dardurdka 22.07.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Pojechaliśmy dzisiaj do producenta parapetów. Spodobały nam się dwa rodzaje marmuru: http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/2800000015c15c25/1/44/NVKd-OQa4D8y48a0bdfh76eZmnQhleI5.jpg http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/2800000015c15dd7/1/152/TuBRPoDX0T_Nw_tjki3JA1u59LBbC1Xm.jpg W rzeczywistości są sporo jaśniejsze niż na zdjęciach. Pani nam podała cenę, a potem jakoś tak mimochodem wyszło, że do tego trzeba jeszcze dodatkowo doliczyć za obróbkę brzegów, potem znowu jakoś tak wyszło w rozmowie, że za kanty też liczą oddzielnie, no i montaż oddzielnie. A jak sobie spisałam ceny, to pani dodała, że to wszystko ceny netto. No to sobie w domu zrobiłam kalkulację i wyszło, że parapety o grubości 3 cm będą nas kosztować 9 994,66 zł, a o grubości 2 cm 8 876,72 zł. A jeszcze wczoraj kolega, który też buduje stwierdził, że marmurowe powiniśmy kupić w okolicach 3 tys zł. Ciekawe gdzie, bo na pewno nie tam gdzie byliśmy dzisiaj. Dorotko, na pierwszym zdjęciu jest ten marmur co u mnie :wink:ale 2cm bym Ci nie polecała, gdyż przy montażu może pęknąć i tak podkleja się go pod spodem, żeby się nie złamał... Właśnie ta obróbka tego marmuru jest najdroższa ponieważ wiele kawałków pęka przy obróbce stąd trzeba od razu liczyć się z ceną co najmniej 3x tyle co za obróbkę granitu... Nas kosztowały tyle co sam materiał ( i to po cenie hurtowej bo na firmę) bo mąż sam obrobił... Jeśli się wahasz to mogę Ci polecić ten granit co mam na poddaszu, jest świetny i powiem szczerze nawet lepiej wygląda niż ten marmur i do tego trwały, niezniszczalny i nie musisz się pilnować, żeby przypadkiem nie stuknąć w parapet i wtedy odleci... są też aglomarmury (sztuczne) ale za to mocniejsze nawet od granitu i gołym okiem, zwłaszcza jak nie widać co jest pod spodem trudno odróżnić... Strasznie drogo Wam policzyli, ale podobno tak to wychodzi, podobno bo my nie wycenialiśmy... a ten kolega to chyba malutki domek budował z 5 oknami na krzyż za 3tys. to z konglomeratu kupił... Mam nadzieję, że znajdziesz gdzieś tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 22.07.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 a dziendoberek paniom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 22.07.2009 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Witaj Duszku w moich progach Miło Cię gościć Dzięki Dardurdko, lecę więc do Ciebie na poddasze obejrzeć parapety. Jedziemy jeszcze dzisiaj do innej firmy więc zobaczymy czy tam czegoś nie wybierzemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 22.07.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 aless jo ciem i towarzyszki lodfiedsajonce caly coss..cythom jeno ni mom nic mondhrego jak to ja do poffiedsenio s reghuly loproc dsien doberek wienc siem nie lodsyffom:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 22.07.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Dorotko cena za parapety wydaje mi się kosmiczna Z ciekawości przewertowałam swoje zapiski -za 10 parapetów do okien o szer.1,20 zapłaciłam dokładnie 3 tys.Kamieniarz ze względu na to ,ze zamówiliśmy jeszcze u niego zew.granitowe,dorzucił nam 2 parapeciki przy okienkach obok drzwi wejściowych.Podurnieli z tymi cenami ,czy co/ Chyba że wybrałaś bardzo drogi kamień , albo masz zawrotna ilość okien.Poszukaj jeszcze ,bo wydaje mi się ,że jest to za drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 22.07.2009 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Okien mamy sporo, bo 23 sztuki. Czekam aż mąż wróci z pracy i znowu jedziemy za parapetami (fajnie to brzmi "jak wróci z pracy" - teoretycznie jest na urlopie a ciągle po niego z pracy dzwonią) Mnie się też podobają drewniane, ale mąż się uparł na kamienne. Sama jestem ciekawa co kupimy W każdym razie przepłacać nie zamierzam.I tak będą obstawione kwiatkami i zasłonięte firankami. Podejrzewam, że dużo ich widać nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 23.07.