Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALTER EGO pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to Cię zmartwię. Pełny projekt ma dokładnie te same rzuty, tylko bez czerwonych "pieczątek".

Nie wiem jak inni, ja mam nad lukarną OSB pokryte papą termozgrzewalną plus obróbki blacharskie.

A z tą folią PVC t omoże autor miał na myśli coś takiego:

http://www.sika.pl/construction/con-product_choose/con-list-roofing.htm

Hmmm może nie tyle się zmartwiłam, ale zdziwiłam ;)

A tak z innej strony - jakie ogrzewanie robicie Szanowni Państwo (może odezwie sie ktoś oprócz Moniki?) w swoich alteregach? W opisie projektu widzę co z grzejnikami płytowymi, ale nie widzę na te grzejniki miejsca w kuchni czy w salonie.

Myślałam o podłogówce, ale "u nas" (działka ma jeszcze innego właściciela, więc dzielę póki co skórę na niedźwiedziu) gaz będzie dopiero za x lat, więc trzeba by kombinować kocioł na węgiel+płytowy wymiennik...

A przy okazji - wszyscy robicie kominek? Ja bym najchętniej zrezygnowała, ale małżonek się upiera, że musi być awaryjne źródło ciepła chociaż na część domu.

Witaj Tataraku w gronie Alter Egowiczów. Niestety muszę potwierdzić to co pisze Monika. Te trzy rysunki to de facto cały projekt ( no są jeszcze do tego rysunki instalacji i zestawienia np. okien) Śmiało można powiedzieć, że autor tego projektu to człowiek oszczędny ( zarówno jeśli chodzi o papier jak i atrament ) z dużym zamiłowaniem do układania łamigłówek graficzno - liczbowych. Np. wszystkie dane dotyczące wieńców i podciągów płyt wylewanych, nadproży mieszczą się w przeuroczej tabelce o formacie mniejszym od A5.

Rozwiązywanie tych łamigłówek to istna frajda dla kier-buda i inwestora. Ja na przykład do dzisiaj nie rozumiem jak udało się w oparciu o te wskazówki wylać daszek nad wejściem ( mój majster mówi do tej pory o nim ten pierdzie....ny daszek ) a inni drodzy Alter Egowicze do dziś poszukują zzaginionego wieńca W-7 tu oczko :wink: do jednej przemiłej Alter Egowiczki.

Ponadto, przynajmniej w moim projekcie, było kilka istotnych błędów ( np. pod jedną ze ścian nie przewidziano w projekcie fundamentu ).

Inna fajna sprawa to zamiłowanie autora projektu do betonu. Niektóre nadproża mają 60 cm. - wytrzymają ostrzał artyleryjski.

Co do ogrzewania. Słusznie Tataraku zauważasz, że na parterze jest za mało ścian na grzejniki płytowe. W projekcie są przewidziane na całą przestrzeń ( salon, kuchnia, jadalnia, schody ) 3 grzejniki: jeden na ściance w wykuszu, jeden na ściance od lodówki jeden przy pojedynczym oknie tarasowym - czyli przy telewizorze - jak ktoś lubi mieć w salonie telewizor. Wprost cudownie - mogą w tych miejscach udawać dzieła sztuki dyskretnie rozprowadzając ciepło.

A już poważnie, my zastosujemy na parterze ogrzewanie podłogowe. Właśnie dlatego że nie chcemy mieć tak wyeksponowanych grzejników i musimy gdzieś postawić jakieś meble. Kominek zostawiamy z dwóch powodów: bo to ważny i ładny "detal" ( nie mam na myśli kasy jaką trzeba na niego wydać ) detal architektoniczny, po drugie chcemy mieć dodatkowe, awaryjne , łatwe w obsłudze źródło ciepła. Kominek normalny, bez płaszcza wodnego. O rozprowadzenie jego ciepła zadba system wentylacji z rekuperatorem.

System co zasilać będziemy gazem. przede wszystkim dlatego że gaz mamy w drodze przy działce a gazownia nie stroi fochów.

To tyle... pytaj o co chcesz Tataraku... w miarę swojej wiedzy i niewiedzy odpowiem.

Pozdro i WESOŁYCH ŚWIĄT wszystkim Alter Egowiczom.

Cześć Krzychu!

Dzięki za ciepłe powitanie i wyczerpującą odpowiedź :)

Już mi się wcześniej w oczy rzuciły uwagi o lakoniczności architekta, ale nie wiedziałam, że to aż do tego stopnia. Wynika z tego wyraźnie, że trzeba wziąć myślącą ekipę i mądrego kierbuda, bo inaczej w jednym miejscu przetrwa ostrzał artylerii, a w drugim może się zarwać? Ale, ale - widzę na tych trzech rysunkach wzmianki o osobnym rysunku fundamentów i chyba więźby? Są takie, czy to tylko chwyt marketingowy?

Pewnie będę miała jeszcze masę pytań, jak dojdzie do konkretów - czyli fizycznego budowania. Póki co ruszam na poszukiwania Świętego Graala - czyli wieńca W7 ;)

Na razie zastanawia mnie (wzmiankowany już chyba w tym wątku) problem odprowadzenia wody z dachu piwnicy. Bo na drodze spadku stoi obróbka blacharska, prawda?

