bulkazmaslem 28.08.2008 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Mam nietypowy problem. Z winy wykonawcy został źle wylany strop. Niestety spanikowany poinformowałem pracownię która przygotowała projekt. Od tego momenty mam piekło- architekci tylko i wyłącznie zaczęli myśleć o swojej odpowiedzialności absolutnie zapominając o moich interesach zakopanych na 50 tysi. W tym wypadku firma budowlana zobowiązała się do wykonania każdego rozwiania na własny koszt a architekci od ponad dwóch tygodni wydają sprzeczne czasami dyspozycje. Zero dialogu- tylko komunikaty. Co robić ??? Czy można zmienić pracownię- znaleźć taką która weżnie na siebie odpowiedzialność za właściwą realizację projektu?? Czy w Izbie Architektów uzyskam jakąś pomoc?? POMOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.08.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Czesgoś nie rozumiem, dlaczego architekci boja sie o własne dupy? Z tego co piszesz pomyłke zrobił wykonawaca, za taki bład odpowiad również kieronik a dlaczego u Ciebie biuro ?Pewnie autor wystaraszłyl sie i nakazłą wstrzymanie budowy czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulkazmaslem 28.08.2008 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Nie jestem w stanie powiedzieć czego naprawdę boją się architekci. Twierdzą, że to ich odpowiedzialność zawodowa..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.08.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Nie jestem w stanie powiedzieć czego naprawdę boją się architekci. Twierdzą, że to ich odpowiedzialność zawodowa..... A jak Ci przekszadzają w budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulkazmaslem 28.08.2008 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Wstrzymując budowę, nie starając się poszukać rozwiązania z wykonawcą, żądając kosztownych ekspertyz i informowaniu po ich dostarczeniu iż były zbędne... Mało?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.08.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Wstrzymując budowę, nie starając się poszukać rozwiązania z wykonawcą, żądając kosztownych ekspertyz i informowaniu po ich dostarczeniu iż były zbędne... Mało?? Masz z nimi umowę o nadzór autorski? Jeżeli nie to zleć projekt zamienny domu. Cieżko sie z kimś dogadać jak za free pracuje. Wklej tu jakies rysunki opisz w czym rzecz może cos tu ktoś podsunie jak wybrnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio74 28.08.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 ja miałem podobny problem źle wykonane prace zbrojeniowe na stropie.Nie dało rady oprzeć ciężaru dachu na tym stropie wiec wykonałem wzmocnienia stalowe na którym opiera się dach.Ja nie informowałem pracowni tego projektu , tylko zatrudniłem innego architekta który wykonał aneks do projektu w/w.W tym projekcie są wyliczone wszystkie parametry itp.Morze i warto zasięgnąć porady.Te wszystkie pracownie projektowe mają swoich podwykonawców którzy robiątechniczne sprawy ?Jak im coś się wali z projektem u inwestora to robią sztuczny problem bezradności " bo tak jest w projekcie "PYTANIE : czy jest zgoda pracowni na zmiany w projekcie ( ja cos takiego miałem)Więcej nie doradzę ja taka mialem sytuację. Pozdrawiam i życzę jak najszybszego rozwiązania problemu. BODZIO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts