Anna Broc 16.09.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Czy możesz ujawnić na forum cenę drewna? będzie to dla mnie wskazówka na jaką cenę mam się zgodzic gdzyż też poszukuję drewna gotowego do palenia w kominku. W innym rejonie Polski ale ceny powinny byc zbliżone. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq 16.09.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Brzoza, dąb, olcha.. Ale u mnie w kominku pale sporadycznie. Raczej w weekendy. I tak główne ogrzewanie mam z centralnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 16.09.2008 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 mysmy placili 170 zl (kubik) za sezonowany mix debu i akacji, ladnie pociety i z dowozem. Sasiedzi mowia ze to drogo, ale oni swoj za 140 musza łupac siekierką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.09.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Witam.Za konfekcjonowane (pocięte i porąbane) "wysezonowane" i z przywozem, to cena jest bardzo fajna za te gatunki. ja już widziałem za 230 zł (i długo na placu nie czekało na chętnych)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 16.09.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 17.09.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 U nas pocięte i z dowozem od ręki dostępne wołają 180 za metr. Jeszcze się zastanawiam, ale jak zabraknie mi brykietu, to pewnie będę zmuszona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq 17.09.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Ceny dosyć niskie, ja kupowałem niepocięte drzewo, do pocięcia zaciągnąłem takiego pijaczka i za 60 zł pociął. W sumie wyszło mi ok 200zł. W mazowieckim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly789 26.09.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 jeśli niesezonowane drzewo to tylko brzoza.trzeba porąbać na mniejsze kawałki i spali się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patisiak 27.09.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 dąb olcha brzoza.. fajnie też się paliło jabłonką i śliwką ale to tak przypadkowo. A unikać trzeba iglastych bo lubią strzelać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 27.09.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Mam pytanie odnośnie drzewa iglastego. Wiem, że nie powinno się nim palić ale mamy całą hałdę po rozbiórce starego dachu (drzewo leżało na dachu ze 100 lat jest więc bardzo suche). Co, poza czarną szybą, może się stać? Czy to zaszkodzi kominowi albo kominkowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 29.09.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 A bym to wykorzystywała na rozpałkę. Paliliśmy takimi odpadami w pierwszym sezonie. Na wszelki wypadek dodawaliśmy trochę sadpalu. Nic złego stać się nie może, najwyżej trochę się wnętrze kominka bardziej osmoli. Kominowi nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patisiak 29.09.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Mam pytanie odnośnie drzewa iglastego. Wiem, że nie powinno się nim palić ale mamy całą hałdę po rozbiórce starego dachu (drzewo leżało na dachu ze 100 lat jest więc bardzo suche). Co, poza czarną szybą, może się stać? Czy to zaszkodzi kominowi albo kominkowi? nie zaszkodzi. My tez palilismy w otwartym kominku tuż po zakonczeniu budowy - grzalismy zeby zmniejszyc wilgotnosc do kładzenia klepki i nic sie nie stalo z kominkiem - a ogien buchał jedyne co to wlasnie strzelanie - musielismy uwazac, a u Ciebie w zamkniętym to jak pisala JoShi, moze sie bardziej osmalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 29.09.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Szamot mi sie faktycznie okopcił ale mam nadzieję, że jak "przejdę " na lepsze drewno to się to oczyści, ewentualnie za jakiś czas ten szamot wymienimy. A co to ten sadpal - nie mam pojęsia, proszę mnie doedukować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 30.09.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 A co to ten sadpal - nie mam pojęsia, proszę mnie doedukować. Taki katalizator w proszku powodujący dopalanie się sadzy. Zmniejsza jej osadzanie w kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmjim 07.10.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Znaleźliśmy na szczęście dostawcę brykiety w formie prostopadłościanów. Chyba technologia jest w tym wypadku zupełnie inna. Kostki się nie rozpadały i paliły się długo i powoli. No i równo popakowane zajmują mniej miejsca niz pakowane w worki jak popadnie. Jakiej firmy był ten brykiet jak, gdzie można go kupić? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastus2 15.11.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Ja pale ściętym bukiem w styczniu tego roku i suszonym na poludniowo-zachodniej scianie domu. Pali sie ładnie, ciut za szybko, czyli dobrze wyschło chyba Ale chciałbym, żeny w tym wątku poruszony został także temat wyższości (albo i nie) drewna nad brykietem. Brykieciarze podają, że jedna tona brykietru lisciatego zastepuje 6 mp drewna sezonowanego przez rok. Co myslicie na ten temat? Moze ktos sie specjalizuje w tym i sobie podysktujemy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_p72 16.11.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Ja pale ściętym bukiem w styczniu tego roku i suszonym na poludniowo-zachodniej scianie domu. Pali sie ładnie, ciut za szybko, czyli dobrze wyschło chyba Ale chciałbym, żeny w tym wątku poruszony został także temat wyższości (albo i nie) drewna nad brykietem. Brykieciarze podają, że jedna tona brykietru lisciatego zastepuje 6 mp drewna sezonowanego przez rok. Co myslicie na ten temat? Moze ktos sie specjalizuje w tym i sobie podysktujemy ?? wątki odnośnie brykietu: http://forum.muratordom.pl/post2156165.htm?highlight=#2156165 http://forum.muratordom.pl/kominek-brykiet-czy-drzewo-co-sie-bardziej-oplaca,t141725.htm Faktycznie główną wadą brykietu chyba jest to że bardziej brudzi, choć zależy to od stopnia sprasowania i jakości... to co najtańsze zawsze będzie gorsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.11.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Ale chciałbym, żeny w tym wątku poruszony został także temat wyższości (albo i nie) drewna nad brykietem. Ja tam nie wiem jak jest z wydajnością i kosztami bo tego nie przeliczałam. Dla mnie na plus dla brykietu: 1. Nie trzeba sezonować 2. Dobrze uformowane kostki lepiej się składują i zajmują mniej miejsca Na plus dla drewna: 1. Ładniej się pali 2. W przeciwieństwie do brykietu można go trzymać pod wiatą na podwórku Faktycznie główną wadą brykietu chyba jest to że bardziej brudzi, choć zależy to od stopnia sprasowania i jakości... to co najtańsze zawsze będzie gorsze Nie zauważyłam takiej zależności a zdarzało mi się palić dobrze wysezonowanym drewnem liściastym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikamop.pl 01.12.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Palić można drewnem, brykietem, pelletem. Tylko trzeba wiedzieć jak. Bo każde paliwo wymaga specyficznego podejścia. Ja palę w kominku i drewnem i brykietem, ale też nie każdy brykiet zasługuje na nazwę brykiet. Więcej na moim blogu marekmika.in Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AleksandraMaj 03.12.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 drewno + węgiel, czyli u mnie raczej klasyka... finansowo sie to opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts