Malawi 29.08.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Witam. Czy pomieszczenie przeznaczone na "kotłownie" musi być niżej niż poziom reszty pomieszczeń ?. Ma to zapewnić lepszą i bezproblemową cyrkulację. Mój architekt nic o tym nie wie a fachowcy od pieca na ekogroszek sie upierają , że tylko wtedy będzie dobrze działał. Kto ma rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 29.08.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 jeżeli ma działać grawitacyjnie to pewnie takprzy pompach obiegowych - nie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.08.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 wybrałem projekt z obniżona kotłownia po to aby w przypadku chwilowego braku prądu nie biec do kotłowi aby wygarniac zar ...lub marznąc przy dłuższych wyłączeniach ...natomiast samo obnizenie kotła to tylko jeden z warunków na cyrkulacje grawitacyjną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malawi 29.08.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Dzięki za odpowiedz. We miasteczku w którym się wybuduję często wyłaczają prąd więc chyba nie mam wyboru i obniże poziom kotłowni - 20- 30 cm powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 29.08.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 od pewnego architekta słyszałam, że minimalna kotłownia do pieca na paliwo stałe to 5m3 (kubatura). mamy piec na eko groszek, nie ma jeszcze drzwi, pomieszczenie nie jest szczelne i się kopci. w domu rodziców jest piec na zwykły węgiel. kopci się bardziej niż na eko groszek, ale pralni to bym w kotłowni nigdy nie zrobiła, chyba że w kotłowni na gaz. wystarczy że jest silny wiatr, który wwiewa część powietrza do komina, wtedy jest wszystko zakopcone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 29.08.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 No ok. to już lepiej. Czyli jak mam piec do 25 to mogę spać spokojnie, tak? U mnie w życiu nie wyszły by takie odstępy, bo nie mam tyle miejsca. Monika - zupełnie szczerze - miejsca musisz miec tyle, żeby zachować mozliwość obsługi kotła, czyli od strony gdzie nie ma podajnika kocioł może stać przy samej ścianie(chyba że ma akurat tam wyczystkę), z drugiej strony - na tyle daleko od niej żeby można czyścic podajnik, a także wykonac jakiekolwiek prace naprawcze. Z przodu wypadałoby miec go troszke do załadunku oraz czyszczenia. Co do pralek i suszarek w kotłowniach na paliwo stałe... chyba niektórzy nie maja pojęcia co to takiego KOCIOŁ NA PALIWO STAŁE - otóz to cholerstwo zawsze brudzi! Przy paleniu nie musi wcale, ale przy czyszczeniu czy dosypywaniu opału, czyszczeniu komina, przydławieniu ciagu kominowego wszelkie cichy mogą sie nadawać wyłącznie do wyrzucenia zarówno z racji przesiąknięcia smrodem jak i silnego zabrudzenia. Tak, że radzę sie dobrze zastanowić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 29.08.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Mały (i nie tylko - Daggulka o tym też wspomniała) dobrze gada. 1. Na forum było już bardzo dużo o tym - i ludzie opisywali, jak wygląda suszące się pranie po dosypywaniu groszku, albo jak wygląda w ogóle pralka po kilku miesiącach użytkowania kotłowni. 2. Mam znajomego, który po pierwszym sezonie grzewczym w trybie przyśpieszonym wynosił z kotłowni do innych pomieszczeń wszystko, co nie było związane z kotłem, a co jeszcze nadawało się do użytku (sporo rzeczy poleciało na śmietnik) Oczywiście konieczne było dodatkowe prucie ścian - bo podejścia do pralki trzeba było w nowym miejscu zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnakamila 29.08.2008 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Dziekuje wszystkim ktorzy wypowiedzieli sie na temat pralek w kotlowni!widze ze wystepuje jednomyslny negatyw dla tegoz pomyslu Musze jeszcze dobrze zaplanowac ulokowanie kotla ale juz widze ze u nas bedzie trzeba jednak przesunac scianke dzialowa i powiekszyc to pomieszczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 29.08.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Fajna a jakie macie wymiary kotłowni. Bo my około 2,2x2,2 tak mniej więcej, dokładnie nie pamiętam. My możemy zabrać jeszcze z dolnej łazienki, która ma chyba ze 2m2 Szerokość pieca to mniej więcej około 1m, ciut więcej, głębokość też 1m czyli u nas byłoby dojście i z przodu i z boku. Sciana 1 - drzwi sciana 2 - okno sciana 3 komin i tu piec sciana 4 sama sciana Aha z pralki już zrezygnowaliśmy dzięki postom. Będzie w spiżarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnakamila 29.08.2008 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Wymiary w sumie zaleza jeszcze od tego jak daleko postawimy scianke dzialowa (kosztem wiatrolapu) ale narazie jest 2,35 x 2,5m. A ja wlasnie glowie sie gdzie ulokowac nasza suszarke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnakamila 29.08.2008 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 ach i dodam jeszcze ze umiejscowienie identyczne jak u Ciebie (komin/wolna sciana/okno/drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan761 12.11.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 (edytowane) WitamMamy bardzo małą i nietypową kotłownie. Mają tam być kominy zarówno na gaz jak i ekogroszek.Jeśli jest ktoś kto może zaprojektować umiejscowienie kominów (lub zna kogoś takiego) oraz później kotła na ekogroszek będę baaaardzo wdzięczny za pomoc. Pilne.Pozdrawiam Jan Edytowane 12 Listopada 2010 przez Jan761 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts