Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dworek Kamila - komentarze do domku dla Dorfi i jej rodziny

Dorfi

Recommended Posts

Pojechaliśmy dzisiaj do producenta parapetów. Spodobały nam się dwa rodzaje marmuru:

http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/2800000015c15c25/1/44/NVKd-OQa4D8y48a0bdfh76eZmnQhleI5.jpg

http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/2800000015c15dd7/1/152/TuBRPoDX0T_Nw_tjki3JA1u59LBbC1Xm.jpg

W rzeczywistości są sporo jaśniejsze niż na zdjęciach.

Pani nam podała cenę, a potem jakoś tak mimochodem wyszło, że do tego trzeba jeszcze dodatkowo doliczyć za obróbkę brzegów, potem znowu jakoś tak wyszło w rozmowie, że za kanty też liczą oddzielnie, no i montaż oddzielnie. A jak sobie spisałam ceny, to pani dodała, że to wszystko ceny netto.

No to sobie w domu zrobiłam kalkulację i wyszło, że parapety o grubości 3 cm będą nas kosztować 9 994,66 zł, a o grubości 2 cm 8 876,72 zł.

A jeszcze wczoraj kolega, który też buduje stwierdził, że marmurowe powiniśmy kupić w okolicach 3 tys zł. Ciekawe gdzie, bo na pewno nie tam gdzie byliśmy dzisiaj.

Dorotko, na pierwszym zdjęciu jest ten marmur co u mnie :wink:ale 2cm bym Ci nie polecała, gdyż przy montażu może pęknąć i tak podkleja się go pod spodem, żeby się nie złamał... Właśnie ta obróbka tego marmuru jest najdroższa ponieważ wiele kawałków pęka przy obróbce stąd trzeba od razu liczyć się z ceną co najmniej 3x tyle co za obróbkę granitu... Nas kosztowały tyle co sam materiał ( i to po cenie hurtowej bo na firmę) bo mąż sam obrobił... Jeśli się wahasz to mogę Ci polecić ten granit co mam na poddaszu, jest świetny i powiem szczerze nawet lepiej wygląda niż ten marmur i do tego trwały, niezniszczalny i nie musisz się pilnować, żeby przypadkiem nie stuknąć w parapet i wtedy odleci... są też aglomarmury (sztuczne) ale za to mocniejsze nawet od granitu i gołym okiem, zwłaszcza jak nie widać co jest pod spodem trudno odróżnić... Strasznie drogo Wam policzyli, ale podobno tak to wychodzi, podobno bo my nie wycenialiśmy... a ten kolega to chyba malutki domek budował z 5 oknami na krzyż :roll: za 3tys. to z konglomeratu kupił... Mam nadzieję, że znajdziesz gdzieś tańsze :wink:

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dorotko cena za parapety wydaje mi się kosmiczna :o Z ciekawości przewertowałam swoje zapiski -za 10 parapetów do okien o szer.1,20 zapłaciłam dokładnie 3 tys.Kamieniarz ze względu na to ,ze zamówiliśmy jeszcze u niego zew.granitowe,dorzucił nam 2 parapeciki przy okienkach obok drzwi wejściowych.Podurnieli z tymi cenami ,czy co/ Chyba że wybrałaś bardzo drogi kamień , albo masz zawrotna ilość okien.Poszukaj jeszcze ,bo wydaje mi się ,że jest to za drogo.

Okien mamy sporo, bo 23 sztuki. Czekam aż mąż wróci z pracy i znowu jedziemy za parapetami (fajnie to brzmi "jak wróci z pracy" - teoretycznie jest na urlopie a ciągle po niego z pracy dzwonią)

Mnie się też podobają drewniane, ale mąż się uparł na kamienne. Sama jestem ciekawa co kupimy :wink: W każdym razie przepłacać nie zamierzam.I tak będą obstawione kwiatkami i zasłonięte firankami. Podejrzewam, że dużo ich widać nie będzie.

To może warto pomyśleć o tym granicie co mam na poddaszu??? Jest na prawdę ładny :wink: Liczyłam, że powinien Cię kosztować jakieś 3500-4500 zł max. Mój mąż ostatnio robił z tego granitu takie 250cm to wycenił po 300zł za szt., a Twoje o połowę mniejsze :wink: Tak więc szukaj taniej na pewno gdzieś znajdziesz :D

Dorotko, piękny masz ten domek :wink: :D :D Bardzo ładnie prezentuje się z oknami - dom zdecydowanie zyskuje na wyglądzie, gdy nie ma już pustych otworów w ścianach :D

Ciekawi mnie jak się uporaliście z parapetami w lukarnach? Widzę, że są podobne do naszych. Czy też macie wykończone blachą? Jak w ogóle są wykonane?

Dorfi, my zamawialiśmy tutaj:

http://www.marmur-plytki.pl/files/File/cennik%202009.pdf

Poparz na ceny, mam nadzieję że będą choć trochę konkurerncyjne.

Mogę Ci też dać namiar na kamieniarza, który robił u nas właśnie na tamtym materiale.

Może będzie mieć czas przyjechać i wycenić.

Jeszcze nie mamy parapetów

a co macie? jest jakoś zabezpiecozne przed deszczami?

Okna? Na razie są zapiankowane.

Parapety zewnętrzne to dopiero po tynkach zewnętrznych się zakłada.

wiem, ale te w lukarnach będą zapewne z blachy takiej, jak obróbki blacharskie dachu, prawda?

mam cały czas niedosyt w tym temacie :roll:

nie wiem, jak u Ciebie, ale u nas są te parapety b.szerokie (tak ma być i to mi nie przeszkadza), ale zastanawiam się czy nie mamy za małego spadu w tym parapetach i jak później połączyć te parapety z oknami :roll: Chcę dopilnować, żeby mi dobrze zrobili :wink:

Jak pięknie :o A te szprosy!!! Cudnie wygląda!!! Mam nadzieję, że dzisiaj będzie więcej zdjęć :wink: A parapety nie będą miały dużego spadku, dlatego trzeba dopilnować, żeby były odpowiednio "wywinięte" od strony okien, tzn, żeby tworzyły taki cokolik, bo wody podczas deszczu może być sporo...

Czekam na więcej zdjęć, zwłaszcza od frontu... Wtedy najlepiej widać kształt dworku :wink: Już nie mogę się doczekać, kiedy będą wszystkie okienka!!!!