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 To może warto pomyśleć o tym granicie co mam na poddaszu??? Jest na prawdę ładny Liczyłam, że powinien Cię kosztować jakieś 3500-4500 zł max. Mój mąż ostatnio robił z tego granitu takie 250cm to wycenił po 300zł za szt., a Twoje o połowę mniejsze Tak więc szukaj taniej na pewno gdzieś znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 26.07.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 cześć Dorotko, witam się po małym urlopie ta cena za parapety to jest nienormalna , mam nadzieje, że poszukiwania trwają dalej dzieki za życzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 27.07.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Będą zdjęcia okienek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 27.07.2009 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Będą. Zaraz wstawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 27.07.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Dorotko, piękny masz ten domek Bardzo ładnie prezentuje się z oknami - dom zdecydowanie zyskuje na wyglądzie, gdy nie ma już pustych otworów w ścianach Ciekawi mnie jak się uporaliście z parapetami w lukarnach? Widzę, że są podobne do naszych. Czy też macie wykończone blachą? Jak w ogóle są wykonane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 27.07.2009 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Jeszcze nie mamy parapetów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 27.07.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Jeszcze nie mamy parapetów a co macie? jest jakoś zabezpiecozne przed deszczami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 27.07.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Dorfi, my zamawialiśmy tutaj:http://www.marmur-plytki.pl/files/File/cennik%202009.pdf Poparz na ceny, mam nadzieję że będą choć trochę konkurerncyjne.Mogę Ci też dać namiar na kamieniarza, który robił u nas właśnie na tamtym materiale.Może będzie mieć czas przyjechać i wycenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 27.07.2009 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Jeszcze nie mamy parapetów a co macie? jest jakoś zabezpiecozne przed deszczami? Okna? Na razie są zapiankowane. Parapety zewnętrzne to dopiero po tynkach zewnętrznych się zakłada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 27.07.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Dorfi, czytałaś mój post powyżej? Ten kamieniarz robi taniej niż w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 27.07.2009 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Dziękuję Soniko. Posprawdzamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 27.07.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Za cenę ręczyć na 100% nie mogę, bo dużo już czasu minęło i ceny się pozmieniały, ale za robotę daję 5+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 28.07.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Jeszcze nie mamy parapetów a co macie? jest jakoś zabezpiecozne przed deszczami? Okna? Na razie są zapiankowane. Parapety zewnętrzne to dopiero po tynkach zewnętrznych się zakłada. wiem, ale te w lukarnach będą zapewne z blachy takiej, jak obróbki blacharskie dachu, prawda? mam cały czas niedosyt w tym temacie nie wiem, jak u Ciebie, ale u nas są te parapety b.szerokie (tak ma być i to mi nie przeszkadza), ale zastanawiam się czy nie mamy za małego spadu w tym parapetach i jak później połączyć te parapety z oknami Chcę dopilnować, żeby mi dobrze zrobili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 28.07.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Jak pięknie A te szprosy!!! Cudnie wygląda!!! Mam nadzieję, że dzisiaj będzie więcej zdjęć A parapety nie będą miały dużego spadku, dlatego trzeba dopilnować, żeby były odpowiednio "wywinięte" od strony okien, tzn, żeby tworzyły taki cokolik, bo wody podczas deszczu może być sporo... Czekam na więcej zdjęć, zwłaszcza od frontu... Wtedy najlepiej widać kształt dworku Już nie mogę się doczekać, kiedy będą wszystkie okienka!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts