Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALTER EGO pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

Dzięki wielkie za fotki. Dopiero teraz, bo całkiem brak czasu. Mój Zuzek klei i klei tą wentylację, ale wreszcie coś widać. Może jutro będzie trochę czasu uzupełnić dziennik.

Wracając do tematu: Super to wzystko wygląda. I barierki, i wnętrza. Oj, jakbyśmy już się chcieli przeprowadzić do siebie... A tu jeszcze hohoho.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Państwa jestem nowym użytkownikiem i właśnie zaczynam budowę domu Alter ego, narazie stan surowy otwarty bez dachu do ściany kolankowej.

Chciałem zapytać ile kosztował Państwa dach (dachówka ceramiczna), pytam o robociznę oraz materiały. Narazie koszt stanu surowego bez okien i dachu bedzie kosztował nas 34 tyś robocizna + 56 materiały(woj. łódzkie)

Trochę o kosztach było na poprzedniej stronie. Ciężko mi teraz napisać ile za dach, bo pamięć zawodzi a takiego zestawienia z rozbiciem na etapy nie mam.

Z tego co mi się przypomina to robota dekarzy 7tys., dachówka, membrana i spinki, klamry i inne ustrojstwo niecałe 10tys. Do tego więźba - nie pamiętam, nie chcę strzelać, dalej blacha na obróbki, a jest ich sporo, osb na ogniomurki, papa i osb na dach lukarny, nasada na pion wentylacyjny z kotłowni, gwoździe kilka rodzajów i inne dodatki dla dekarzy, taśma kominowa, taśma do klejenia membrany dachowej.

Tych drobnych dodatków o których na początku się nie mówiło, a wyszły w trakcie, jest naprawdę dużo.

Nie ma natomiast u mnie stopni kominiarskich ani wyłazu dachowego. Zarówno dekarze jak i sprzedawcy w 3 różnych składach odradzali robienie tego, mówili że może jeden na 10 robi, szkoda kasy. W sumie dobry dostęp do komina w kotłowni jest z dachu płaskiego, a do komina z salonu bezpośrednio z drabiny (taka 3x12 powinna być ok).

witam

dawno mnie nie było - trochę brak czasu i jeszcze login i hasło zginęło.

U nas trochę zima mija, budynek za tydzień dwa będzie zamknięty (wstawimy okna i drzwi oraz rolety.

Powoli myślimy nad doborem elementów wnętrzna - kuchnia, łazienki, podłogi itd.

pod koniec miesiąca wchodzą instalatorzy.

Zima pokazała jednak zęby spadło dość śniegu i podczas roztopów zalało nam cały parter z dachu garażu – raz błędne wykonanie papą i dwa duża ilość śniegu z dachu spowodowała że nie dało rady się roztopić i spłynąć tym jednym otworem środkowym. W przyszłości dach trzeba odśnieżać obowiązkowo i ponadto chyba przewody oporowe na dach dam aby utrzymać spływ.

No i do sukcesów należy – mamy odwierty do ogrzewania pompą ciepła.

U mnie jeszcze nie skończony ten daszek ale będzie inaczej niż w projekcie. Spadek idzie od frontu, całą szerokością, do rynny nad drzwiami z kotłowni na podwórko. Co prawda na razie rynna ta leży w sypialni ale niedługo "się zamontuje". Tuż przed zimą wykonano wylewkę, która narazie jest przykryta 2x folią budowlaną. Na tym będzie dwie warstwy papy, albo, jak nie znajdzie się taniego papiarza, nylon dekarski.

Barierek śniegowych nie mam i trzeba przyznać, że śnieg czasami spada dość szybko i głośno. Jakieś 2 tygodnie temu, jak szła ta odwilż, zrzucaliśmy śnieg z garażu. Samego "garażowego" nie było tak dużo, natomiast to, co zjechało z dachówki, utworzyło niezłą zaspę. Zostawiliśmy kilku centymetrową warstwę, żeby łopatami nie podziurawić folii. W każdym razie ani na stropie, ani na ścianach wewnątrz nie ma śladu zacieków.

• 2 weeks później...
Witam wszystkich u nas już stoją pierwsze ściany. Zamówiliśmy odbicie lustrzane domu i przedłużyliśmy daszek więc jest więcej miejsca do przejścia na projektowany taras. Co do wyjścia na taras zrezygnowaliśmy z (pralni w łazience) zlikwidowaliśmy ściankę i chcemy przesunąć wanne i sedes na ścianę domu, jednocześnie przesuneliśmy ścianę między łazienką i pokojem(który będzie naszą sypialnią) o szerokośc drzwi balkonowych które teraz będą w naszej sypialni.

