Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dworek Kamila - komentarze do domku dla Dorfi i jej rodziny

Dorfi

Recommended Posts

Jak pięknie :o A te szprosy!!! Cudnie wygląda!!! Mam nadzieję, że dzisiaj będzie więcej zdjęć :wink: A parapety nie będą miały dużego spadku, dlatego trzeba dopilnować, żeby były odpowiednio "wywinięte" od strony okien, tzn, żeby tworzyły taki cokolik, bo wody podczas deszczu może być sporo...

Czekam na więcej zdjęć, zwłaszcza od frontu... Wtedy najlepiej widać kształt dworku :wink: Już nie mogę się doczekać, kiedy będą wszystkie okienka!!!!

o cokoliku wiem, tylko znów nie wiem jak powinno być właściwie wykonane - czy ma to wywinięcie podejść pod okno, czy na okno. Jeśli na okno, to jak jest to mocowane do okna, bo na pewno nie może być nawiercane :roll: Jeśli ma wejść pod ramę okna, to musieliby być montażysci od okien i parapetów w jednym czasie. No i stąd tyle moich wątpliwości :-? Nawet w firmie okiennej nie umieli mi za bardzo odpowiedzieć na te pytania w sposób jednoznaczny.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Monisiu, mi fachowiec od parapetów zaznaczył, że muszą być okna, wtedy on już będzie wiedział jak zabezpieczyć okna przed wodą... Mnie się wydaje, że pod okno na silikon albo piankę... ale nie pytałam dokładnie bo u nas na razie większe wydatki, więc parapetów nie będzie :-?

nam też tak powiedzieli dachowcy, dlatego zamawiamy okna do lukarn, żeby mieć ten temat z głowy. Póki co mamy zrobione z OSB podkłady pod blachę na parapety i zabezpieczone folią, żeby OSB nie napęczniało. Chcę to zrobić jak najszybciej, żeby potem nie szukać ekipy jak już pójdzie w świat, bo mają to zrobić w cenie za dach (kasa już zapłacona). Chciałabym jednak wiedzieć wcześniej jak robią to inni, zeby mieć porównanie i dopilnować u siebie, coby ktoś czegoś nie sknocił, bo ja knotów już mam wystarczająco na budowie :-?

Czyli - jeśli dobrze zrozumiałam - parapety zewnętrzne w wykuszu i lukarnach powinny być zamontowane jeszcze przed tynkami? O tym nie wiedziałam.

a co masz zamiast parapetów w lukarnach?

o ile pamiętam, była tam przerwa, dość spora, miedzy otworem okiennym, a deskowaniem i dachówką :roll:

Parapety w wykuszu, zewn. nie są potrzebne przed tynkami tylko ja piszę o wylaniu wykuszu (tarasu nad) bo jest tylko pierwsza warstwa u mnie i teraz trzeba izolację i wylewkę właściwą na którą można kłaść płytki. A parapety w wykuszu nie są potrzebne, można je dopiero zrobić przy elewacji jak zresztą pozostałe zewn. Bo jak masz już od środka (wewn.) to nie ma już tej szczeliny pod oknami :wink: Pisałyśmy z Monią o tych w dachu (lukarenkowych), robi się je z blachy choć widziałam także inne... po to by nie było tej przerwy w dachu pod oknem, chyba że robisz inne wykończenie lukarn, że dachówka podchodzi pod okno? Wtedy parapety zbędne...

Raz na jakiś czas, fajnie będzie tam jakieś posadzić, zwłaszcza, że nie wiadomo kiedy będę mieć docelowy ogród bo ziemi nadal brak :-? a na jednym tarasie już mam, i powiem szczerze, że nabrały gigantycznych rozmiarów ( i w ogóle pierwszy raz widzę takie kwitnienia bez nawozu), że już podsunęłam donice pod brzeg tarasu, żeby swobodnie zwisały :lol: Fajnie by było, gdyby przy tych okienkach też tak mogły "wisieć" :lol: :wink:

Dorotko, masz może aktualne zdjęcia okienek??? Już nie mogę się doczekać jak to wszystko wygląda :D

Zestaw pierwszy do łazienki dla chłopców (kolory niestety wyszły na zdjęciu przekłamane :-? ):

http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/2800000014d5455f/1/174/n-y5pc955z8tWJBkBqWx6P5_bH1mu87-.jpg

i do tego płytki na podłogę:

http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/2800000014d54656/1/69/gmBHM7DX4j_mxyp5Ey-ebZkLuWoIsZDd.jpg

plytki te na żywo widziałam, a nawet fugowałam - kilka lat temu

bardzo mnie się podobają :)

Powoli oglądamy różne rzeczy do wykończeniówki. Spodobały mi się płytki do holu na dole. Imitują deski.

http://widget.slide.com/rdr/1/1/4/S/2800000015f10f50/1/255/oEO8PM4c2D_jBe-F9QlBcD3iIfIUzIYq.jpg

Albo takie coś?

http://widget.slide.com/rdr/1/1/4/S/2800000015f10ff3/1/181/OnzTUOD25D_xVh5p_I6n7Y9qmruaY5Vr.jpg

śliczne sa te płytki

też szukamy w tym stylu

domek macie bardzo fajny

ale z oknami - szkoda słó - tak was załatwili :(

• 2 weeks później...