fajnakamila 28.08.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Bardzo prosze o opinie osoby ktore posiadaja kociol na ekogroszek jakiej wielkosci powinno byc pomieszczenie na tenze kociol (z podajniekiem) tak aby zmiescil sie tam i kociol i kilka 'podrecznych' workow z groszkiem. Ciekawa jestem rowniez czy jest prawda iz w pomieszczeniu tym nie brudzi sie tak bardzo i czy mozna by tam trzymac takze np. suszarke (automat.)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnakamila 28.08.2008 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 dodam jeszcze ze kociol na dom 159m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 28.08.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Nasze pomieszczenie będzie miało około 5-6m2 teraz dokładnie nie pamiętam.Chcemy tam jeszcze zmieścić pralkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nely 28.08.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 pralkę w kotłowni na paliwo stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnakamila 28.08.2008 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 no wlasnie ja mam w projekcie 2,4m x 3m i chciala bym tam jeszcze wcisnac suszarke. Moze ktos sie wypowie czy to dobry pomysl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.08.2008 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Minimalne wymagania w.g. normy PN-87/B-02411, wymiary kotłowni to: - 2m + szerokość kotła - po 1m od każdego z boków kotła - 2,7m + "głębokość" (długość) kotła - 2m z przodu kotła, 0,7m z tyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 28.08.2008 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 o ile mamy do czynienia z kotłownią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 28.08.2008 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Minimalne wymagania w.g. normy PN-87/B-02411, wymiary kotłowni to: - 2m + szerokość kotła - po 1m od każdego z boków kotła - 2,7m + "głębokość" (długość) kotła - 2m z przodu kotła, 0,7m z tyłu No nie żartuj. A co jak ktoś nie ma tyle miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 29.08.2008 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Czekam na bardziej doświadczonych z radą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 29.08.2008 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Ogólnie z kotłownią na ekogroszek nie jest tak źle, ale najbardziej to się kurzy przy wsypywaniu eko do podajnika no i trocę mniej wybieranie popiołu, w moim przypadku to jest średnio raz na 10-14 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 29.08.2008 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Minimalne wymagania w.g. normy PN-87/B-02411, wymiary kotłowni to: - 2m + szerokość kotła - po 1m od każdego z boków kotła - 2,7m + "głębokość" (długość) kotła - 2m z przodu kotła, 0,7m z tyłu No nie żartuj. A co jak ktoś nie ma tyle miejsca? Tak jak pisze aru, dotyczy to kotłowni, czyli o ile pamiętam - dla pieców powyżej 25kW. Mniejsze to nie kotłownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 29.08.2008 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 No ok. to już lepiej. Czyli jak mam piec do 25 to mogę spać spokojnie, tak? U mnie w życiu nie wyszły by takie odstępy, bo nie mam tyle miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 29.08.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 U mnie kotlownia to 18m2 i wcale nie jest za duzo miejsca. Co prawda trzymam tam mial i drewno. Jak ktos jest na etapie projektowania, niech za wczasu pomysli o wiekszym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.08.2008 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Co do wielkości pomieszczenia gospodarczego (bo w naszych domach jednorodzinny to kotłownia prawnie nie jest) ...to zależy czego się po nim oczekuje ...czy ma być w nim miejsce na opał , czy opał będzie gdzie indziej składowany, gdzie pomieszczenie ma drzwi , gdzie okna (czy jest ustawne) ...bo piec razem z zasobnikiem to u mnie w jednym ciągu zajmuje gdzieś koło 2,5m długości ... do tego musi być tak ustawiony, żeby mozna było dostać się do niego "od zadka" . Co do pralek i suszarek i innych pralniczo - czyszczących gadżetów w tymże pomieszczeniu ....szczerze odradzam . Brudzi sie straszliwie nie tylko od wsypywania ekogroszku , ale także podczas czyszcenia pieca, podczas wybierania popiołu .... nie ma technicznej możliwości żeby uchowało sie tam coś czystego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.08.