Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dworek Kamila - komentarze do domku dla Dorfi i jej rodziny

Dorfi

Recommended Posts

Tylko takie, które umocnią korzeniami skarpę. I na pewno nie będzie to trawa. Nie wyobrażam sobie jej koszenia. O irdze myślałam, ale muszę jeszcze dokładniej zgłębić temat. Na razie się za bardzo na to sadzenie nie nastawiam, bo jeszcze nie wiadomo ile nas ta skarpa wyniesie. Może się okazać, że mnie koszty zaskoczą. Nikt ze znajomych czegoś takiego nie robił i nie wiem jakiej kwoty się spodziewać.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Schody mamy zaokrąglane. Przy brzegu są o wiele węższe niż przy ścianie. A że tralki robią zwykle po jednej na schodek to w takim wypadku będą o nierównych odległościach. Zwężane są tylko na zaokrągleniach. Zresztą zrobiłam fotkę to zaraz ją wstawię i będzie widać o co chodzi.

Ale tym się akurat tak bardzo nie martwię, bo kute też mi się podobają. Nawet myślałam, żeby teraz zamówiź samą barierkę a schody obłożyć drewnem później, ale pan stolarz powiedział, że tak się nie da i trzeba najpierw obkładać schody a dopiero potem barierka. A barierka i tak nie będzie montowana na stopniach tylko na ścianie.

Czesc Dorotko, mozesz zdradzic co to za szafka? Gdzie ja kupilas? Pasowalaby mi jakas taka do malego WC... :rolleyes: Co do przycisku geberitowego - ja mialam podobny problem i postanowilam go... posrebrzyc. Ty mozesz polozyc jakis inny metal, ktory bedzie Ci pasowal do reszty. Baterie a'la mosiezne mozna kupic, ale szczerze mowiac to ich podrobienie na stare jest zwykle dosc ordynarne... :rolleyes:

Witaj Małgosiu. Szafkę zamówiliśmy w sklepie Danex na Zakopiańskiej 56. W tym niskim ciągu sklepów naprzeciwko Max-Fliza. Możesz ją sobie obejrzeć bo jest na ekspozycji. Nasza dalej stoi w magazynie bo lustra i kinkietów jak nie było tak nie ma, wic nie odbieramy, bo szkoda jechać dwa razy (zresztą pana od płytek i tak nie ma, więc nam się nie spieszy).

Moniu nasze schody wyglądają tak:

http://widget.slide.com/rdr/1/1/4/S/28000000241d1e2b/1/230/gEYBgx_q6j8MR2RBubWaXseUMU1oBQP3.jpg http://widget.slide.com/rdr/1/1/4/S/28000000241d34d3/1/211/K1PmDfrd7z_-r3auE54HdLd1KvdWG98J.jpg

Widać znaczną różnicę w ich szerokości pomiędzy schodami na prostej i na łuku. Jakoś wcześniej nie zwróciliśmy na to uwagi. Trzeba więc pewnie bdzie zrobić wariant drugi i zamontować kutą barierkę na ścianie a nie w stopniach.

Edytowane przez Dorfi

Witaj Dorotko! Nie martw się niepowodzeniami na budowie .Wszyscy przez to przechodziliśmy .Wiem ,na na chwilę obecna każdy zonk wkurza na maxa ,ale już niebawem będziesz się z tego tylko śmiała zasiadając przy Twoim cudnym kominku.Uwierz mi ,wiem z autopsji ,ze o tych trudach budowy szybko się zapomina i opowiada już tylko anegdoty z tym związane. A teraz nawiązując do tego ,co napisałaś w dzienniku,to wydaje mi się ,że wprawny stolarz na pewno poradziłby sobie w zniwelowaniu różnic w wymiarach schodów.Nadłoży w niektórych miejscach drewnem,a w szczególności w przypadku kiedy zdecydowałabyś się na listwę wykańczającą strop i ścianę.A z wylewkami ,co jest nie tak?Przecież to ,,żeby poziomy podłóg były zachowane ,to jest problem płytkowego ,ile kleju nałożyć ,żeby parkiet się zgrał.Oni to wiedzą.Z balkonem to faktycznie tak jest ,że najpierw izolacje ,płytki ,a potem dopiero barierka ,chociaz przed płytkarzem kowal zamontował nam w stropie zamocowania balustrady. Wszystko się ułoży ,tylko spokojnie....

Dziękuję Beauty za pocieszenie. Nasza kierownik budowy też nas uspokaja. Stwierdziła, że deski o których mówił stolarz to się kładzie na podłogi a nie na sufit, bo są za grube. Dzisiaj mamy spotkanie z innym stolarzem. Zobaczymy co on powie na te deski.

Przemyśleliśmy z mężem to co nam powiedział tamten stolarz i stwierdziliśmy, że pan chyba chciał zrobić wrażenie wszechwiedzącego i dlatego tak wszystko krytykował. No i bardzo nam się nie podobało kiedy twierdził, że parkieciarze to najgorsi robotnicy budowlani. My co prawda parkieciarzy nie znamy, ale nie lubimy jak się generalizuje i wkłada wszystkich do jednej szufladki.