Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka wielkosc kotlowni z kotlem na ekogroszek?

Recommended Posts

wybrałem projekt z obniżona kotłownia po to aby w przypadku chwilowego braku prądu nie biec do kotłowi aby wygarniac zar ...

lub marznąc przy dłuższych wyłączeniach ...

natomiast samo obnizenie kotła to tylko jeden z warunków na cyrkulacje grawitacyjną ...

od pewnego architekta słyszałam, że minimalna kotłownia do pieca na paliwo stałe to 5m3 (kubatura).

mamy piec na eko groszek, nie ma jeszcze drzwi, pomieszczenie nie jest szczelne i się kopci. w domu rodziców jest piec na zwykły węgiel. kopci się bardziej niż na eko groszek, ale pralni to bym w kotłowni nigdy nie zrobiła, chyba że w kotłowni na gaz. wystarczy że jest silny wiatr, który wwiewa część powietrza do komina, wtedy jest wszystko zakopcone

No ok. to już lepiej.

Czyli jak mam piec do 25 to mogę spać spokojnie, tak?

U mnie w życiu nie wyszły by takie odstępy, bo nie mam tyle miejsca.

Monika - zupełnie szczerze - miejsca musisz miec tyle, żeby zachować mozliwość obsługi kotła, czyli od strony gdzie nie ma podajnika kocioł może stać przy samej ścianie(chyba że ma akurat tam wyczystkę), z drugiej strony - na tyle daleko od niej żeby można czyścic podajnik, a także wykonac jakiekolwiek prace naprawcze.

Z przodu wypadałoby miec go troszke do załadunku oraz czyszczenia.

Co do pralek i suszarek w kotłowniach na paliwo stałe... chyba niektórzy nie maja pojęcia co to takiego KOCIOŁ NA PALIWO STAŁE - otóz to cholerstwo zawsze brudzi! Przy paleniu nie musi wcale, ale przy czyszczeniu czy dosypywaniu opału, czyszczeniu komina, przydławieniu ciagu kominowego wszelkie cichy mogą sie nadawać wyłącznie do wyrzucenia zarówno z racji przesiąknięcia smrodem jak i silnego zabrudzenia.

Tak, że radzę sie dobrze zastanowić...

Mały (i nie tylko - Daggulka o tym też wspomniała) dobrze gada.

1. Na forum było już bardzo dużo o tym - i ludzie opisywali, jak wygląda suszące się pranie po dosypywaniu groszku, albo jak wygląda w ogóle pralka po kilku miesiącach użytkowania kotłowni.

2. Mam znajomego, który po pierwszym sezonie grzewczym w trybie przyśpieszonym wynosił z kotłowni do innych pomieszczeń wszystko, co nie było związane z kotłem, a co jeszcze nadawało się do użytku (sporo rzeczy poleciało na śmietnik) ;) Oczywiście konieczne było dodatkowe prucie ścian - bo podejścia do pralki trzeba było w nowym miejscu zrobić.

Fajna a jakie macie wymiary kotłowni.

Bo my około 2,2x2,2 tak mniej więcej, dokładnie nie pamiętam.

My możemy zabrać jeszcze z dolnej łazienki, która ma chyba ze 2m2 :D

Szerokość pieca to mniej więcej około 1m, ciut więcej, głębokość też 1m czyli u nas byłoby dojście i z przodu i z boku.

Sciana 1 - drzwi

sciana 2 - okno

sciana 3 komin i tu piec

sciana 4 sama sciana

Aha z pralki już zrezygnowaliśmy dzięki postom. Będzie w spiżarni :)

• 2 years później...

Witam

Mamy bardzo małą i nietypową kotłownie. Mają tam być kominy zarówno na gaz jak i ekogroszek.

Jeśli jest ktoś kto może zaprojektować umiejscowienie kominów (lub zna kogoś takiego) oraz później kotła na ekogroszek będę baaaardzo wdzięczny za pomoc. Pilne.

Pozdrawiam

Jan

Edytowane przez Jan761