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Te wymagania dotyczą pomieszczeń, kotłowni w których zainstalowano kotły na paliwo stałe o mocy nominalnej do 25kW - to nie jest żart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.08.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 a co jeśli moja "kotłownia" nie spełnia tych wymagań? kto za to odpowiada? architekt który wiedział, że będe ogrzewać ekogroszkiem i taką mi zaprojektował? przeciez ja nie muszę się na wszystkim znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 29.08.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Te wymagania dotyczą pomieszczeń, kotłowni w których zainstalowano kotły na paliwo stałe o mocy nominalnej do 25kW - to nie jest żart. No właśnie nie do końca jestem pewna. Po pierwsze wiele osób ma kotłownię w mniejszych pomieszczeniach. Po drugie szukałam w necie i wiele jest onformacji na ten temat, że to jednak tyczy się kotłowni na piece od 25 i to by było w sumie rozsądne. Oczywiście nie mogę potwierdzić tego w 100% ponieważ normy są płatne. Więc może niech napisze ktoś kto to wie na pewno! Kurcze piec z podajnikiem 2,5m ale sam piec czy z luzem? Ja tyle nawet nie mam. Jak piec musi być ustawiony względem okna i drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.08.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Minimalne "wymiary" kotłowni - zgodnie z PN dotyczą wszystkich pomieszczeń (kotłowni) w których zainstalowano kotły o mocy nominalnej do 2MW.Podział do 25kW i od 25kW do 2MW dotyczy dodatkowych wymagań dla kotłów "większych". Bardzo często jest tak, że zakupiony projekt przewiduje ogrzewanie gazowe, zaś inwestor dokonuje zmiany ogrzewania na kocioł opalany paliwem stałym "zapominając" o kotłowni.Nie wiem i praktycznie nie znam przypadku braku "odbioru" domu ze względu na zbyt małą kotłownię.Nie mniej jednak informuję jakie wymagania określają obowiązujące przepisy.Tak na marginesie, jeśli kocioł jest zasilany "z boku", to minimalna odległość "czoła" kotła od ściany wynosi 1m. Odległość 2m dotyczy kotła zasilanego z "przodu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 29.08.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Ja jednak poczekam, może ktoś jeszcze się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.08.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 "odbiór" polega na tym, ze KB pisze rutynowa formułke ze dom wybudownao zgodnie z projektem, normami i atestami ...itd.tego oczywiscie nikt nie sprawdza, a jak sprawdza to raczej liczy okna i porównuje z elewacjami czy sztuki sie zgadzają ...natomiast dla uzytkownika domu zbyt mała kotłownia jest zmorą - bo kotłownia często pełni role domowej rupieciarni i warsztatu i laduje tu - oprócz węgla i drewna - wiertarka, siekiera, wiadro balon, na wino itd /chyba ze ma sie blisko ustytuowany budynek gospodarczy/ jak ustawic kocioł ? /tu trzeba by znac dokładne wymiary kotłowni wiedziec gdzie komin, okna i drzwi, przyjmuje sie, ze pomieszczenie zblizone do kwadratu z jednymi drzwiami jest ustawniejsze od pomieszczenie "kiszki" z dwoma drzwiami itp./zasadą jest ustawienie kotła blisko komina /przepis o 70 cm z tyłu kotła jest troche niezyciowy choc zamiarem ustawodawcy było zapewnienie dobrego dostępu dla hydrulika w razie naprawy czy wymiany lecz zasadą kominiarska jest stosunkowo krótki odcinek czopucha aby był dobry ciag kominowy i optymalnym rozwiazaniem jest 20 - 30 cm - jest to wystarczajace dl hydraulika jesli dostep z obu boków jest po ok 1 m przepis o 1 m z przodu kotła wynika z tego ze kocioł trzeba czyścic szczotka na długiej racze za która stoi człowiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts