Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powtarzanie klasy w tej samej szkole czy innej ?

Eluś

Recommended Posts

Witam

Proszę o poradę życiową z godnie z tytułem wątku

Syn nie otrzymał promocji do następnej klasy dotyczy III kl gimnazjum zastanawiam się co będzie dla niego lepsze powtarzanie klasy w szkole do której uczęszczał. Czy przeniesienie do innej szkoły. Z uwagi na krótki czas w jakim muszę podjąć decyzję proszę o rady. Syn wspomniał, że chciałby zmienić szkołę, ale ja sama nie wiem czy to będzie dobre. Miał 2 poprawki,z których jednej nie zdał. I tak naprawdę do wczoraj była szansa że jednak ukończy gimnazjum. No cóż nie wyszło. Teraz muszę coś postanowić. Wspomnę tylko że w gimnazjum w drugiej klasie zmieniałam mu klasę na wniosek wychowawcy, z nową klasą się nie integrował.W klasie był z równolatkami,co będzie teraz. Syn jest bardzo rozgoryczony.Przeżywa bardzo to,że mimo wysiłku jaki włożył w kl.III będzie musiał ją powtórzyć wraz z innym kolegą który nie robił nic(wagarował itp.

Wszystko zależy od dziecka. Zapytaj go jakie rozwiązanie by wolał, przecież to juz duży facet. Z Twojego punktu widzenia pewnie bez różnicy do jakiej chodzi szkoły - byle sie uczył.

Ja też przenoszę swojego syna (jest w drugiej klasie gimnazjum) do innej szkoły - ale u mnie to zupełnie inny problem. Ja byłam za tym, żeby poszedł do tej szkoły już w ubiegłym roku. Ale cóż, nastolatkowi nie wszystko da się wytłumaczyć racjonalnie, musi poczuć na własnej skórze. Życzę trafnych wyborów (sama wiem, że nie jest łatwo :roll: :wink: ).

witam decyzja zapadnie w dniu dzisiejszym.Chcemy by chodził do innej szkoły bo w innej szkole będzie tym nowym,a nie drugorocznym. Nowi nauczyciele to nowe wyzwanie.Bedzie musiał się starać bo wymagania poszczególnych nauczycieli będą mu obce.Lepsze wraunki lokalowe. Gdybym miała do wyboru pracowac w tym samym zakładzie pracy na niższym stanowisku i nowy zakład pracy to samo zajęcie,wybrałabym to drugie.Syn chce zmienić szkołe ale ma świadomość że jest to dobra wola dyrektora placówki.Teoretycznie jest taka możliwość.Ale w praktyce jest różnie.Każdy boi się nowego szczególnie gdy ma się przykre doświadczenia.

Witam zmieniliśmy szkołę.Choć na razie jestem pełna obaw.Dyrektor niechętnie przyjął syna bardzo konkretny i ostry.Tak się zdenerwowałam,że zapomniałam kiedy syn się urodził.Mam mieszane uczucia.Sytuacja jest trudna bo nowe otoczenie,powtarzanie klasy,i jeszcze dyrektor który konkretnie stawia sprawę,najmniejszy problem wylatuje ze szkoły.A wszystko dlatego,że rok temu przyjeli chłopca który miał byc aniołkiem a okazał się diabłem wcielonym. I bądź tu mondry człowieku.Mam nadzieję,że jakoś to się poukłada.