Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dokąd w góry na kilka dni?

RadziejS

Recommended Posts

Witam,

chcemy z narzeczoną wybrać się we wrześniu na jakiś powakacyjny wypadzik, w sumie maks. 5 dni.

W górach byłem kilka razy, w sumie tylko Zakopane i raz Karpacz (ale to dawno).

Częściej jeździmy nad morze, ale teraz chcemy w góry. Tak, żeby iść na jakiś spacerek, w fajnym miejscu coś zjeść, pooglądać widoczki.

Co byście polecili? Myślę o Polsce, Czechach, Słowacji. I konkretne miejscowości.

Gdzieś mi w głowie świta, że ludzie lubią Bieszczady, ale szczerze mówiąc nic się nie interesowałem jeszcze.

Dajcie jakiś punkcik zaczepienia. :-)

Tatry Słowackie; mało ludzi, fajne szlaki, taniej niż u nas.

Bieszczady też piękne o tej porze roku. Byłam, chyba ze 20 lat temu, na przełomie września i maja. Widoki były przecudne. Ludzi wtedy niewiele.

W Słowacji polecam miejscowość Stary Smokovec, położony u podnóża Tatr. Doskonałe miejsce na wypady w góry. Pensjonat Reytimayer - mój ulubiony, ceny umiarkowane.

Ja bylam w wakacje na takim krotkim wypadzie.

Nocowalismy w Bukowinie Tatrzanskiej, jednego dnia bylismy w Zakopanem,

a drugi caly spedzilismy nad Zalewem Czorsztynskim i to jest miejsce, ktore goraco polecam - przepieknie - to malo powiedziane. A i na romantyczny wypad nadaje sie jak najbardziej :) Ja jestem zauroczona, najchetniej to bym tam zamieszkala gdzies. Piekne widoki, Pieniny , splyw Dunajcem tuz, tuz, zamek w Niedzicy, ruiny zamku w Czorsztynie, zapora -super :D Wracajac do Bukowiny przejezdzalismy tez przez Gorce ( m.in. przez nadjluzsza wies w Polsce - Ochotnice Duza)- widoki niezapomniane.

Pozniej bylismy jeszcze nad zalewem Solinskim, ale tam spodobalo nam sie jakos mniej, jakos tam ponuro tak bylo...

Witam serdecznie.

Zeszłego Września pojechaliśmy na Czechy. W Karkonosze. Baza: Janske Lazne, pensjon Flora. Urocza miejscowość, zróżnicowane atrakcje, ceny do przyjęcia.

Zwykle jeżdżę tam na narty, ale i ten wyjazd należał do udanych. Polecam. Zainteresowani szczegółami: priva. :D

Bieszczady też piękne o tej porze roku. Byłam, chyba ze 20 lat temu, na przełomie września i maja. Widoki były przecudne. Ludzi wtedy niewiele.

No, przez 5 miesięcy to nawet spory przegląd tych widoków musiał być :-)

Ale fakt - piękne. I wypady na ten przykład ze schorniska u Pietrka w Wetlinie :-)

O Slowenskim Raju duzo dobrego słyszałam od znajomych (sama jeszcze nie miałam okazji), ale konkretnej miejscowości/hotelu/schroniska nie potrafię podać.

Dzięki za wszelkie sugestie. Na razie myślimy o Krynicy.

Ale jestem nadal otwarty na wszelakie porady.

Na narty czasem jeżdże do Krynicy. Fajnie jest!

Jakbys szukał noclegu, to w Krynicy jest biuro, z którym współpracuje większość kwater, hotele chyba też. Nie trzeba samemu szukac i obdzwaniać. Nie pamiętam jak sie to biuro nazywa, ale na pewno znajdziesz. Cenowo wcale nie są drożsi (z nas nawet raz jeden gospodarz za późniejszą dostawke więcej zdarł niz za nocleg załatwiony przez biuro). Zimą organizują kuligi i ogniska, pewnie latem też są podobne atrakcje.

Polecam dancing w Hawanie (przy głównej ulicy) - normalnie powrót w lata siedemdziesiate (wystrój, orkiestra), głównie kuracjusze sanatoryjni ale zabawa przednia! A jedzenie, mniam! Polecam eskalopki cielęce i tatara :-)