Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile gniazd w pokoju dzieci??

lecta

Recommended Posts

Jest jeden problem, nie wiadomo gdzie stanie taki zestaw, więc żeby mieć pewność trzeba by było w każdym rogu pokoju zamontować zestaw jakiś 6 gniazd, wg mnie bez sensu i wcale ładnie nie wygląda tym bardziej że do tego dochodzą gniazda do anten,telefon,sieć.

E tam - że od razu nie wiadomo ;)

Jeśli nie ma się ochoty co parę lat wydawać na totalne przemeblowania pokoju dziecka trzeba przewidzieć chociażby w przybliżeniu gdzie będzie stało biurko i inne meble/przedmioty które pojawią się w kolejnych etapach dojrzewania.

Ale zgadzam się z Tobą że jest bez sensu.

Nie pisałam ile gniazdek powinno być w pokoju tylko ile będzie potrzebne - i napisałam o możliwościach użycia przedłużaczy w niektórych miejscach. Oraz o "strefach" w których będzie potrzebna większa lub mniejsza ilość gniazdek. To ile ktoś uzna że użyje to już jego sprawa ;)

Drzwi do mojego pokoju juz nie pamietam dokladnie od jakiego wieku, ale na pewno po 15 byly STALE zamkniete :-? Oprocz minimalnego czasu abolutnie koniecznego do wyjscia i wejscia :-? :oops:

Ja jeszcze dalej - dopóki się nie wyprowadziłam ;) (czyli jakieś 20-21 lat) - ale to ze względu na futrzaka mojej babci którego obecności w moim pokoju sobie nie życzyłam (a ten kocur uwielbiał w mojej szafie spać zostawiając na moich ślicznych ubrankach tony sierści)

monitor (niekoniecznie),

Gdzie ty widziałeś monitor który nie trzeba podpiąć do gniazdka?! Powiedz bo sama bym taki chciała mieć :]

monitor nie, ale zasilacz tak :D

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/Zasilacz_komputera_ubt.jpeg

bardzo modne słowo "podpiąć" he he - jak profesjonalnie brzmi...

Witam

E tam - że od razu nie wiadomo

Jeśli nie ma się ochoty co parę lat wydawać na totalne przemeblowania pokoju dziecka trzeba przewidzieć chociażby w przybliżeniu gdzie będzie stało biurko i inne meble/przedmioty które pojawią się w kolejnych etapach dojrzewania.

Piszę z własnego doświadczenia :lol: . W sypialni zamontowałem sobie zestaw gniazd plus do anteny i sieci bo miał tam być tv i jak przyszło konktretnie do urządzania to staneła tam narożna szafa która całkowicie zasłoniła te gniazda i są nie do wykorzystania. Myślę że takie przypadki są bardzo częste bo co innego jak się wyobraża co będzie gdzie stało a co innego jak zaczyna się jeździć po sklepach i wybierać konkretne meble.

Co do gniazdka za drzwiami mam dylemat, to fakt jesli beda na ogol otwarte, bedzie upierdliwie.

Ale jesli beda na ogol zamkniete, to gniazdko bedzie w srodku sciany. Nie bardzo chyba?

Z tego co widzę to tam zostaje 20cm, to raczej nic tam nie postawisz to do czego to gniazdo? A jak coś będzie stało na środku tej ściany to zasilisz z drugiej strony.

bardzo modne słowo "podpiąć" he he - jak profesjonalnie brzmi...

No cóż - jakbyś pracował w firmie informatycznej, pełnej geeków (czyli zapalonych informatyków) także na stanowisku powiązanym z informatyką (grafik w tym wypadku), miał za męża informatyka, sam miał komputer od 12 roku życia i część z Twoich hobby było związane z informatyką to też byś mówił "podpiąć" ;) - to już nie o modę i profesjonalne brzmienie chodzi ale o gwarę danego środowiska :p - a tak poza tym to nie wiem co w tym słowie jest dziwnego że aż musiałeś na nie zwrócić uwagę ;)

Co do zdjęcia zasilacza to nie mam pojęcia o co Ci chodziło - tak szczerze ;)

Myślę że takie przypadki są bardzo częste bo co innego jak się wyobraża co będzie gdzie stało a co innego jak zaczyna się jeździć po sklepach i wybierać konkretne meble.

Ja to rozumiem - dlatego też planowaniem wystroju mojego wnętrza zajmuje się już teraz - w chwili kiedy jeszcze wybieram projekt by potem mieć absolutną pewność że kontaktu sobie nie zastawie szafą :p

A tak na pocieszenie mogę powiedzieć że nawet takie gniazdka da się rozplanować - w mieszkaniu które wynajmujemy wszystkie są albo za szafami albo za łóżkiem/sofą i jeśli chcemy używać czegokolwiek co potrzebuje prądu musieliśmy sobie z tym poradzić ;)

Komputer (obowiązkowo w dzisiejszym dziecięcym pokoju musi być - chyba że chcesz być oskarżona o niszczenie mu dzieciństwa)to:

- buda (1 gniazdko)

- monitor (1 gniazdko)

- drukarka (1 gniazdko)

- głośniki (1 gniazdko)

- opcjonalnie skaner (1 gniazdko)

- większość sprzętu bezprzewodowego (myszka, słuchawki itp - potrzebuje gniazdka do ładowarki)

duperele komputerowe można wpiąć (a wręcz wypada) w listwę z porządnym bezpiecznikiem i innymi dodatkami, które mogą nawet kiedyś uratować komputer...Listwa wyjdzie taniej niż 5 osobnych gniazd...

duperele komputerowe można wpiąć (a wręcz wypada) w listwę z porządnym bezpiecznikiem i innymi dodatkami, które mogą nawet kiedyś uratować komputer...Listwa wyjdzie taniej niż 5 osobnych gniazd...

