Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Zakupiłem projekt DM-6125, przebrnąłęm przez biurokrację i wreszcie zaprosiłem geodetę na działkę celem posadowienia budynku :D . Dodam, że działka znajduje się w okolicach Krosna (podkarpackie) i wydaje sie prawie równa (a ja kretyn :oops: wcześniej nie wziąłem szlaufwagi i nie sprawdziłem co i jak no cóż błędów nie popełnia ten co nic nie robi). I szok :o - różnica poziomów wynosi 110 cm. Tzn. nawyżej jest w narożniku, gdzie wg projektu miesci się gabinet, a najniżej tam gdzie jest wejście do budynku. Dodam tylko, że wybudowałem drogę (jedyne 50 metrów) wykonana jest cała komunikacja wynikajaca z projektu zagospodarowania, umówiony jest fachowiec od robót ziemnych. Co teraz zrobić jak kopać fundamenty żeby to było w miarę równe. Może ktoś ma jakieś pomysły, może już rozwiązywał taki problem. Za wszelkie pomysły, rady i opinie będę wdzięczny. W razie potrzeby służe fotografiami i dokumentacją techniczna. Dodam, że sprawa jest pilna, gdyż chcę wylać fundamenty jeszcze w tym roku, a czasu mało. A kierownik se pojechał na wczasy (zbiera gruszki we Francji). Mój e-mail: [email protected]
https://forum.murator.pl/topic/107494-projekt-a-dzia%C5%82ka-r%C3%B3%C5%BCnica-poziom%C3%B3w-big-problem/

Również mam działkę z lekkim spadkiem, dom już stoi, z jednej strony wyższa ściana fundamentowa, a przede mną otworzyły się nowe możliwości aranżacji ogrodu (skarpy, murki oporowe itp.). Będzie ciekawie :wink:

Ja mam fundament schodkowy. Budynek na górce płyciej, w dołku głębiej posadowiony . Różnica to 40cm. Wokół dom będzie obsypany do -0.4m na szerokość opaski a w kierunku dolinki utworzona skarpa o łagodnym spadku (trzeba będzie dowieźć kilka wywrotek ziemi).

Jeśli wejście wypadło wysoko to możesz podsypać ziemią, dodać schody lub zastosować kombinację dwóch pierwszych rozwiązań.