• 1 month później...

witam,

do sprzedania projekt ALTER EGO (kompletny, w czterech egzemplarzach), z naniesionymi niewielkimi zmianami.

losowe przyczyny sprawiły, że go niestety nie wybudujemy

cena nowego projektu 1.817,80 zł

http://www.krajobrazy.com.pl/cennik/

dodatkowe informacje na priv

proszę o rozsądne propozycje

pozdrawiam!

• 1 month później...

Witam wszystkich

Poważnie myślimy o tym domku. Po wielu nocach w necie ten projekt zdaje się mieć "coś" w sobie mino pozornie prostej formy.

I tu prośba głównie do JakubaM. Projekt ze strony ma kosztorys z 2007 roku więc pewno mocno nierealny. Mogę Cię prosić o kontakt ew. odpowiedź jak to wygląda realnie na dzisiaj?

Jakubie - Pomysł z tarasem jest chyba ukryty w zamyśle projektu:) na to samo wpadliśmy podczas oglądania rzutów jeszcze nie czytając Twoich wpisów:))

Jeszcze chcemy z tych 2 dużych okien na piętrze zrobić 1 wielkie i tam sypialnie - myślę, że będzie niezły widok.

Było by niemiło jeżeli się okaże, że do kwoty z kosztorysu-190K-trzeba doliczyć drugie tyle :(

Pozdrawiam wszystkich zauroczonych tym projektem jak my.

• 2 weeks później...
Witam wszystkich

Było by niemiło jeżeli się okaże, że do kwoty z kosztorysu-190K-trzeba doliczyć drugie tyle :(

No to was nie pocieszę. Właśnie dobijam do 200K, co zrobione widać w dzienniku. No ale u mnie kilka rzeczy jest ponad normę - ciepłe okna (droższe o jakieś 30%), grubszy styro, wentylacja mech z reku.

• 1 month później...
Witam wszystkich jestem przed zbudowaniem dachu dotychczas kosz wyniósł 30 000 PLN robocizna(ławy, fundament, ściany, strop lany monolit nie teriva, ściany szczytowe, kominy bez ścian działowych ) wraz większym daszkiem nad garażem.Materiał na ten zakres prac kosztował 55 000 PLN Przymierzamy się do budowy dachu przed zimą ale samą więźbę z odeskowaniem i papą, bez dachówki. Robocizna ma kosztować 10 000 PLN. I na ten moment to tyle brak funduszy, w końcu kryzys przyszedł do Polski:).Posiadam obszerną dokumentację zdjęciową z budowy dla zainteresowanych mogę przesłać, proszę ewentualnie o adres email.

• 1 month później...
Witam wszystkich Alteregowiczów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dopiero przed chwilą zostałam użytkownikiem tego zacnego forum. :wiggle: Chciałam się przywitać najpierw z tymi, którzy tak jak i ja wybrali projekt Alter ego. Jak tylko nauczę się wklejać zdjęcia to pochwalę się moim dotychczasowym stanem surowym otwartym....

Witam wszystkich Alteregowiczów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dopiero przed chwilą zostałam użytkownikiem tego zacnego forum. :wiggle: Chciałam się przywitać najpierw z tymi, którzy tak jak i ja wybrali projekt Alter ego. Jak tylko nauczę się wklejać zdjęcia to pochwalę się moim dotychczasowym stanem surowym otwartym....

Ja już dokańczam dach przed zimą się uda(chociaż na zdjęciu nie widać). Jeszcze sporo pracy przed Tobą ale służę pomocą.

7.jpg

Witaj slaskm! Dołączyłam niedawno do grupy Alteregowiczów. Mamy stan surowy otwarty.Z Twojego opisu wynika, ze zapowiada się nieco zmian w elewacji Twojego domku.bardzo ciekawa jestem zdjęć stanu dotychczasowego. Jeśli będziesz miał czas i ochotę proszę prześlij kilka fotek na adres [email protected]. Z góry dziękuję. Agi75

Witaj Monika!!!!!!!!!!! U Ciebie na budowie byłam wirtualnie prawie codziennie i nadal Cię dopinguję.Elewacja fantastyczna! U mnie będzie pewnie bardziej tradycyjnie....Drewno elewacyjne i płyty z piaskowca, a szarości będą dominować we wnętrzach...póki mi się nie znudzi :-) Pozdrawiam serdecznie i czekam na dalszą fotorelację.

PS. Martwią mnie te płaskie daszki......Tym bardziej że czeka nas zima 100lecia