Co do kominka - My mieszkamy z kominkiem od 9 lat i ponieważ jak dotąd nie opanowałam sztuki sprawnego rozpalania bez zadymienia całego domu, podejrzewam, że już się nie nauczę :roll: Dlatego najchętniej bym z niego zrezygnowała, ale mój mąż ma dokładnie takie same argumenty, jak Ty - awaryjne źródło ciepła. A że z pewnością zainwestujemy w rekuperator, więc dystrybucja tego ciepła jakoś tam będzie się odbywać...

Ja również pozdrawiam i życzę wszystkim spokojnych i udanych Świąt :)

Cześć Tataraku,

aż tak źle to nie jest. W projekcie jest rzut fundamentów, rzut stropu i rzut więźby dachowej, rzut dachu. Wszystkiego po jednym , bez przekrojów. Och nie... jeden mały przekroik jest ... tak 2 na 3 cm.

Odpływ wody z dachu garażu odbywa się przez jedną rurę spustową przeprowadzoną przez murek na obwodzie dachu. Trochę mało ... warto przemyśleć tu jakieś rozwiązanie własne.

Pozdrowienia

Wieniec W7 wg ostatnich ustaleń powinien wyglądać tak jak na zdjęciach Krzycha. U mnie inaczej zrobiono ale też w ścianie szczytowej mam dwa okna zamiast jednego balkonowego. Kierbud zatwierdził. Wieniec pod murłatę opasuje nieprzerwanie cały dom.

Co do ogrzewania, to u nas będzie wszędzie podłogówka, do tego piec kondensat i koza w salonie. Gaz z sieci podłącza się.

Witajcie,

Ogrzewanie w naszym domu to również podłogówka na parterze plus zostawione dwa grzejniki, jeden przeniosłem z miejsca przy telewizorze na miejsce obok kominka a drugi zostawiłem w wykuszu obok kuchni. Zrobiłem tak, ponieważ w salonie będą panele a jak wiadomo bardziej izolują niż płytki. Niestety żonka troche protestuje jeśli chodzi o grzejnik przy kominku, więc po zimie jeżeli się okaże że podłogówka się sprawdza nawet pod panelami zostanie on usunięty.

Mamy również kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza do sypialni na górze z obiegiem wymuszonym. Tak na romantyczne jesienne i wiosenne wieczory :-).

Pozdrawiam:

Wojtek

Witam Państwa :)

Żyjecie po świętach?

Tak sobie oglądam Wasze fotki i widzę, że Wojtek i Monika mają okna w kolorze drewnianym (czy może drewniane?). Doświadczenie mi mówi, że takie są najłatwiejsze w utrzymaniu, ale korci żeby do tego projektu dopasować coś bardziej nowoczesnego... aluminium czy cóś...?

co o tym myślicie?

Oka bedziemy chcieli imitacje drewna (taniej). Poszukam sobie innych okien moze byc ciekawy efekt...

Poki czekamy na podzial dzialki napisze wstepnie jakie zmiany chodza nam po glowie : )

W salonie usowamy 1 okno balkonowe na scianie z tv, wyjscie na taras z salonu nie bedzie, bedzie tylko jedno wielkie okno do ziemi nie otwierane.

W jadalni dodane jeszcze jedno skrzydlo drzwiowe nie otwierane (wyjscie na taras). ze wzgledu na uksztaltowanie dzialki z boku bedzie glowny ogrod.

W kuchni bedzie z blatow zrobiony tzw " U " aby powiekszyc okno od strony ogrodu.

Co do lazienki na pietrze bedzie jedno pomieszczenie bez garderoby.

Kolejna zmiana - tylko nie wiem jeszcze czy bedzie ona mozliwa ale mysle ze tak, bedzie przedluzenie dachu na poczatek domu tak aby od strony wejsciowej byl kawalek podbitki - w sensie podbitka bedzie dookola domu idealnie pasujace tam halogenki swietnie podswietla domek.

Zastanawiamy sie jeszcze nad podpiwniczeniem, zalezy jaki wyjdzie koszt...

Pomieszczenia na dole 3,1,5 chcemy dac podlogowke, a w salonie trudno wybrac dobre miejsce na grzejniki takze nie zdecydowalismy jeszcze.

Pozdrawiam Alter Egowcow:)

Hej

Metod - widzę, że jesteśmy na tym samym etapie - czekamy na podział działki :)

My planujemy takie zmiany:

wydłużyć budynek garażu, tak aby kończył się na równi z domem, dzięki czemu pomieszczenie gosp. będzie ok. dwa razy większe. Chyba Krzychu tak ma, jeśli dobrze pamiętam?

Chciałabym też, żeby garaż nie był wiele niżej od domu, żeby nie było tam zbyt wiele stopni do pokonania, ale max jeden.

Nie będziemy stawiać tej ścianki z luksferów na dole.

