Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dworek Kamila - komentarze do domku dla Dorfi i jej rodziny

Dorfi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My także budujemy z arexu :-) Projekt Aneta, jednak troszkę zmieniliśmy na własne potrzeby, tzn. zrezygnowaliśmy z garażu, dodaliśmy małe lukarny i wydaje mi się, że jest w porządku. Teraz czekamy na dekarzy, mają przyjść w środę. Cieszę się, że ktoś buduje z tej pracowni architektonicznej bo na prawdę trudno znaleźć jakiekolwiek zdjęcia z realizacji na forum. My budujemy bez kredytu, więc zobaczymy kiedy uda się wykończyć nasz dworek... Pozdrawiam:-)http://images50.fotosik.pl/22/9938cc8441318084m.jpg

My także budujemy z arexu :-) Projekt Aneta, jednak troszkę zmieniliśmy na własne potrzeby, tzn. zrezygnowaliśmy z garażu, dodaliśmy małe lukarny i wydaje mi się, że jest w porządku. Teraz czekamy na dekarzy, mają przyjść w środę. Cieszę się, że ktoś buduje z tej pracowni architektonicznej bo na prawdę trudno znaleźć jakiekolwiek zdjęcia z realizacji na forum. My budujemy bez kredytu, więc zobaczymy kiedy uda się wykończyć nasz dworek... Pozdrawiam:-)[/img]

Durdurdko, piękny ten Twój dworek - załóż dziennik i komentarze, to chętnie pokibicujemy przy budowie :D Pozdrawiam kolejną wielbicielkę dworkowych budowli :D

Dorfi, jak tam decyzja w sprawie kredytu?

Dardurdtko zajrzałam do Twojego dziennika. Piękną macie działkę. Będę tam często zaglądać. Załóż koniecznie komentarze do dziennika :D

Monia z kredytem to już głupawki dostajemy. Nordea podniosła nam marżę do 1 % (stan na dzisiaj, kiedy umowa jeszcze nie jest podpisana), a miało być 0,6%, potem podnieśli na 0,9%. Nie wiadomo jaka będzie w umowie. W PKO SA marża wynosi 0,8% i może uda nam się coś ponegocjować jako stali klienci. Tyle, że wcześniejsza spłata kosztuje 2 %. Już sama nie wiem co się bardziej opłaca. A pieniądze potrzebne "na wczoraj".

Na dzisiaj wiemy tylko, że kredyt nam przyznali, ale są jeszcze ponoć jakieś nieścisłości i analityk musi coś przemyśleć. Wg mnie to jakaś dziwna gra na czas, w czasie którego znowu podniosą nam marżę. Z ekspresowego rozpatrzenia wniosku zrobił się miesiąc.

My także budujemy z arexu :-) Projekt Aneta, jednak troszkę zmieniliśmy na własne potrzeby, tzn. zrezygnowaliśmy z garażu, dodaliśmy małe lukarny i wydaje mi się, że jest w porządku. Teraz czekamy na dekarzy, mają przyjść w środę. Cieszę się, że ktoś buduje z tej pracowni architektonicznej bo na prawdę trudno znaleźć jakiekolwiek zdjęcia z realizacji na forum. My budujemy bez kredytu, więc zobaczymy kiedy uda się wykończyć nasz dworek... Pozdrawiam:-)http://images50.fotosik.pl/22/9938cc8441318084m.jpg

Trafiłam do dziennika, ale jeszcze wrzuć link w profilu, to będzie łatwiej zaglądać. No i do komentarzy też. Piekna działka, jak już wspomniała Dorfi.

... w sprawie dachówek.

Pooglądałam i widzę, że wybór padł na ceglastą?

Na zdjęciu nr 2 masz dachówkę z glazurą (ta błyszcząca) - w przypadku glazurowanej masz 100% pewności, że nie złapie mchu.

Na ostatnim zdjęciu - ta dachówka nazwana przez Ciebie "z rynienkami" to właśnie marsylka, o której Ci pisałam u mnie, że ją chcemy położyć na naszym dachu :wink: . Od góry widać klasyczną marsylkę, a dolny rząd to znów glazurowana - nie osiądzie na niej mech, ale mnie osobiście się nie podoba żadna glazurowana, pomimo swoich zalet. My wybierzemy klasyczną, ceglastą angobowaną (angoba też nieco chroni przed mchami) marsylkę - nawet jak na niej osiądzie mech, to zawsze można oczyścić karcherem, a przynajmniej będę zadowolona z ogólnego widoku.

Rupp Ceramica Sirius bardzo mi się podoba, ale jakoś niezbyt dworkowa jest :-? . Ja, jeśli mogę, rdziłabym Ci marsylkę i położenie z przesunięciem - Ged ma tak zrobioną w swoim dworku (Jego zdjęcia słabo to oddają, ale widziałam na żywo i jest przepięknie :roll: ). Marsylka ma też inne dobre cechy - głębokie zamki, które dobrze trzymają i jest przez to bardziej szczelna :wink: oraz korzystną cenę w stosunku do Rupp.

Okna mogą być ciut za wysoko - u mnie jest podobnie, dlatego będę od góry zamurowywać, a od dołu podkuwać :roll:

Marsylka jest b.ładna, więc myślę, że doskonały wybór. Z tego, co się orientuję, to masz najtaniej w Krk dachówkę marsylkę z Tondachu - sama nad tym zakupem myślę :D :wink:

Jeśli chodzi o okna, to ja też miałam z tym problem... Moje są trochę zmniejszone. Jeśli chodzi o parter to mam grubsze nadproża nad oknami więc karnisz się zmieści, a poddasze to już całkiem była tragedia: okna od tarasów miały się kończyć w suficie, więc chyba w ogóle bez karniszy... Murarze wszystko pozmieniali, tak żeby było dobrze. Z resztą, jak widać na zdjęciach , zmiany nie rzucają się w oczy :D

Jeśli chodzi o projekt to jest mało czytelny i niedokładny, ale to już pewnie wiesz :D

a propo banku, dobrze, że jesteś ostrożna. Wiele osób podpisuje takie umowy nie do końca świadomie, a dopiero później są kłopoty... Trzymaj się, może spróbuj z innym bankiem. Chociaż wszystkim, bez wyjątku zależ na tym by na nas zarobić. Mam nadzieję, że wszystko się ułoży i wkrótce wkleisz zdjęcia z dalszych prac na budowie :D :D :D :D :D

Przez to, że bank dziwnie sobie pogrywał złożyliśmy wniosek w innym banku. Na dzień dzisiejszy kredyt mamy przyznany, ale czekamy na umowę (czy tam nie będzie znowu niespodzianek).

A możesz zdradzić w jakim banku i w jakiej walucie? Ponoć teraz ciężko o kredyt we frankach :(

Sprawdzaliśmy tam warunki kredytowe jeszcze przed "kryzysem" i nie były zbyt atrakcyjne. Ale te warunki się nie zmieniły na gorsze jak w innych bankach, a w dodatku można z nimi ponegocjować. Jak na razie wynegocjowaliśmy dość duże zbicie marży. A takiej marży na jakiej stanęło na pewno w innym banku nie dostaniemy.