Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałabym przenieść miskę ustępową w inne miejsce niż jest to w projekcie. Czy będzie to problem? Oryginalnie jest ona na ścianie wschodniej (na dole też tam jest drugie WC) a ja chciałabym przenieść niejako na ściane południową, z tym, że myśli mi się wybudowanie murku kawałek od tej ściany równoległego do ścian północnej i południowej a przyległego węższym końcem do ściany zachodniej (od wschodu będzie przejście). Czy da się to zrobić?
https://forum.murator.pl/topic/107431-czy-mo%C5%BCna-dowolnie-przesun%C4%85%C4%87-pion-kanalizacyjny/

Jeśli fizycznie się da, to się da.

Popatrz tylko żeby piony Ci pasowały między górą a dołem (żeby nie trafił gdzieś w ścianą, albo środek pomieszczenie - choć i to można obejść).

Dla projektu to zmiana absolutnie nieistotna.

potwierdzam to wszystko co wyżej :D

a ja nie potwierdzam tego co wyżej.

Można pozmieniać, ale w rozsądnych ramach. Wg prawa budowlanego jest cos takiego jak 'zmiana fukcji pomieszczeń' i to tez delikatna sprawa (teoretycznie).

jednak co do przesuwania przyborów, to o ile zachowane są zasady budowania zwłaszcza instalacji kanalizcji to nie ma problema ;)

Ewentualnie bedzie więcej kucia niż mniej ;)