Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALTER EGO pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich

Jestem kolejna osoba ktura chce wybudowac Alter Ego.Obecnie czekam na pozwolenie ma być w czerwcu lub lipcu.

zmiany :

-powiekszenie garazu do 4,2 m

-spizarka w kuchni

-garderoba

sciana bez ocieplenia z ytonga 36,5cm

czy ktos widział gdzies na necie zdjecie na zywo alter ego???ja szukalem ale nie moglem znalesc jak tak to prosze o linka z gury dzieki.

Witamy dawidoff, ja też szukałem w necie od kilku miesięcy i nie znalazłem. Myślę że jesteśmy pierwszymi, którzy budują Alter Ego. Z tego co wiem ten projekt jest w ofercie pracowni Krajobrazy od listopada 2007 więc zbyt wielu ludzi nie miało jeszcze szans na wybudowanie go... jęsli masz już jakieś szkice zmian to umieść proszę na forum. Szczególnie interesuje mnie jak zaprojektowałeś garderobę no i spiżarkę.

slaskm, dzięki za linki, obejrzałem Twoje zmiany. Dodatkowe pomieszczenie gospodarcze za garażem - super pomysł - tej przestrzeni dodatkowej nigdy nie jest za dużo. Rowery, kosiarka do ogrodu itd. Ja uzyskam dodatkowe pomieszczenie przy okazji poszerzenia garażu.

Spiżarka - jak najbardziej... moja Pani też takiej oczekuje. Jednak po dokładnym przeanalizowaniu wymiarów przedsionka uznaliśmy, że będzie w nim zbyt mało miejsca i będą trudności ze swobodnym otwieraniem drzwi i wpuszczeniem do środka gości. Ostatecznie uznaliśmy, że za lodówką zbudujemy dwie lub jedną obszerną "szafę" z przesuwanymi albo żaluzjowymi drzwiami, która będzie pełnić rolę minispiżarni. No chyba że natkniemy się na jakiś inny pomysł lub sami wymyślimy coś lepszego.

Bardzo zainteresowało mnie rozwiązanie z garderobą nad schodami, gratuluję pomysłu.... kurcze nie wpadłbym na to... no ale wymaga to chyba wyobraźni przestrzennej. Mam wycenę z pierwszej firmy. Cena kosmiczna ... 230 tys za stan surowy otwarty z dachem ( naturalnie ze wszystkimi materiałami ). Szukam więc dalej...

dawidoff, chcesz budować tak jak w projekcie czyli beton komórkowy... dlaczego... masz jakieś doświadczenia w tym temacie podaj parę plusów i minusów... będę wdzięczny za wszystkie wyjaśnienia i podzielenie się swoimi przemyśleniami.

tyle... pozdrawiam

Projektu spizarki i garderoby jeszcze nie mam,puki co zyje i mieszkam za granica bede w polsce za 2 tyg. musze isc do mojego architekta i przekazac mu wszystkie zmiany.Co do betonu komurkowego to wiekszosc moich informacji pochodzi z internetu.Wiele rzeczy planuje zrobic z moim ojcem i ojcem od dziewczyny wiec ytong wydaje mi sie najbardziej odpowiedni.Ten system sprawdzil sie u mojej ciotki i u kuzyna na temat plusów i minusów wszytko jest opisane obszernie na ponizszych linkach i na forum muratora.Ja nie mam doświaczenia z tym materiałem wiec trudno mi sie wypowiadac na ten temat,wole posluchac opini ekspertów.

http://www.archipelag.pl/buduj-z-nami/materialy-konstrukcyjne/gwarancja-cieplej-sciany-czyli-system-ytong.html

http://www.xella.pl/html/pol/pl/ytong_zastosowanie.php

http://www.budnet.pl/System_YTONG,technologie_budowlane,a=45.html

Cześć tu znowu ja. Coś mi tu brakuje moniki.Kielce ale wygląda na to, że od miesiąca ma zupełnie coś inne go na głowie. Jeśli moje domysły są trafne to GORĄCE GRATULACJE dla moniki.Kielce.

