Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KRONO ORGINAL - panele, quick-step, opinie, realizacje, wzory

Recommended Posts

No właśnie ja sie nad tą samą kolekcja zastanwiam, ale nie U996, ale 1005 w desce. Nastka, kiedy bedziesz układąc sowje panele?

http://www.panele-podlogowe.eu/szczegoly/115/u1005_merbau_deska_dwulamelowa__quickstep_eligna_800_uniclic_wycofane_z_kolekcji_2008_dostepnosc_do_062008

tylko, że jest ona już wycofywana, i nie wiem czy uda mi sie kupic :-(

Mieliśmy ten sam dylemat. Długi wąski przedpokój i do tego też długi wąski pokój. Pani architekt powiedziała, żeby koniecznie ułożyć panele prostopadle do dłuższych boków - było to zarazem prostopadle do tarasu. Jakoś tak nie bardzo mi się to podobało i potanowiliśmy ułożyć odwrotnie :-) Wyszło super i ta sama pani architekt powiedziała potem, że jest ok.

• 5 months później...

Poszukuje opinie na temat paneli Panel podłogowy Krono Original Rustico Wiąz Elegance

moje zdjęcie ze sklepu

http://albumik.pl/albumy/ingga/panele/4170110838809.jpg

zdjęcie katalogowe

http://www.komfort.pl/img/othlg/tow_kod/224526-5.jpg

Interesuje mnie jak wyglądają po ułożeniu – chodzi mi o jeden szczegół.

Na zdjęciu katalogowym brzydko wyglądają te panele na łączeniach – tzn nie podoba mi się że słoje są poucinane w połowie.

Czy w rzeczywistości tez tak wyglądają?

[/u]

• 1 year później...

W moim mieszkaniu polozylem panele z firmy Krono original z serii Castello (model Dab Montreal).

http://www.kronooriginal.pl/go.live.php/PL-H5/produkty/P22869/castello.html

Maja one klase sciaralnosci AC4, kosztowaly ok 50zl/m2, ale jestem bardzo niezadowolony z ich jakosci.

Chodzi o to, ze sa bardzo podatne na rysowanie. Wystarczy przesunac po panelech krzeslo i zostaje slad niemozliwy do usuniecia.

Czy wg was jest to normalne? Czy jest jakis sposob na sprawdzenie czy rzeczywiscie panele maja takie parametry jakie podaje producent?

Co radzicie w tej sytuacji zrobic? Czy jest sens reklamowac takie panele, czy jest to poprostu standard w tej klasie paneli?

Edytowane przez balik

Ja mam panele Classena o klasie ścieraności też AC4 i kupione w podobnej cenie. Jeszcze nie mieszkamy, a już są zarysowane. Masakra.

Z tego co się dowiedziałam od użytkowników paneli tak się dzieje i niestety trzeba się z tymi drobnymi zarysowaniami pogodzić.

Na wszystkie meble przyklejam filce i żyję dalej...

• 3 weeks później...
  • 3 years później...

Chciabym przestrzec przed panelami Krono Wiąz Elegance 7mm. Jestem tak wkur... na te panele, że będę tę firmę odradzał każdemu. Nie takie panele miałem okazję kłaść i nie takie stare panele usuwałem, które pomimo starości czy wytarcia nie nosiły śladów takich uszkodzeń. Podłoga po złożeniu ma nieestetyczne szpary (nie możliwe do zniwelowania w trakcie kładzenia) i jest bardzo nietrwała.

1. W każdej paczce jest przynajmniej jeden krzywy panel (po złożeniu zostaje duża ukośna szpara) - są duże problemy ze złożeniem podłogi

2. Na 10 paczek znalazłem 2 panele wogóle bez pióra łączącego, obłupane i krzywe pióra to norma

3. Po położeniu podłogi na bardzo dobrym i drogim podkładzie panele po 2 miesiącach zarwały się, pod łóżkiem w sypialni i kanapą w salonie - dosłownie zapadły się pod nóżką zrywająć póro łączące panele i lekko rozwarstwiając się.

Jeśli ktoś nie wierzy i uważą tą opinię za krzywdzącą zapraszam prywatnie do siebie na oględziny. Nie mam nic do ukrycia. A jeśli ktoś uważa, ze gwarancja załatwi takie problemy to proszę zmierzyć się z tematem i spróbować coś reklamować w tej firmie. A już na pewno Wam podłogi na nową nie wymienią.

• 4 months później...
Ma ktoś takie? 3 klasa ścieralności. Jak się sprawują? Warto kupować?

Kupiłem panele tej Krono Orginal i jestem niezadowolony.

