bodzio74 27.08.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Czy musi być izolacja między stropem a ścianami na poddaszu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 28.08.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Czy musi być izolacja między stropem a ścianami na poddaszu ? Izolacja przed czym? Wilgoci chyba tam nie masz bo i skąd? Termiczna też raczej nie potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blasfemia 28.08.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Cześć Kwestia izolacji w stropie zależy od tego, co będzie nad tym stropem. 1. Jeżeli strop ma pełnić funkcję stropo-dachu, czyli nad tym stropem nie będzie żadnych pomieszczeń, to trzeba w tym stropie umieścić izolację cieplną. 2. Jeżeli nad tym stropem będzie tylko stryszek, czyli pomieszczenie do przechowywania tzw. "gratów", można to zrobić na dwa sposoby: a) w stropie umieścić izolację cieplną, sam stryszek będzie wtedy nie ocieplony, a właz na stryszek będzie w pewnym stropniu tzw. mostkiem termicznym b) drugi sposób to ocieplenie połaci dachu. W stropie nie będzie wówczas potrzebna izolacja cieplna bo ocieplony będzie cały stryszek, izolacja akustyczna też nie będzie potrzebna bo na stryszek się wchodzi tylko "od święta". 3. Jeżeli nad tym stropem mają być pomieszczenia użytkowe, czyli nad tym stropem będzie tzw. poddasze użytkowe, to w stropie, o którym piszesz nie musi być izolacji cieplnej (bo ocieplone powinny być owe pomieszczenia użytkowe), ale powinna być izolacja akustyczna, po to aby nie było słychać np. jak ktoś chodzi po podłodze w pomieszczeniach nad tym stropem. Napisz więcej o tym poddaszu, czy będą tam jakieś pomieszczenia i jakiego typu. Wtedy będzie można udzielić konkretną odpowiedź, czy dawać jakąś izolację, a jeśli tak to jaką (jaka wełna, jakie folie itd.) Z pozdrowieniami Marcin.D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio74 28.08.2008 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Poddasze będzie użytkowe :Ja się uparłem na tą izolacje, ale morze ktoś mi wyperswaduje ten pomysł ?Jeszcze jedno pytanie ? - jaka izolacja musi być na stropie przed np.styropianem i wylewką ? , bo są opinie że wystarczy tylko nad łazienkami itp , a o izolacji akustycznej nie słyszałem.Najlepiej podać firmę itd , bo jestem zielony w tym temacie. Na fundamencie daje się izolacje przeciwwilgociową a następnie stawia sie mur.Czy taką technologie stosuje się na poddaszu ( zamiast fundamentu jest strop ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blasfemia 28.08.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Uuups. Nawet nie pomyślałem o tym, że tu może chodzić o dom murowany. Przepraszam. Ja jestem w trakcie wykańczania drewnianego, z bali docieplanych, parter, poddaże użytkowe i jeszcze stryszek. Część robót robię sam, i dlatego aktualnie "siedzę" w tematach konstrukcji drewnianych, stropów drewnianych itd. Stąd moja wzmianka o izolacji akustycznej (z wełny), którą u siebie dawałem między legarami stropu między parterem a poddaszem. Izolację akustyczną dawałem również między jętki w stropie między poddaszem użytkowym a stryszkiem (również ocieplonym w połaci dachu), ponieważ na stryszku ma chodzić rekuperator oraz odkurzacz centralny, i nie chciałem żeby mi te sprzęty hałasowały Co do stropu żelbetowego w domu murowanym...niestety Ci nie pomogę. Powodzenia w szukaniu informacji! Z pozdrowieniami Marcin.D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 29.08.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Ja robię izolację cieplną pomiędzy nad górą ścianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts