michalsiak 27.08.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Witajcie Zaczynam szukać tańszych materiałów budowlanych i natrafiłem na takie dylematy.W projekcie mam porotherm 25 który znalzłem przykładowo w cenie :http://www.allegro.pl/item421228917_wienerberger_porotherm_25_p_w_polski_kl_150.html czyli po 5,73 natomiast obok jest portherm 24 za 3,49http://www.allegro.pl/item421264066_pustak_poroton_porotherm_oryginal_z_niemiecy.html to znaczna różnica . Pytanie czym różnią się te dwaprodukty? Czy ten tańszy jest gorszy? Czy lepiej się nie pakować w niego?? Na stronie wienerberger nie ma nawet takiego 24 o co tu chodzi? michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 27.08.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 zadzwoń najpierw do obu sprzedawców i zapytaj się po ile sprzedadzą Ci ilość której potrzebujesz z dostawą i rozładunkiemCeny mogą być podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercik 27.08.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Czym sie różnią te dwa pustaki? Są podobne, trochę różna klasa wytrzymałości i pewnie jakaś tam inne drobne różnice. Zasadniczo do celów do jakich są przeznaczone - bez większej różnicy. Skąd różnica w cenie? Przeczytaj uważnie oferty. Jeden to cena w polskiej fabryce (czyli transport krajowy), drugi cena w niemieckiej fabryce (transport międzynarodowy).Do ceny pustaka dodaj koszt transportu i wtedy myśl co jest opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 27.08.2008 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Są podobne, trochę różna klasa wytrzymałości i pewnie jakaś tam inne drobne różnice. Zasadniczo do celów do jakich są przeznaczone - bez większej różnicy. hmm gdyby sie okazało taniej (mam dostęp do taniego transportu) mogę zamienić te dwa pustaki bez konsultacji z konstruktorem? michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 28.08.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 hmm gdyby sie okazało taniej (mam dostęp do taniego transportu) mogę zamienić te dwa pustaki bez konsultacji z konstruktorem? Sprawdz klase wytrzymalosci. Mi kierbud przy 24/25cm grubosci sciany kazal minimum 15, a niektore (na oko to 50%) sprzedawane sa nizszej klasy (z reguly 10). Przy klasie 10 mam miec juz 30cm grubosci. Wszystko to ze wzgledu na ciezki dach. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 28.08.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 hmm gdyby sie okazało taniej (mam dostęp do taniego transportu) mogę zamienić te dwa pustaki bez konsultacji z konstruktorem? Sprawdz klase wytrzymalosci. Mi kierbud przy 24/25cm grubosci sciany kazal minimum 15, a niektore (na oko to 50%) sprzedawane sa nizszej klasy (z reguly 10). Przy klasie 10 mam miec juz 30cm grubosci. Wszystko to ze wzgledu na ciezki dach. pozdr. A kierbud uprawnienia konstruktorskie ma? Jak tak to niech pokaże Ci wyliczenia, które zrobił, skoro wyszło mu te 30cm Ciekawe co mówi Twój kierbud ludziom, którzy budują z betonu komórkowego klasy 600? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 28.08.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 hmm gdyby sie okazało taniej (mam dostęp do taniego transportu) mogę zamienić te dwa pustaki bez konsultacji z konstruktorem? Sprawdz klase wytrzymalosci. Mi kierbud przy 24/25cm grubosci sciany kazal minimum 15, a niektore (na oko to 50%) sprzedawane sa nizszej klasy (z reguly 10). Przy klasie 10 mam miec juz 30cm grubosci. Wszystko to ze wzgledu na ciezki dach. pozdr. Kierbud kiedyś w ogóle liczył jakies konstrukcje? Takich bzdur dawno nie czytałem. Chyba,że Kierbud ograniczył się do filarka międzyokiennego gdzie czasami sa problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 15.09.2008 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Zapytaj kier.bud. jaka uczelnię kończył. Odpisz nam żebyśmy wiedzieli do jakiej szkoły nie wysyłać dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.09.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Zapytaj kier.bud. jaka uczelnię kończył. Odpisz nam żebyśmy wiedzieli do jakiej szkoły nie wysyłać dzieci. Polibude w Gliwicach. Ma wszystkie uprawnienia do kierowania robotami i konstrukcyjne / projektowe - on mi projektowal i liczyl ten dom, wiec wasze oburzenie panowie jest nie na miejscu pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 15.09.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Mieliśmy podobny dylemat między porotonem a porothermem wienerbergera. Okazało się ze w Polsce robią ten 25 P+W, natomiast w Niemczech 24 cm. Na niemieckiej stronie nie ma rozmiaru polskiego i odwrotnie. Samo oznaczenie P+W oznacza pióro+wpust, ten niemiecki ma tak samo ale bez oznaczenia. Właściwie z tego co oglądałam to wszyskie ceramiki poryzowane tak mają, tylko niekoniecznie mają to w nazwie. to chyba trochę chwyt marketingowy że wienerberger ma coś więcej niż inni.Finalnie wybraliśmy niemiecką wersję, dom juz prawie stoi i wszystko jest ok. Różnicę grubości do projektowanych 38 cm wyrównamy wełną lub styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts