Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak myć okno dachowe nad schodami?!!!

Gość

Recommended Posts

Ja jeszcze nie mam, ale mam mieć. Od okna do stopni będzie (w pionie) z 5 metrów. Pogodziliśmy się z myślą, że nie będzie myte zbyt często. Rozglądamy się powoli za ładnie składaną, lekką drabinką, pod sufitem przy oknie zrobi się chyba jakiś zaczep do drabinki, a do belki pod stropem przykręcę hak do asekuracji (do zestawu trzeba jeszcze dodać szelki alpinistyczne, kawał liny, różne karabinki czy jak to się nazywa i chętnego wspinacza - ten pewnie się znajdzie, mój młodszy syn jest bardzo zręczny). Ale napierw wypróbujemy wariant z myjką na dłuuugim wysięgniku, a może nawet z chodzeniem po dachu (spadek tylko 30 stopni). Gdybyście wpadli na coś innego, przystępnego cenowo (helikopter i straż pożarna raczej odpadają), chętnie się dowiem :)

Nie wiem jak to się stało że nie zauważyłam tego wątku i założyłam nowy na ten sam temat :oops:

Ivette, przede wszystkim pamiętaj o tym gdy będziesz miała na schodach rusztowania ( malowanie ) i nie zapomnij doprowadzić wtedy tego okna do porządku, ja tego nie zrobiłam i mam wciąż na oknie naklejkę :x

A do wszystkich którzy jeszcze nie mają schodów nad którymi ma być okno połaciowe - budując schody weźcie pod uwagę że jakoś trzeba będzie na nich oprzeć drabinę - nie polecam więc zabiegowych, ażurowych ewentualnie okien połaciowych...

I okno wybierzcie sobie takie do którego będzie można dokupić specjalny drążek do otwierania

To na razie tyle, jak już swoje okno umyję, to się podzielę doświadczeniem ( o ile nie wyląduję przy tym na oddziale dla połamańców :lol: )

Pozdr. B.

i nie zapomnij doprowadzić wtedy tego okna do porządku, ja tego nie zrobiłam i mam wciąż na oknie naklejkę :xPozdr. B.

dlaczego dopiero teraz o tym piszesz :D parę dni temu usiadłem na schodach i sie zastanawiałem, jak mam teraz tą cholerną naklejkę ściągnąć ?!!! ;)

A może poproście dzieci o pomoc?

Weźcie takie trochę większe załóżcie sobie na szyję i dajcie im jakiś spyskiwacz do szyb,żeby namoczyło tą naklejkę.I potem ją zdrapało?

Co Wy na to?

:D

Swoją drogą te naklejki to są wszedzie-na rynnach też.Poprosiłam moich dekarzy o zdjęcie,to się uśmiechnęli,że deszcz spłucze.A wcale nieprawda-widzę domy stojące już długo i cały czas z tymi naklejkami na rynnach.

:D

Opalko, to jest wyżej niż Ci się wydaje :(

Trzeba by jakiegoś osiłka, na niego kogoś dorosłego i jeszcze wyżej dziecko i też nie wiem czy wystarczy...

ale popatrzę jeszcze dziś i spróbuję z jakąś wysoką drabiną zbitą z łat - jakby ją oprzeć o górny bieg schodów to może przy asyście jednej osoby druga da radę dosięgnąć :roll:

Becik - skoro Ty jesteś Ona to nagraj mężowi tę robotę - dlaczego zawsze kobitki muszą się rwać do wszystkiego? :lol: Niech męcizny też się trochę pomęczą.

Swoją drogą, nie przypuszczałam, że taki ważny wątek nawiążę. Pozdrawiam wszystkich z oknem nad schodami!

dzisiaj widzialem jak to robila ekipa u mnie w pracy:

koles z teleskopowym wysiegnikiem, na ktorego koncu byla dwustronna myjka jak taka do aut lub po prostu szyb: 1-strona:gabka, 2-ga strona pasek gumowy. a'la wycieraczka w aucie. i tyle. Potem otworzenie maksymalne okna-tu pomoc drabiny (niestety za krotkiej wiec ledwo siegneli-ale wystarczylo), wystarczylo, zeby obrocic plaszczyzne okna bedaca zazwyczaj na gorze na dol i z boki zablokowac takim dzyndzelkiem wchodzacym w rame (fakro, zdaje sie lub velux jest)i apiac teleskop.