Po montaży okazało się że mają wadę. Zgłosiłem reklamację i wtedy okazało się, że Krono Orginal nie posiada swojego serwisu fabrycznego tylko przedstawiciele sklepu załatwiają reklamację. Nie potrafią w żaden sposób pomóc. Działają zupełnie nieprofesjonalnie. Warto zainwestować w towary firm, które posiadają własny serwis fabryczny wtedy obsługa jest bardziej profesjonalna. Trudno wtopiłem, ale ostrzegam, bo można się dać naciągnąć na pięknie zrobione foldery i reklamy.

• 2 months później...
witam. nie wiem jak dla kogo ale ja nigdy wiecej nie kupie paneli z firmy KRONO ponieważ jest to takie badziewie ze szkoda gadac ,kupi człowiek zwykłe panele za np. 19 zł i spinaja sie elegancko i wygląd maja , niestety panele krono zakupilismy na cały dom w CASTORAMIE i wszystkie odwiezlismy,ponieważ żaden z nich nie chciał sie spinać ze sobą.kupiliśmy do jednego pokoju ponownie krono plus tylko w innym sklepie i nie jestem wcale zadowolony poniewaz trzeba było dobijac je młotkiem aby sie spieły i jeszcze trafiały sie takie panele na których do połowy brakowało połysku,panele położone 3 dni temu a juz maja ślady użytkowania rysy itp. NIE POLECAM TEJ FIRMY!!! WYKONANIE NISKIE,CENA WYSOKA!!!

• 1 month później...
Ja mam Krono Dąb Zamkowy Family - położony jakieś 3 tygodnie temu i już 3 razy mi spuchły!! Nie wiem czemu, podkład jest korkowy więc wydawałoby się że będzie wszystko OK, niestety :( co chwila mi wybijają :( Wiecie czemu się tak dzieje? Czy może mieć wpływ to że u sąsiadki w całym mieszkaniu jest zrobiony sufit podwieszany???Napisałam już do producenta..ciekawe czy mi odpiszą ;)

Ja w mieszkaniu też mam Krono rustykalne. Mam je kilka dobrych lat. Ogólnie jest ok, tyle tylko,że szybko się odpryskują,ale może tak wszystkie mają. No moje dzieciaki potrafią rzucać różnymi przedmiotami,więc to też nasza wina. Układanie paneli było bezproblemowe i kieeedyś bardzo mi się podobały,teraz stawiam na drewno.

• 1 month później...
gratym ja swego czasu byłem zwolennikiem drewna i w sumie nadal jestem, ale w przypadku dzieci czy większych zwierząt warto rozważyć panele winylowe. Wyglądem są identyczne natomiast pod kątem wytrzymałości to niebo a ziemia w porównaniu z drewnem. Co do Quick-Step to akurat mamy je, ale na schodach na piętro. Dość fajne zestawy w chwili obecnej można kupić od razu z listwami w jednym kolorze co praktycznie sprawia, że schody betonowe wyglądają jakby były zrobione z drewna w całości. Ciekawy efekt to daje. Do tego jeszcze są profile metalowe, tego jeszcze nie kupiliśmy, ale zamierzam chodzi o to, żeby brzegi tych stopni się nie zniszczyły podczas chodzenia) W sumie tak naprawdę wszystko można w chwili obecnej kupić jedyne ograniczenie to pieniądze tak mi się wydaje. No i może jeszcze znaleźć sklep internetowy z QuickStep bo niestety nie wszędzie jest wybór. Edytowane przez Elfir

Co do Quick-Step to akurat mamy je, ale na schodach na piętro. Dość fajne zestawy w chwili obecnej można kupić od razu z listwami w jednym kolorze co praktycznie sprawia, że schody betonowe wyglądają jakby były zrobione z drewna w całości. Ciekawy efekt to daje. Do tego jeszcze są profile metalowe, tego jeszcze nie kupiliśmy, ale zamierzam chodzi o to, żeby brzegi tych stopni się nie zniszczyły podczas chodzenia)

Chyba trochę zakręciłeś, bo nie bardzo mi się to klei. Według mojej wiedzy na system schodowy Quick-Step składają się: panele, listwy schodowe oraz podprofile do zamontowania tych listw (pomijam akcesoria dodatkowe typu kit czy taśmy laminowane). Więc nie bardzo wyobrażam sobie obłożenie stopni panelami i wykończenie ich listwami bez podprofili. No chyba że póki co nie zamontowaliście jeszcze listw, czyli macie niewykończone schody (ale skoro listwy kupiliście, to dlaczego bez profili?).

Edytowane przez Elfir