A wracając do naszego Alter Ego. Ciągle szukam wykonawcy rozmawiając z fachowcami na temat tego projektu. Ja chyba będę budował ścianę dwuwarstwową. Jednowarstwowa, jak w projekcie - beton komurkowy 36,5 cm to chyba nie najlepsze rozwiązanie. Fachowcy z którymi rozmawiam twierdzą, że przy tym projekcie będą nawet przy Ytongu kłopoty z ociepleniem nadproży i wieńców. Jako najlepszy przykład podają narożne okno w kuchni i w narożne drzwi tarasu. Tam w projekcie występuje wylewany słup betonowy. Jego ocieplenie będzie więc bardzo mizerne jeśli przykryje się je Ytongiem. To tłumaczenie wydaje mi się dość logiczne. Natomiast w ścianie dwuwarstwowej te miejsca - nadproża, wieńce i słupy - i tak przykryje warstwa ocieplająca.

Drugie niebezpieczne miejsce, które trzeba rozwiązać inaczej to odprowadzenie wody z garażu. Dach garażu to jakby wanna z której woda odprowadzana jest jedną rynną. Najgorsza sytuacja będzie tam jeśli na dach napada sporo śniegu, który będzie się utrzymywał dłuższy czas. W dzień jego warstwa wierzchnia będzie się topić, spływać na dół w okolice rynny i być może w nocy zamarzać. W ten sposób w okolicy otworu rynny może powstać korek lodowy, który bardzo utrudni odpływ wody. A wtedy, przy stojącej wodzie dach długo nie utrzyma szczelności. Nawet kamienie rozsypane wokół otworu rynny niewiele zmienią sytuację. Tak twierdzą fachowcy. To tłumaczenie też wydaje mi się logiczne i dość sensowne.

Co o tym wszystkim sądzicie. Pozdro...

czesc

Co do ocieplenia nadprozy,chce zastosowac gotowe nadproza dez koniecznosci ocieplenia,na ponizszym linku sa opisane, ale nie jestem pewiem czy mozna je zastosowac w tym projekcie wiec napisze cos wiecej jak znajde kierownika budowy.

http://www.xella.pl/html/pol/pl/6469.php

Co do ocieplenia wienca to rowniez chce zastosowac elementy docieplenia wienca ytonga, tego tez nie jestem pewien.Kolejne pytanie do kierownika.Pare informacji na ponizszym linku.

http://www.xella.pl/html/pol/pl/6563.php

Betonowy slup wylewany chce ocieplic styropianem.

Mam nadzieje ze sie bedzie dało zastosotac te rzeczy.

Zapytam rowniez o odplyw garazu,puki co nie przychodzi mi do glowy zadne rozwiazanie.

Cześć

ja jak pisałem wcześniej - beton zastępuję porothermem i docieplenie ze styropianu min. 12. i na to tynk akrylowy.

klinkier raczej odpada - koszty robią sporo a i klienkier z czasem ulega zabrudzeniu.

Dziś dostałem pozwolenie na budowę !!!- biorę się za projekty przyłączy. Woda i prąd muszą być na rozpoczęcie budowy. Ponadto musze poszukać jakiegoś baraczku na budowę może ktoś słyszał na śląsku do odsprzedania?

Co do odpływu z daszku, nie zastanawiałe się nad tym ale pewnym rozwiązaniem będzie podgrzanie tygo spływu elektrycznymi kablami oporowymi.

Do spiżarki nie planuję wchodzić ale zamontować drzwi przesuwne i traktować jąjak wgłębioną szafę. Rzeczywiście przestrzeń w wiatrołapie topnieje, ale traktuję go wyłącznie jako przejściówkę.

Kolejna sprawa to kredytowanie. Rozmawiałem dziś z doradcą i sytuacja jest niekolorowa. Rozmawiam z expanderem od stycznia i z miesiąca na miesiąc sytuacjia się pogarsza; marże rosną a prowizje też nie spadają. Jeżeli znacie z autopsji jakąś ofertę banku to podzielcie się.

Slaskm gratulacje. Pozwolenie to kolejny istotny sukces.