Zamiast dwóch okien z jadalni też damy trzy - likwidując w ten sposób asymetrię, bo mam obawę, że takie awangardowe rozwiązanie może się szybko opatrzyć. Zastanawiam się też nad oknem przy tv, czy nie zrobić zwykłego zamiast portfenetrowego, ale decyzja jeszcze nie zapadła.

Z pewnością na górze w łazience zrobimy normalne okno, żeby pod nie wstawić grzejnik. I obok łazienki zostawimy wydzieloną pralnię, ale bez okna dachowego.

W pokojach na górze dodamy okna w ścianach szczytowych - w jednym z nich będzie pracownia malarska mojego męża, więc musi mieć duuużo światła. Z kolei w tym kwadratowym pokoju na górze zlikwidujemy okno dachowe - i tak będzie wychodzić na północ. Może dodamy drugie w szczycie obok komina? Muszę to sobie rozrysować, jak by wyglądało z zewnątrz.

Zastanawiam się jeszcze nad zabudowaniem pustki przy schodach i zrobieniem garderoby, tak jak planuje Dawidoff, tylko mam obawy, czy przez to klatka schodowa nie zrobi się nieco "bunkrzasta". Jak sądzicie?

Krzychu, trochę sobie nie umiem zwizualizować tej rury spustowej w murku... Ma być otwór w tej obróbce krawędzi dachu, nie chyba raczej pod nią? i rura spustowa w niego wpasowana? tak się robi "zgodnie ze sztuką"? akurat o rynnach to mam zerowe pojęcie, ale to mi wygląda podejrzanie :roll:

pozdrowionka!

co nieco lanego można obejrzeć u mnie, grubość 12 cm.

Co do okien, mąż po ponad 1,5 rocznym śledzeniu głównego wątku okiennego na forum zdecydował.

Drewniane o takich samych parametrach wychodziły sporo drożej, więc zostały plastiki. Kolor miał być szary ale znów cena i czas oczekiwania. A jak zapadła decyzja, że na elewacji trochę drewna będzie, to już i okna "drewniane" zaczęły pasować.

Kolor miał być oryginalny, niespotykany. Tylko że wszystkie te kolory nie są tak uniwersalne i ładne jak złoty dąb czy orzech. No i właśnie ten pierwszy mamy.

Co do okien szarych, to chyba mazo szukała takich całych szarych, łącznie ze środkami i wszystkimi listwami no i wybór nie był bogaty, można powiedzieć, że wcale nie ma wyboru. Zazwyczaj jest to tylko szara okleina na bokach, a po otwarciu skrzydła razi biała rama. No, chyba że komuś odpowiada kolor jednostronny, tylko na zewnątrz.

Hej

Witam w Nowym Roku :)

Monika, to widzę, że bryndza z tymi "nowoczesnymi oknami"... pewnie też ostaniemy przy plastiku robionym na drewno :) w sumie to mi się takie podobają.

Wczoraj właśnie czytałam w starym muratorze o zmienianiu stropu z gęstożebrowego na monolityczny i było ostrzeżenie, że lany jest duuużo cięższy i wymaga dobrego przeliczenia konstrukcji. Metod, dlaczego jesteś za lanym? Chodzi tylko o cenę, czy są jeszcze inne czynniki? Monika, co znaczy "co nieco lanego?" masz część tak, a część inaczej?

pozdrowienia

Monika - no wlasnie cos nie odswiezasz Dziennika;>

Tatarak - najwazniejsza sprawa jest ustawianie scian dzialowych na pietrze, w terivie nie mozna zmienic ukladu scian, chyba ze sciana wykonana bedzie - karton gips/ stelarz/ karton gips (ale te sciany nie sa zamocne u rodzicow w domu jedna taka scianka jest i peka na laczeniach), a nie wiadomo co przyniesie kiedys.. poza tym nie peka, jak i jest brak tzw. "klawiszowania". Co do ceny powinno tez wyjsc taniej. Dluzej za to trwa budowa calego stropu ale przy budowie calego domu nie jest to oszalamiajacy czas.

Jak ci wyszlo Moniko kwotowo miedzy teriva a lanym rzeczywiscie wyszlo ci taniej?

Dziennik leży tak jak i śnieg na budowie. Nic się nie dzieje, nie ma o czym pisać.

A co do cen stropu to już dokładnie nie pamiętam, coś tam taniej wyszło, ale dokładnie ile - nie wiem??? Dla mnie ważne było też to, żeby strop był jak najcieńszy. Dołożymy więcej ocieplenia w podłogę niż zakładał projekt, no i albo niższe pomieszczenia albo cieńszy strop - bo podwyższyć cały budynek to za dużo zachodu z papierami, a i tak poszliśmy w górę o prawie 20cm. Przy terrivie doszłoby kolejne 12.

Do tego szczera prawda z tymi ściankami działowymi.

To klawiszowanie stropu faktycznie problem... o tym nic nie było w artykule (może sponsorował producent Terivy?) 8) bo ze ściankami działowymi raczej nie planuję nic na zmieniać.

A'propos ocieplenia, czy ktoś z Was buduje Alter Ego z ekstra dociepleniami? Takimi na wzór pakietu energooszczędnego w projektach z muratora?