Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie- powierzchnia do rozliczenia

kokesz

Recommended Posts

Witam

Pytanko do fachowcow.

Wykonawca ustalił cene ocieplenia za 55 zl m2 robocizna (wełna fasrook L+ siatka klej)

Robota zakończona, przychodzi do rozliczenia i tu problem.

Ja liczylem powierzchnie ścian zewnętrzych przed pracami.

A oni licza powierzchnie po ociepleniu.

Twierdza ze tak to sie zlicza (spora roznica w powierzni wychodzi)

Czy to sluszna praktyka czy mnie naciagaja ??

Dlaczego ma robic za darmo?

Przeciez budynek po ociepleniu sie powiekszy i ktos te dodatkowe metry musi zrobic.

Robota byla ustalona za m2 wykonanej elewacji a nie mierzonej z dolu po pustakach.

Jak mozna powiedziec ze ktos cie naciąga, przeciez ocieplil budynek i m2 sie zgadzaja.

Dziwni klienci nie potrafia liczyc, do szkoly w poniedzialek :) :

- na matematyke, dlaczego to juz wyzej napisalem.

- język polski, bo nie rozumieja słowa naciąganie :D

pozdrawiam

Dziwni klienci nie potrafia liczyc, do szkoly w poniedzialek :) :

- na matematyke, dlaczego to juz wyzej napisalem.

- język polski, bo nie rozumieja słowa naciąganie :D

pozdrawiam

Jak mnie denerwują takie osoby :evil: .Ktoś prosi o radę to mu ją daj.

A może sam ruszysz się na lekcję DOBREGO WYCHOWANIA.

kokesz-wszystko jest ok. Tak się robi.

Dankaf jak widze takie posty to trace dobre maniery. Bardzo nad tym boleje, ale uwazam iz za uczciwie wykonana prace nalezą sie odpowiednie pieniadze, a nie oskarżanie kogos o naciąganie.

Porady juz mu udzielilem. Mierz budynek po wykonanym ociepleniu i za to plac.

Faktem jest iz klienci nie potrafia wlasciwie zmierzyc swojego budynku, wiem bo ociepleniem zajmuje sie juz od 11 lat.

Pozdrawiam

Porady juz mu udzielilem. Mierz budynek po wykonanym ociepleniu i za to plac.

Faktem jest iz klienci nie potrafia wlasciwie zmierzyc swojego budynku, wiem bo ociepleniem zajmuje sie juz od 11 lat.

Pozdrawiam

Święta racja. Materiał zawsze zamawiasz na powierzchnię ścian przed ociepleniem, a powierzchnię do rozliczenia należy obmierzyć po zakończeniu prac. Jeśli ma być inaczej, to należy to uzgodnić z wykonawcą przed rozpoczęciem pracy!

Oj sie wykonawcy podkręcili...

"naciaganie" moze niewlasciwego slowa uzylem. Ale jak cos mi sie wyjadaje nieco dziwne to staram sie to sprawdzic.

Teraz tylko zapytam czy istnieje analogia w dociepleniu poddasza.

Bo tu sytuacja odwrotna po ciepleniu i matazu plyt powierzchnia sie kurczy.

Tez liczymy powierzchnie po wykonaniu ??

Pozdro

też licze metry na koniec bo jak inaczej ??

może autor poodejmowal okna i drzwi od calej powierzchni i dlatego mu spora różnica wychodzi ?? można wiedziec jak duża jest ta różnica przed i po ociepleniu ?? mi sie wydaje że wiecej jak kilka m2 nie wyjdzie

jedynie przed robota można policzyc ile mniej wiecej tych metrow jest(czy 100m2 czy okolice 200m2) żeby inwestor wiedzial ile kasy szykowac :D

prawidłowa kalkulacja ocieplenia elewacji to po m2 GOTOWEJ, docieplonej fasady WRAZ z powierzchnią okien ale bez powierzchnii drzwi.

To samo z TYNKAMI wewnętrznymi. Jeśli INWESTOR dogadał inaczej z wykonawcą i zapisał to w umowie to ich sprawa !!!

osobną sprawą w kalkulacji są bonie, opaski czy inne ozdoby zewnętrznej elewacji np klejenie płytek klinkierowych bądź nadziemie w tynku mozikowym.

Pozdrawiam

P.S. cena fair docieplenia na styropianie 15 cm z tynkiem polimerowo wapiennym (najtańszym z galii tynków cienkowarstwowych) to od 120 PLN/m2 do 150 PLN/m2 z MATERIALEM, montażem i demontażem rusztowań, etc., np. w Warszawie gdzie występuje notoryczny brak fachowców w budowlance ceny na dzień dzisiejszy z tynkiem silikonowym dochodzą do 200 PLN/m2).

P.S. II wykonywanie docieplenia z przerwami czyli 1 etap to pozostawienie elewacji bez tynku cienkowarstwowego a 2 etap to jego położenie to większe koszta z powodu konieczności PONOWNEGO wydatku na rusztowania.

A ja się wcale nie dziwię że autor postu ma wątpliwości, ja też od początku budowy uczę się co się wlicza do tego na co byłam umówiona z wykonawcą a co jest za dodatkową opłatą, jakie powierzchnie są brane pod uwagę itp. Jak ktoś tak jak martin72 albo Iszin robią w fachu od 12 lat to dla nich jest to oczywiste jak się rozliczają, ale jak ktoś buduje pierwszy raz to wcale takie oczywiste nie jest.

