys. resztę czyli 60tys daje bank w formie kredytu , to wkład własny wynosi tylko 40 tys. i w tym momencie masz już obciążoną hipotekę i drugiego kredytu na dokończenie budowy już nie dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 03.10.2003 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 W tym samym banku masz szansę dostać drugi kredyt, przynajmniej w PKO BP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekW 13.10.2003 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Wkład własny to wydane pieniądze (faktury, rachunki) czy wartość rynkowa tego co zostało zbudowane (opinia rzeczoznawcy) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszB 13.10.2003 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Pytałem właśnie w banku. Wkład własny to ta część inwestycji do wykonania, którą pokrywasz z własnych pieniędzy (nie z kredytu). Jeśli kupuję dom w stanie surowym, to nie ważne na jakim etapie jest budowa. Dopiero to co włożę "od siebie" to wkład własny.Tak powiedzieli mi w PKO BP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tatjana 23.10.2003 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Muszę zapytać z ciekawości. Co w tej zaczętej budowie jest tak ujmującego, że się na nią decydujesz? To zaczęta budowa domu czy większa inwestycja (hale, magazyny itp.)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 24.10.2003 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Tomasz B - coś mi się tu nie zgadza, przecież sama działka(jej wartość) jest już wkładem własnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rad 27.10.2003 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 jeśli cała inwestycja (działka i budynek w stanie surowym kosztuje np.150 tyś.plus do tego na dokończenie 100 tyś.)wynosi 250tyś., a masz zgromadzonych np.120 tyś,bierzesz 130 tyś.kredytu to wyglada to tak:1.kupujesz działkę ze stanem surowym za "swoje"120tyś,co stanowi udokumentowany wkład własny i 30 tyś.z kredytuwówczas w akcie notarialnym wpisuje się,że sprzedający otrzymał zadatek2.pozostałą część kredytu tj.100 tyś.bank daje Ci na dokończenie inwestycji (zaliczkowo lub pod zrealizowane faktury-refinansowanie)Jeśli przejdziesz przez procedury bankowe- budowa,to już wtedy "pryszcz" Jeśli działka,na której bedziesz budować jest Twoja, to jest uznawana za wkład własny,oczywiście,jesli ma odpowiednią wartość (wycena rzeczoznawcy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts