ola z sulejowka 02.10.2003 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 czytałam w tym roku w gazecie o glinianych tynkach - czy ktoś z was ma takie tynki? na fragmencie ściany mam zamiar zrobić taki "tynkowy" obraz- mini płaskorzeźbę i myślałam, żeby zrobić to z tego właśnie tynku - ponoć można go np. po 2 latach namoczyć i przeformować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 02.10.2003 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Z tego co słyszałem od znajomych konserwatorów, niekoniecznie są to najłatwiejsze tynki do kładzenia - ale pomysł używania ich jako materiału do glinianych sztukaterii bardzo mi się podoba. Drzewiej jednak do tego celu używano stiuku - mieszaniny gipsu, pyłu marburowego, wapna, szczypty materiałów organicznych i wody - niestety nie da się takiego czegoś po 2 latach przeformować. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 02.10.2003 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Myślę, że jakoś sobie poradzę z tym kładzeniem - to nie jest duża powierzchnia - jakieś 2,5x1,5m - nie zależy mi na tym, żeby było równo - wręcz przeciwnie. jak zrobię to zamieszczę gdzieś fotkę-jako pomysł do ściągnięcia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilczek 20.10.2003 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Parę dni temu trafiłem na forum, ot tak z ciekawości i odzywam się, bo akurat w tej dziedzinie spędziłem kawał życia. Przez ponad dziesięć lat pracowałem w firmie, która jako pierwsza w Niemczech (przypuszczalnie i w Europie) zajmowała się budowaniem z gliny. Podobno powoli i w Polsce glinę zaczyna się doceniać - i słusznie. Jest to bardzo przyjemny materiał, szczególnie dla budownictwa jednorodzinnego, świetnie współpracujący z drewnem i dający optymalny klimat. W Europie kojarzy się wielu ludziom z biedą, ale na przykład w Japonii, gdzie ma wielowiekową tradycję, ceni się glinę bardzo i robi się z niej rzeczy ogromnie wyrafinowane.Chętnie służę radą. PozdrowieniaW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 07.01.2004 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 O, fajnie że jest fachowiec od gliny! Wilczek, powiedz jeśli można prosić, czy do zaserwowania na ścianę glinianego tynku potrzebne jest jej jakieś wcześniejsze zagruntowanie? Czy o czymś szczególnym trzeba wiedzieć? Druga sprawa - czy glinę można przygotować samemu i jak to zrobić.Są w handlu jakieś gotowe mieszanki, ale na działce też mam sporo gliny i możnaby ją wykorzystać... choć jak widzę glina glinie nierówna - czy każdy rodzaj nadaje się do wykorzystania? PozdrowienieZbig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts