Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana kierownika budowy

Jayer

Recommended Posts

Witam!

Ten temat wraca u mnie obecnie jak bumerang.

Otoz moj poprzedni kierownik (wirtualny) nie nalezal do odpowiedniej Izby. W zwiazku z tym musialem zatrudnic (juz nie wirtualnego) nowego kierownika ktory do odpowiedniego lobby nalezy. No i dobrze, bo kolejny doradca techniczny zawsze sie przyda.

Pytanie jest takie:

- Co jesli poprzedni kierownik budowy (nielegalnie) budowal?

- Co jesli zmiane zglaszam po (dajmy na to) 2 miesiacach od momentu przejecia obowiązków? Czy czekaja mnie jakies sankcje ze strony powiatowego inspektora nadzoru budowlanego?

Pozdrawiam

Joy

Raczej nie, zawsze mozesz powiedzieć, ze przerwałeś budowę na parę miesiecy (nie wolno na dłuzej niż 2 lata, pozwolenie wygasa), zgłos po prostu nowego kierownika, każ mu przejąć plac budowy i wpisac się do dziennika budowy, nadzór takich duperel sie nie będzie czepiał...

Nie wiem skad czerpiesz takie informacje jednak podaje informacje z PINB gdzie twierdza ze jest to brak nadzoru na budowie przez wspomniany okres. Jak do takich przypadkow sie ustosunkuja jeszcze nie wiedza. Ale proponuja aby ustepujacy zapisal to w dzienniku budowy odchodze z dniem 31. 12.2002 roku wtedy dla nowego kierownika i inwestora termin 2 lat jest dopuszczalny.