Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALTER EGO pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Taki znajomy domek, a jednak inny. Fajne to okno w kuchni.

Dobrze widzę, że masz 2 okienka doświetlające schody? Chodził mi taki pomysł po głowie ale w końcu upadł. Trochę żałuję, że nie dałam okna dachowego (a nawet 2) nad schodami, tam byłby najlepszy widok na okolicę.

I co to jest ten duży otwór w ścianie szczytowej od tyłu (pierwsza z lewej fotka). Takie fajne, duże okno?

Okno w kuchni jest na całej jej długości(a może szerokości? :-) ) Bałam się, ze będzie problem z oknem bez podziału o dł 3m ale się udało i będzie na całości szyba. Okno fix oczywiście bo tak jak i Wy mam pod oknem zlew. Nad schodami to nie dwa okna tylko jedno też na całości klatki schodowej z szybą matową. W zasadzie to będzie świetlik, bardziej ozdoba niz rzeczywiste doświetlenie.A to okno pod skosem od strony ogrodu to nasza sypialnia .

• 1 month później...

Witam

Nasz dom już wykańcza się w środku.Długo nie pisałem ale było trochę pracy. Mieliśmy kłopot z elewacją.Firma pomalowała nie na wybrany przez nas kolor i zrobiła to za szybko( farba na wilgotne tynki) . Na wiosnę więc do poprawki ! Na szczęście trzymaliśmy się zasady płatne po zakończeniu więc będzie na nowy kolor.Nie mamy problemu z dachem nad garażem ale pilnie obserwujemy ściany i sufit. Co do tarasu ?? Uważamy , że gdy mamy ogród to nie jest potrzebny nam taras dodatkowy , zwłaszcza , że to ekstra koszty. Zainwestujemy w taras w ogrodzie. Fotki wkleję później .

Czy ktoś ma pomysł jak obudować okrągłe okno w łazience na dole?

Christopher_Krzychu fajnie , ze sie odezwałeś .oczywiście z niecierpliwością czekamy na Twoje poczynania no i na aktualną recenzję z domku.Pisząc o zbędnym tarasie myślałeś o balkonie na piętrze od strony ogrodu? Widzisz kazdy z nas ma swoje potrzeby i gusty .Ja zrobiłam balkon i wyjście na niego z dwóch sypialni.lubie w lecie codziennie wietrzyć pościel i nie będą musiała z nią biegać na dół.Po za tym fajny widok mam na ogród i las .Z tej wysokości to zupełnie inna perspektywa. I w zasadzie to tyle. Jeśli chodzi o okno w łazience to ja podobnie jak Monika po prostu zmieniłam jego kształt.Ale możesz obłożyć je szklaną mozaiką (wtedy nie trzeba jej ścinać na 45st.) albo płytką ciętą w paski.Można też pomalować albo obłożyć drewnem...Trudno doradzać nie wiedząc co planujesz w tej łazieneczce...

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
Hej Monika.Ja nic nie zmieniłam jeśli chodzi o ścianki działowe w środku.Może sa jakieś przesunięcia ale to kwestia kilkunastu centymetrów, ale funkcja pozostaje taka jak w projekcie.O strony ogrodu na piętrze to duże okno pod skosem to nasza sypialnia.te dwa obok to pokój syna. Po drugiej stronie nad wejściem , jedno okno to pokój a drugie łazienka. Reszta to tak jak u Was no i w projekcie. Dziś zaczynają tynkować. Wreszcie zasłonią te paskudne pustaki i zrobi się (mam nadzieję) przyjemniej. Czekam na Wasze kolejne osiągnięcia. Muszę sie przyznać, że sprawia mi ogromną przyjemność to wasze udomowianie, tym bardziej, że robicie to ze smakiem :-)

• 1 year później...
Witam Was u mnie trochę sie ruszyło, tynkują w środku. Mam wątpliwości co do wentylacji grawitacyjnej uważam że w projekcie są błędy może ktoś z Was również robi grawitacyjna wentylacje w Alter Ego to chętnie wymienię się swoimi spostrzeżeniami. Zrobiłem taras nad garażem oczywiście jak u większości z Was ściany między domem i garażem są zalewane generalnie tragedia aż mi się wykwity solne porobiły. A co do ogrzewania to uwaga zdecydowałem się na Pellet!