W ogóle to zastanawiam się czemu budowlańcy na wstępie nie zaznaczają takich rzeczy jak to rozliczenie będzie wyglądać, co będą wliczać. Na pewno co drugi klient ma takie same dylematy i potem są to niepotrzebne nerwy, że może ktoś chce mnie oszukać czy tym podobne. Skoro często zdarzają się takie pytania to należy zwrócić klientowi na samym początku uwagę, przed podpisaniem umowy,a nie denerwować się że znów się ktoś trafił kto czuje że nie tak to miało być.

Jestem już na etapie mebli kuchennych i znów rozmowy z wykonawcą bo się okazało że to nic że zamawiam u nich meble na 12 tysięcy, za montaż urządzeń agd liczą sobie 5% od ich wartości. Byłam w szoku ale dobrze że wyszło to przed podpisaniem umowy, teraz jestem tak umówiona że sami sobie zamontujemy agd i przy rozliczeniach końcowych nie będę miała pretensji, a tak jakby to nie wyszło to bym się na pewno poczuła naciągnięta na ten koszt.

I tak to właśnie jest, jak będę się drugi raz budowała to niedomówień będzie dużo mniej, a i tym razem udało się wielu uniknąć dzięki forum muratora.

dużo nie dopłacisz ale logiczne było by mierzenie przed rozpoczęciem pracy

w końcu płacisz za docieplenie jakiejś ściany o konkretnych wymiarach

więc raczej przed

No i gdzie tu logika. Prosty przykład. Budynek kwadratowy 10x10m o wysokości ściany 3m, dla ułatwienia liczenia, nie wnikajmy w powierzchnię drzwi i okien, wystających krokwi, docinek, odpadów itp. Niech to będzie czysto teoretyczne wyliczenie m2 i tyle. Mamy więc 4 ściany o długości 10m i wysokości 3m. Proste liczenie. Do ocieplenia 30m2 razy 4 to daje 120m2. Ale przy 10cm grubości styropianu, zużyjemy go 10,1m na długości i 3m na wysokości, więc w sumie 30,3m2 razy 4 co daje 121,2m2. Siatka, klej i tynk to 10,2m długości ściany i 3m wysokości, więc 30,6m2 razy 4, to mamy 122,4m2. Podsumowanie. Ściana, styropian, tynk. Odpowiednio - 120m2, 121,2m2, 122,4m2.

10cm siatki,kleju i tynku?!Cos przekombinowałeś...Chyba 3-4 mm

No tak, a później są awantury o 1m2 podczas rozliczania. Niestety prościej nie potrafię tego wytłumaczyć, ale weź kartkę, ołówek i sobie narysuj. Ja nie mam dziesięciometrowej kartki. Hihi. A tak na poważnie. Oklej kwadrat, o jakichkolwiek wymiarach, 10-cio centymetrowym styropianem. Czyż bok tego kwadratu nie zwiększy się o 20cm? I zauważ, że na każdą ze ścianek przykleisz go tylko o 10cm więcej. Żadnych kombinacji z mojej strony. Czysta geometria na poziomie szkoły podstawowej.

10cm siatki,kleju i tynku?!Cos przekombinowałeś...Chyba 3-4 mm

No tak, a później są awantury o 1m2 podczas rozliczania. Niestety prościej nie potrafię tego wytłumaczyć, ale weź kartkę, ołówek i sobie narysuj. Ja nie mam dziesięciometrowej kartki. Hihi. A tak na poważnie. Oklej kwadrat, o jakichkolwiek wymiarach, 10-cio centymetrowym styropianem. Czyż bok tego kwadratu nie zwiększy się o 20cm? I zauważ, że na każdą ze ścianek przykleisz go tylko o 10cm więcej. Żadnych kombinacji z mojej strony. Czysta geometria na poziomie szkoły podstawowej.

Błednie zrozumiałem treśc i intencje wywodu. :oops: Zwracam honor.Co do meritum to rozliczenie robocizny ocieplenia po obwodzie zewnętrznym jest jak najbardziej prawidłowe.Nie odejmuje sie otworów obrabianych szpaletami.Duże otwory np witryny sie odejmuje ale pwierzchnię szpaletów liczy się wtedy podwójne lub potrójnie albo w mb .Rozliczenie materiałow to inna bajka i bierze sie pd uwagę rzeczywistą pwierzchnię elewacji .

• 2 months później...

Przed....po....czy to ważne......przecież najważniejsze ile kasy pójdzie total....!!!!! :D

.... a dla drugiej strony najwazniejsze ile zarobi...też total... :p

Weźmy dwóch wykonawców...robią równie dobrze, szybko itp......

Jeden liczy przed..... powiedzmy 100mkw

Drugi liczy po....powiedzmy wyjdzie 105mkw

Pierwszy bierze 50pln/mkw

Drugi bierze również 50 pln/mkw

Sorki....kogo wybierzecie.... :roll:

Żeby nie było niedomówień zawsze umawiaj się na piśmie na ostateczną kwotę!!! :wink:

I pierwszy i drugi będą w stanie ją wyliczyć.....mam nadzieję :wink: