Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

toaleta z łazienką

nely

Recommended Posts

Obecnie mieszkam gdzie toaletę mamy osobno - taka klitka metr na metr bez umywalki, gdzie nogi nam się nie mieszczą i drzwi wiecznie otwarte mamy

w budowanym domu zrobiłam wc w łazience, głównie, aby uniknąć kosztów, łatwiej zapanowac nad czystością i uniknąć klitkowatych 2 pomieszczeń - dlatego zaprojektowałam 1 większe. Jest nas troje. Teraz jednak zastanawiam się czy to jest dobry pomysł, jeszcze mam mozliwośc wydzielenia osobnego wc (bez okna 1x1,5 z umywalką) i na łazienkę z pralnią zostanie trochę ponad 4 m (bo jeszcze komin i ściana i kawałek pustki) albo zostawić 7 m łazienko-pralnię z toaletą. Dodam, iż innych łazienek, toalet - nie posiadamy, jedynie umywalkę w kotłowni. Czy wc w łazience to duża uciązliwość?

Ja osobiscie zrobilabym oprocz wc w lazience (dla mnie to nierozlaczne) i wc osobne (rozumie sie z umywalka, nie wyobrazam sobie wc bez umywalki). Przydaje sie takie osobne wc gdy goscie sa, nikt nie plata mi sie po mojej lazience, a i czasem nagla potrzeba dwoch osob tez moze sie zdarzyc, to kazdy ma gdzie sie udac :lol:.

Koniecznie wydziel dodatkowe wc. Ja teraz mam jedną łazienkę i dostaje szału kiedy sie kapię a moja latorośl w wieku 7 lat płci przeciwnej musi siku. Niestety dziecko nie wie co to czekanie aż się łazienka zwolni ( na nocnik jest już za duży niestety :roll: ). W nowym domu mam dwie łazienki jedną wiekszą z wszelkimi akcesoriami, a drugą maleńką ( kibelek , umywalka, no i przyszłościowo wepchniemy jeszcze mały prysznic). I wtedy nikt mi nie będzie przeszkadzał w błogiej kąpieli. Rozwiąznie łazienka bez kibelka a kibelek osobno też uważam za nietrafione, szczególnie w kobiece dni raz w miesiącu.

Teraz jednak zastanawiam się czy to jest dobry pomysł, jeszcze mam mozliwośc wydzielenia osobnego wc (...) Dodam, iż innych łazienek, toalet - nie posiadamy, jedynie umywalkę w kotłowni. Czy wc w łazience to duża uciązliwość?

Ja w twojej sytuacji nie pisałabym się na wspólna toaletę z łazienką. Teraz tak mam i przy życiu utrzymuje mnie świadomość, ze dwie pozostałe czekają na wykończenie. Jest nas dwoje, ale jak ktoś przyjedzie i nocuje to zaczyna się robić nie do zniesienia. Czekanie na łazienkę, bo ktoś musi rano posiedzieć a potem mycie zębów w takiej łazience po posiedzeniu. Nic przyjemnego.

Dodam jeszcze......, ze opcja lazienki bez wc, to dla mnie niepelna "lazienka". Moja latorosl bardzo czesto gdy jest juz "wyszykowana" do kapieli, to przypomni sobie zawsze, ze jednak jeszcze musi skorzystac z toalety, gdyby nie bylo wc-ta w lazience musialaby biegac przez pol mieszkania do wc.

Warto miec osobne wc i lazienke z wc, na samo wc wiele miejsca nie potrzeba, u mnie jest 1,7m2 i wiecej nie musi byc (1,5m2 tez by wystarczylo, kwestia dobrania rozmiaru umywalki i muszli).

ja też podzielam pogląd, że jedna łazienka z wc + osobne wc - byłoby super,

jeśli jest troszeczkę miejsca na nie, to warto o tym pomyśleć ;)

szczególnie rano jest uciążliwe czekanie na wolną łazienkę (kłopot wzrasta proporcjonalnie do liczby osób w domu ;))

jeśli nie ma miejsca, to lepiej wydzielić osobny kibelek

My też bedziemy mieli łazienkę razem z wc. Mielismy wydzielic 1,5 m2 na kibelek ale doszlismy do wniosku, że lepiej mieć jedną normalną niż dwie klitki (obecnie łazienka ma 9 m2). W razie gdyby kiedys "przycisnęło" ;) dwie osoby równocześnie to mamy jeszcze dwie łazienki z kibelkami na dole u rodziców.