gregfr 27.08.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Witam. Czy trzeba gdzieś zgłaszać nowy komin w domku? Chcę mieć kominek w pokoju a brakuje mi komina. Chyba że mozna wykorzystać niepotrzebny kanał wentylacyjny..... choc ma mały przekrój... Proszę o porady i pozdrawiam kominiarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 28.08.2008 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 jak lubisz robić koszty to zgłaszaj, kto to zauważy taki szczegół, "miły" sąsiad byle dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregfr 30.08.2008 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 a jaki materiał wybrać na budowe? komin ma służyć do odprowadzenia dymu z kominka używany raczej sporadycznie. Nie jest wysoki jakieś 3.5 metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz1 31.08.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 dobrze wypalona cegła kl150 lub kształtki kominowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregfr 03.09.2008 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 dowiedziałem się od kominiarza ze komin musi mieć minimum 6 metrów od paleniska. Ja mam tylko 3,5 metra do dachu więc chyba z kominka nic nie będzie. CZy ktoś ma kominek na poddaszu ?jak z ciągiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 03.09.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 miałem tak kiedyś, tylko może w porywch 2m doprowadzenie powietrza do spalania, duży przekrój komina ( 250mm, ocieplony kwasiak ) żadnych problemów z ciągiem ( dobre palenisko ) to ten http://foto3.m.onet.pl/_m/d281c6c982777aa9f1488792bda024d7,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nozib 03.09.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 mialem kominek do ogrzewaniakomin 4m o przekroju 6x12cug ok i palilo sie doskonalejedynie co to naszukalem sie kominka z wyjsciem kominowym 150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregfr 04.09.2008 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 dzięki za pomoc myśle ze doprowadzenia powietrza nie muszę robic bo pomieszczenie ma 60m. to jest jakieś 180m. sześciennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nozib 05.09.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 to zalezy od ukladu pomieszczenjezeli masz okna plastikowe to zawsze mozna najblizsze okno zostawic rozszczelnionei bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalapan 07.09.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 dzięki za pomoc myśle ze doprowadzenia powietrza nie muszę robic bo pomieszczenie ma 60m. to jest jakieś 180m. sześciennych. Człowieku czy zdajesz sobie sprawę z tego jak się mylisz??? Tak myślących widziałem już wielu, wydaje im się , że rura doprowadzająca powietrze przy większych pomieszczeniach jest zupełnie zbędna.Totalna głupota !!!! Wybudować komin i postawić kominek po to żeby oziębiał pomieszczenie - super tok myślenia Pomyśl chwilę zanim palniesz następną głupotę ! Kominek do normalnego palenia potrzebuje było nie było sporo powietrza - skąd je bierze ???Ano z miejsca najbliższego, z którego powietrze ciągnąć może - czyli najbliższa okolica samego kominka - chyba logiczne.Co w tym układzie się dzieje?? Prosta sprawa - zaciąga powietrze już ogrzane (od samego kominka).Żeby ciśnienie w pomieszczeniu lub pomieszczeniach przyległych się wyrównywało - siłą natury dostaje się wszelkimi możliwymi szczelinami , otworami itp. zimne powietrze z zewnątrz.Jednym słowem - kominek grzeje i ociepla powietrze, które natychmiast wciąga do procesu spalania, a zewnętrzne zimne powietrze oziębia całą chatę.Super !!! O to Ci chodzi w całej budowie? Jeżeli o to - to powodzenia w oszczędności kasy na kawałku rury PCV. Właśnie w ten sam sposób myślała moja sąsiadka budując kominek w chałupie.Paliła tylko jeden sezon - teraz już szósty rok kominek stoi jako ozdoba - bo szkoda jej pruć drewnianej podłogi żeby doprowadzić rurę powietrzną, a ścian "ozdabiać" rurą PCV jakoś nie chce. Przemyśl to sobie jeszcze na etapie budowy, bo potem będzie za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalapan 07.09.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 I jeszcze jedno - piszesz , że masz jeden wolny kanał wentylacyjny.A czy wiesz, że pomieszczenie w którym znajduje się kominek powinno być wentylowane? Jeżeli nie wziąłeś tego pod uwagę , a masz tylko jeden przewód wentylacyjny wolny - to prawdę mówiąc już go nie masz. A co do komina - zastanów się nad postawieniem komina systemowego - najszybsza robota.Komin po wylaniu fundamentu można postawić w jeden dzień i to bez większego bałaganu.Przynajmniej będziesz miał wymagany przekrój przewodu i doskonały cug.Ja mam postawiony komin w systemie IBF i mogę go każdemu polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregfr 07.09.2008 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 mam wolny przewód bo był postawiony specjalnie jako wyciąg do pochłaniaczy kuchennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregfr 15.09.2008 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 dobra stawiam komin systemowy ceramiczny tylko nie wiem czy wejście do komina ma jakąś standartową wysokość czy jest dobierane pod kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts