camel 03.10.2003 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Witam wszystkichByć może nie dość dokładnie szukałem w starych postach, więc napiszę nowego. Jesteśmy w tej chwili na etapie układania stropu, domek 104m2 powierzchni użytkowej, 400m3 kubatury, w "ciepłej" technologii. Planujemy ogrzewanie kominkiem z rozprowadzaniem i dogrzewanie elektrycznymi konwektorkami. Wybrany wkład kominkowy to Jotul Panorama, powietrze z zewnątrz do paleniska już doprowadzone. W różnych źródłach można przeczytać, że grawitacyjnie ciepło rozprowadza się maksymalnie w odległości 3-4 m w poziomie. U mnie mogłoby to być około 8 metrów - czy ma ktoś może tak rozgałęzioną instalację bez wiatraczków? Problem w zasadzie jest tylko z dwoma pokojami na poddaszu, gdyż trzeci jest tuż nad kominkiem. Czy w takiej sytuacji wentylatorek mógłby być przy rozgałęzieniu rury, około 6m od kominka czy lepiej przy samym kominku - a może przy kratkach wylotowych w pokojach? Dzięki za odpowiedzipozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aa1719499282 03.10.2003 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 trudno powiedzieć, ale weź jedno pod uwagę. u mnie powietrze idzie pionowo w górę około 4-5 m i na poddaszu mam wentylatorek. W pokoju pod poddaszem śpimy i po dwóch zimach jesteśmy już przyzwyczajeni do szumu wentylatorka on nas tak fajnie usypia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts