Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Velux, Fakro, Roto ?

Bogston

Recommended Posts

Ja kupiłam Fakro, bo po porównaniu parametrów technicznych stwierdziłam, że są podobne, a cena niższa. Poza tym tylko Fakro miało okno kolankowe , a ja na takie zachorowałam po zobaczeniu go na raklamie. Okno kolankowe u Veluxa mieli ew.m robić bodajże w Niemczech za jakąś kosmiczną ceną, a tak za zestaw 2x 78x114 + 2x 78x78 zapłaciłam 4000 pln i mam teraz super "szklarenkę" na poddaszu.

WItam.

Temat dyżurny, więc znów sie powtórzę...

Wszystko zależy od klamki. Jak masz niską ściankę kolankową, to klamka musi byc na górze (Velux), żebyś nie chodził na czworaka do otwierania.

Jeśli ścianka kolankowa jest wysoka, to klamka na dole (Roto, Fakro, Okpol, Braas), żebyś nie stawiał drabiny do otwierania.

Jakośc i ceny sa podobne, no może Okpol troszkę odstaje...

Powodzenia.

Sebastian

• 2 weeks później...

Wybrałem Fakro głównie ze względu na cenę ( rabat 20% od katalogu).

Jakość Fakro i Velux są b. podobne z minimalną przewagą dla Velux'a.

Wysokość klamki miała znaczenie drugorzędne ponieważ jest ono nad klatką schodową na wys. około 3,5m.

Jeżeli jednak chodzi o okno do łazienki to Velux ma prawdziwego "Mercedesa" pokrytego 3mm tworzywem.

To co powiesz o oknie Roto wykonanym całkowicie z profili pvc z podwyższona osią obroty (2/3 wysokosci, a nie w połowie) i z teleskopami otwierajacymi okno......, albo o oknie Roto z pvc o dwóch osiach obrotu tez z teleskopami..... :lol:

To co powiesz o oknie Roto wykonanym całkowicie z profili pvc z podwyższona osią obroty (2/3 wysokosci, a nie w połowie) i z teleskopami otwierajacymi okno......, albo o oknie Roto z pvc o dwóch osiach obrotu tez z teleskopami..... :lol:

Brzmi jak z przyszłości!

Czy można to gdzieś zobaczyć w rzeczywistości czy tylko w katalogach?

No i ile takie cosik miałoby kosztować?