Ja załatwiam teraz wodę. Czy spotkaliście się z czymś takim, że gmina za wyrażenie zgody na przyłączenie się do sieci wodociągowej ( która nota bene znajduje się w drodze bezpośrednio przy działce ), żąda darowizny na rzecz gminy ? I to ponad 1 tys. !!! :evil: Dajcie znać ak z tym jest u was.

Znalazłem rozwiązanie w sprawie odpływu wody z dachu garażu. Można w murku okalającym dach garażu zostawić lub wyciąć na poziomie dachu np. dwie, trzy długie szczeliny, którymi woda będzie spływać do rynny umocowanej bezpośrednio pod nimi. Ponieważ pochyłość dachu jest w kierunku bocznej ściany garażu i na niej wytnie się te szczeliny to nie będzie tego widać w elewacji frontowej czy ogrodowej. Sprytne nie ??? Podpowiedział mi jeden budowlaniec.

Slaskim. Je też podjąłem decyzję tzn buduję z porothermu i ocieplam styropianem min. 12 cm. Czy sprawdzałeś już w swoim regionie ile będzie kosztować stan surowy otwarty zadaszony Alter Ego w Twoim regionie ?

Co do kredytu... rozpoczynam poszukiwania po Świętach. Wrócę do tego tematu jak będę znał konkrety.

To tyle... Wszystkim Alter Ego-wiczom i sympatykom ... Zdrowych i Spokojnych...

• 1 month później...

Witam wszystkich budujących Alter Ego i zapraszam do mojego dziennika:

http://forum.muratordom.pl/post3393824.htm#3393824

Postaram się zamieszczać regularnie postępy w pracach, choć z uwagi na małą Maję może to być trudne :)

Co do budowy to wybraliśmy Ytong ale w grubości 24. Do tego będzie 16 lub 18 cm styro. Ściana jednowarstwowa odpadła na początku z uwagi na mostki termiczne - wspomniane tu okna narożne, wieńce, lukarna, ogniomurki... Do tego wykonanie - bardzo ciężko dobrze postawić taką ścianę, nie wybacza ona błędów. W dwuwarstwowej zawsze błąd ekipy mozna "naprawić" ociepleniem.

Jeżeli chodzi o zmiany to cały czas coś nowego się pojawia, zazwyczaj rezygnujemy z tego po namyśle ale:

1. garaż z kotłownią poszerzone i wydłużone o 60 cm

2. strop wylewany zamiast terrivy

3. kominy systemowe

4. okrągłe okienko w łazience zamieniamy na prostokątne

5. wywalamy wszystkie okna dachowe i balkonowe w ścianach szczytowych.

będą za to zwykłe okna w ścianach szczytowych - dwa od frontu i trzy od ogrodu, w elewacji tylnej

właśnie zaczynamy rozglądać się za oknami i chyba w jadalni damy trzy skrzydła po 102cm, jedno stałe tzw fix a dwa otwierane z ruchomym słupkiem.

uff, to na razie tyle

Witam

wszystkich, pozwolenie już było; teraz media - energia na działce, kanalizacja, przed, najgorzej woda bo trzeba będzie poprowadzić nowy wodociąg, ale już porozumiałem się z jednym z sąsiadów o użyczenie wody na czas budowy, barak stoi, ogrodzenie budowlane już prawie, nowa droga ubita też …

Już prawie kredyt załatwiony – Metro bank – teraz kredyt to zmaganie gorsze niż urzędy, ale udało się.

Myślę, że lipiec zaczynamy.

• 1 month później...

Witaj Moniko,

coś mi się wydaje, że twórcy projektu Alter Ego są ludźmi dość oszczędnymi w słowa, rysunki i wyjaśnienia, co rusz trzeba się domyślać "co autor miał na myśli".

Wg mojego KierBud'a wieniec W7 jest wzmocnieniem ściany szczytowej na wysokości nieużytkowego poddasza. To taki trapez w ścianie szczytowej mający za zadane ją wzmocnić. Oczywiście na drugiej ścianie szczytowej jest drugi wieniec W&. Skonsultuj się ze swoim KierBudem. Jak nie pomoże trzeba szukać pomocy w Krajobrazie.

