Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

poroton / portherm 24 a 25 P+W różnice

Recommended Posts

Witajcie

Zaczynam szukać tańszych materiałów budowlanych i natrafiłem na takie dylematy.

W projekcie mam porotherm 25 który znalzłem przykładowo w cenie :

http://www.allegro.pl/item421228917_wienerberger_porotherm_25_p_w_polski_kl_150.html

czyli po 5,73 natomiast obok jest portherm 24 za 3,49

http://www.allegro.pl/item421264066_pustak_poroton_porotherm_oryginal_z_niemiecy.html to znaczna różnica .

Pytanie czym różnią się te dwaprodukty? Czy ten tańszy jest gorszy? Czy lepiej się nie pakować w niego??

Na stronie wienerberger nie ma nawet takiego 24 o co tu chodzi?

michalsiak

Czym sie różnią te dwa pustaki? Są podobne, trochę różna klasa wytrzymałości i pewnie jakaś tam inne drobne różnice. Zasadniczo do celów do jakich są przeznaczone - bez większej różnicy.

Skąd różnica w cenie? Przeczytaj uważnie oferty. Jeden to cena w polskiej fabryce (czyli transport krajowy), drugi cena w niemieckiej fabryce (transport międzynarodowy).

Do ceny pustaka dodaj koszt transportu i wtedy myśl co jest opłacalne.

Są podobne, trochę różna klasa wytrzymałości i pewnie jakaś tam inne drobne różnice. Zasadniczo do celów do jakich są przeznaczone - bez większej różnicy.

hmm gdyby sie okazało taniej (mam dostęp do taniego transportu) mogę zamienić te dwa pustaki bez konsultacji z konstruktorem?

michalsiak

hmm gdyby sie okazało taniej (mam dostęp do taniego transportu) mogę zamienić te dwa pustaki bez konsultacji z konstruktorem?

Sprawdz klase wytrzymalosci. Mi kierbud przy 24/25cm grubosci sciany kazal minimum 15, a niektore (na oko to 50%) sprzedawane sa nizszej klasy (z reguly 10). Przy klasie 10 mam miec juz 30cm grubosci. Wszystko to ze wzgledu na ciezki dach.

pozdr.

Sprawdz klase wytrzymalosci. Mi kierbud przy 24/25cm grubosci sciany kazal minimum 15, a niektore (na oko to 50%) sprzedawane sa nizszej klasy (z reguly 10). Przy klasie 10 mam miec juz 30cm grubosci. Wszystko to ze wzgledu na ciezki dach.

pozdr.

A kierbud uprawnienia konstruktorskie ma? Jak tak to niech pokaże Ci wyliczenia, które zrobił, skoro wyszło mu te 30cm

Ciekawe co mówi Twój kierbud ludziom, którzy budują z betonu komórkowego klasy 600?

pozdr.

:D Kierbud kiedyś w ogóle liczył jakies konstrukcje? Takich bzdur dawno nie czytałem.

Chyba,że Kierbud ograniczył się do filarka międzyokiennego gdzie czasami sa problemy.

• 3 weeks później...
Zapytaj kier.bud. jaka uczelnię kończył. Odpisz nam żebyśmy wiedzieli do jakiej szkoły nie wysyłać dzieci.

Polibude w Gliwicach. Ma wszystkie uprawnienia do kierowania robotami i konstrukcyjne / projektowe - on mi projektowal i liczyl ten dom, wiec wasze oburzenie panowie jest nie na miejscu ;-)

pozdr.

Mieliśmy podobny dylemat między porotonem a porothermem wienerbergera. Okazało się ze w Polsce robią ten 25 P+W, natomiast w Niemczech 24 cm.

Na niemieckiej stronie nie ma rozmiaru polskiego i odwrotnie. Samo oznaczenie P+W oznacza pióro+wpust, ten niemiecki ma tak samo ale bez oznaczenia. Właściwie z tego co oglądałam to wszyskie ceramiki poryzowane tak mają, tylko niekoniecznie mają to w nazwie. to chyba trochę chwyt marketingowy że wienerberger ma coś więcej niż inni.

Finalnie wybraliśmy niemiecką wersję, dom juz prawie stoi i wszystko jest ok. Różnicę grubości do projektowanych 38 cm wyrównamy wełną lub styropianem.