Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czyszczenie okien po tynkowaniu - pomysły pilnie potrzebne

tdxls

Recommended Posts

Gość Efcia

Bodku, oczywiście że zgadzam się z Tobą, ale stało się, teraz trzeba pomóc. U mnie skutkowała ciepła woda z octem (proporcje na oko), najpierw mocno zwilżyć, a po ok. kwadransie czyścić BEZ ZADNEGO DRAPANIA - odpadają gąbeczki z jedną szorstką powierzchnią i inne takie.

Ja zostawiłam to na głowie studenckiej ekipy z ogłoszenia w Wyborczej ("poządki po budowie") no i mam porysowane szyby, mimo że okna są porządnej firmy (Thyssen), bo oczywiście dzieciaki tarły jakimiś szorstkimi kuchennymi czyścikami ile wlazło.

Tak więc zgadzam się z przedmówcami: tylko żyletka (ew. skrobaczka lub jednorazowa maszynka do golenia) i ciepła woda z octem. Są też na rynku - co polecam do wszystkich prac porządkowych - cud-ściereczki firmy Vileda z mikrofibry; czyszczą okna z wody od razu na sucho bez wycierania i bez środków myjących typu Mr. Proper. NIESTETy piekielnie drogie: dwie ściereczki o wymiarach 32 cm na 38 cm w Makro kosztują coś 14 zł z groszami (i oczywiście po pewnym czasie zużywają się, tracąc swoje właściwości).

Ale Ty nie trać ducha; czyszczenie szyb to już z górki i naprawdę zachlapanie tynkiem nie jest największym nieszczęściem jakie Cię mogło na tym etapie spotkać.

Ewa