A jak wy poradziliście z sobie z wylaniem daszku nad wejściem i nad wjazdem do garażu ? Może wkleisz jakieś zdjęcia tego szczegółu konstrukcyjnego ?

Pozdrowienia

mówiąc prozaicznie wieniec w7 został umnie olany. Po konsultacji z kierownikiem, bez konsultacji z inwestorem, stanęły ściany szczytowe. mam nadzieję, że się nie zawalą. Trzęśliśmy gaciami przy tych ostatnich burzach. Stoją same ścianki i więźba, więc wiaterek hula.

Co do "balkoniku" - bo tak nazywamy ten daszek, to był on lany razem ze stropem (mamy strop monolityczny). Przy grubości stropu 12cm, szalunki pod balkonik zrobiono na 24 cm grubości. Następnie wewnątrz tego szalunku ułożono styropian 12cm, zostawiając tylko miejsce na podciągi. Ułożono zbrojenie i zalano całość betonem. W ten sposób balkonik jest od razu częściowo ocieplony.

http://img139.imageshack.us/img139/5716/dsc00215f.jpg

http://img190.imageshack.us/img190/374/dsc00200j.jpg

• 2 months później...

Cześć Moniko i pozostali Alter Egowicze

Z wypiekami obserwuję postępy w Waszej budowie. Gratulacje. Dach i cała reszta prezentują się pięknie. Ja również nie odzywałem się bardzo długo. Ale wicie jak budowa potrafi zaabsorbować czas człowiekowi.

Moniko, goniłem Was moją budową ale narzuciliście zbyt ostre tempo. Jeśli planujecie przerwę zimową to może w przyszłym roku dogonię Was moją budową. Na razie ( oczywiście aby się pochwalić ) :wink: kilka fotek z mojej budowy.

http://images37.fotosik.pl/202/b44a7b900a679e8emed.jpg

i z drugiego boku

http://images47.fotosik.pl/206/695bd5d22dd03652med.jpg

a tutaj kominy z których jestem szczególnie dumny :p ( jedyny element budynku , który wygląda już na gotowy w 100%.

http://images40.fotosik.pl/202/718b3abba770a3c8med.jpg

Pozdrawiam Alter Egowiczów i wklejajcie fotki z Waszej budowy.

C Na razie ( oczywiście aby się pochwalić ) :wink: kilka fotek z mojej budowy.

Piękny domek Ci rośnie :D Grtulacje.

U mnie niewiele nowego. Majstry nieczasowe i przyjść nie chcą, a zostało kilka pierdółek do zrobienia. No i mąż z teściem powoli dłubią popołudniami. A że dzień już krótki, to postępy znikome.

Dużo zapału i wytrwałości w dalszych pracach.

• 3 weeks później...

Witam,

My właśnie kończymy budowę Alter Ego. Instalujemy kotłownię i nie długo zamieszkamy :-)

Kolega jak zobaczył nasz projekt to też się zdecydował na taki sam - na szczęście wybudował się 50 km od nas ;-)

Pozdrawiam

PS: projekt był stosunkowo prosty a co za tym idzie tani w realizacji

Witam,

My właśnie kończymy budowę Alter Ego. Instalujemy kotłownię i nie długo zamieszkamy :-)

Nie no i wpisujesz to "ot, tak", zero zdjęć?!?!? W imieniu swoim ale i chyba wszystkich innych z tego wątku, proszę o zobrazowanie postępów :)

Kolega jak zobaczył nasz projekt to też się zdecydował na taki sam - na szczęście wybudował się 50 km od nas ;-)

No, no jeszcze trochę i pobijemy popularnością Agatkę czy Granata.

PS: projekt był stosunkowo prosty a co za tym idzie tani w realizacji

Co fakt, to fakt. Szczególnie dach pozytywnie zaskakuje. Przy innym projekcie raczej nie pozwoliłabym sobie na dachówkę ceramiczną.