Takie bezpieczniki montuje się już w całym domu a nie w osobnych listwach (one są potrzebne co najwyżej w mieszkaniach) - tak przynajmniej mówi moja druga połowa która się na tym trochę bardziej ode mnie zna :p (ja jestem od spraw planistyczno-wizualnych a on od myślenia jak te moje fantazje wcielić w życie by wszystko się nie rozpadło :p ). Ale to trochę logiczne - co z tego że jakiś stary komp który teraz kosztuje 1,5 tyś nie spali jak ci szlak trafi telewizor, lodówkę i pralkę za 6 tyś?

Zresztą napisałam że komputer można wpiąć do listwy zdanie później - ja rozumiem że nikt z nas nie cierpi na nadmiar czasu ale takie wybiórcze czytanie jest dla mnie po prostu ignorancją w stosunku do osoby na której post odpowiadasz :/

Takie bezpieczniki montuje się już w całym domu a nie w osobnych listwach (one są potrzebne co najwyżej w mieszkaniach) - tak przynajmniej mówi moja druga połowa która się na tym trochę bardziej ode mnie zna :p (ja jestem od spraw planistyczno-wizualnych a on od myślenia jak te moje fantazje wcielić w życie by wszystko się nie rozpadło :p ). Ale to trochę logiczne - co z tego że jakiś stary komp który teraz kosztuje 1,5 tyś nie spali jak ci szlak trafi telewizor, lodówkę i pralkę za 6 tyś?

Zresztą napisałam że komputer można wpiąć do listwy zdanie później - ja rozumiem że nikt z nas nie cierpi na nadmiar czasu ale takie wybiórcze czytanie jest dla mnie po prostu ignorancją w stosunku do osoby na której post odpowiadasz :/

masz na mysli przedłuzasz, o którym piszesz ? przedłużasz to nie to samo. Co do zabezpieczeń w skrzynce się nie wypowiadam, każdy montuje co chce, albo co elektryk mu wcisnie. Czesto najtańsze z supermarketu. Listwa przeciwprzepieciowa to dodatkowe zabezpieczenie Twoja wola czy chcesz je zastosować.

Co do ignorancji, którą mi zarzucasz... zanim coś komuś zarzuce spoglądam w lustro ;)

pozdrawiam

masz na mysli przedłuzasz, o którym piszesz ? przedłużasz to nie to samo. Co do zabezpieczeń w skrzynce się nie wypowiadam, każdy montuje co chce, albo co elektryk mu wcisnie. Czesto najtańsze z supermarketu. Listwa przeciwprzepieciowa to dodatkowe zabezpieczenie Twoja wola czy chcesz je zastosować.

Co do ignorancji, którą mi zarzucasz... zanim coś komuś zarzuce spoglądam w lustro ;)

pozdrawiam

ehh... spoglądać nie muszę. A co do tych super ekstra listew przepięciowych - sugerowałam się Twoim tekstem że są tańsze niż kilka dodatkowych gniazdek. Co jest oczywiście nie prawdą i to mnie wprowadziło w błąd jakoby pomyliły Ci się przedłużacze z pseudo listwami które kupujesz za 79-100 zł (kiedyś dziadek jak się mi właśnie taka listwa popsuła rozebrał - nie miała nic co by naprawdę mogło pomóc uratowaniu mojego komputera podczas trafienia linii piorunem - ale nikt im nie każe pisać prawdę) - takie które naprawdę zabezpieczają kosztują ponad 200-300 zł i nie wydaje mi się by były tańsze od 3-4 kontaktów więcej. ;)

Co do zabezpieczeń w skrzynce - może też montować to o czym czytał, co jest pewne i sprawdzone - bo na pewno będzie o wiele tańsze niż kilka-naście takich osobnych listew z prawdziwego zdarzenia - a na pewno bardziej estetyczne ;)

pozdrawiam

ehh... spoglądać nie muszę. A co do tych super ekstra listew przepięciowych - sugerowałam się Twoim tekstem że są tańsze niż kilka dodatkowych gniazdek. Co jest oczywiście nie prawdą i to mnie wprowadziło w błąd jakoby pomyliły Ci się przedłużacze z pseudo listwami które kupujesz za 79-100 zł (kiedyś dziadek jak się mi właśnie taka listwa popsuła rozebrał - nie miała nic co by naprawdę mogło pomóc uratowaniu mojego komputera podczas trafienia linii piorunem - ale nikt im nie każe pisać prawdę) - takie które naprawdę zabezpieczają kosztują ponad 200-300 zł i nie wydaje mi się by były tańsze od 3-4 kontaktów więcej. ;)

Co do zabezpieczeń w skrzynce - może też montować to o czym czytał, co jest pewne i sprawdzone - bo na pewno będzie o wiele tańsze niż kilka-naście takich osobnych listew z prawdziwego zdarzenia - a na pewno bardziej estetyczne ;)

mam zasadę, nie wpycham czegoś, jeśli ktoś tego nie chce :) Dodatkowe gniazdka, o których piszesz to nie tylko koszt "prosiaka" w ścianie to też koszt przewodów i zabezpieczeń - jeśli to ma faktycznie spełniać swoja rolę :) Ja mam swoje doswiadczenia i z listwy przeciwprzepięciowej nie zrezygnuję mimo tego, ze na widok mojej skrzyneczki w garażu niektórzy pukali się w czoło pytając "po co panu tyle tego" :)