Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co pod sifery?

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczy!

Trochę szukałem, ale nie specjalnie poszło, więc może ktoś mi zasugeruje jak rozwiązać problem zrobienia sziferów. Ja to widzę tak, że wykopię dół w ziemi potem ok 15-20 cm jakiegoś grubego kruszywa powiedzmy 16mm potem jakiś piasek z cementem na to szifery i potem jakiś beton czy coś podobnego w szczelinki między nimi. Oczywiście będzie wszystko ubity. Ma to ręce i nogi czy coś żle se wygłówkowałem? oczywiście jakiś spadek ze 2% cała nazwijmy to "konstrukcja". Dzięki za wszystkie rady! Pozdrawiam

a co to sifer szifer :o z babskiej ciekawości pytam :D

moje pierwsze skojarzenie to zabytkowy kamień szlifierski z Kalisza Pomorskiego symbol lokalnej tradycji sięgającej średniowiecza. Według starej legendy dawni mieszkańcy Kalisza używali kamienia szlifierskiego do szlifowania języków kłamcom i gburom. Ta dotkliwa kara nawracała ich na drogę prawdy i uczyła grzeczności. Ryciny i zdjęcia kamienia szlifierskiego można odnaleźć w wielu materiałach historycznych dotyczących Kalisza Pomorskiego. Po 1945 roku kamień szlifierski zaginął. W 2003 roku natknięto się na niego podczas prac leśnych. Został odrestaurowany i powrócił na swoje dawne miejsce – w lasku nad jeziorem Młyńskim. Replika kamienia szlifierskiego znajduje się także przy budynku Ratusza Miejskiego.

http://www.kaliszpom.pl/pliki/kaliszpom/Image/kam1.jpg

http://www.kaliszpom.pl/pliki/kaliszpom/Image/kam2.jpg

zdjęcia i tekst ze strony Kalisza

drugie kamień szlifowany vel "szifer"

trzecie kamień polny wyglądający jak szlifowany

czwarte beton udający kamień szlifowany

więcej pomysłów nie mam :D