Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po co mi wewnętrzne ściany nośne?

Recommended Posts

Drodzy dyskutanci!

Wszyscy macie pod swoimi nickami "ELITA FORUM". Nie zachowujcie się jak "elita polityczna". Wprawdzie sam wymyśliłem nieco prowokacyjny tytuł wątku, ale żeby aż tak...

NJerzy,

Dzięki za linka do świetnego dziennika budowy. U mnie piętrowy ani płaski dach nie wchodzi w grę ze względu na warunki zabudowy. Na żadne skosy, lukarny, okna połaciowe nie dam się namówić. Pozostaje parterowy, miejsca na działce wystarczy.

Prawdopodobnie strop dreweniany byłby najtańszy, ale obawiam się że jak przyjdzie jakaś Emma, to mi zdmuchnie dach razem ze stropem a jak będę miał żelbetowy to skończy się na zerwaniu dachu i będzie gdzie przetrwać. A może się mylę?

Pozdrawiam,

barrakudda

cześc barrakuda,

żadko ostatnio zaglądam na forum. właśnie ze względu na takie pyskówki. i po co to komu?

wyrażę więc tylko swoje osobiste zdanie, które nikogo mam nadzieje nie obruszy. forum jest by wymieniać poglądy a nie obrzucać się błotem.

ale do rzeczy.

odradzam zbyt duże rozpiętości. zmiany pozornie tylko są łatwe. terriva (jest kilka rodzajów) ma faktycznie ograniczenia. im większa rozpiętośc - tym wyższy musi byc pustak (i gęściej belki) a to kosztuje bo nadbetonu też musi być więcej. jeśli nie zastosujesz się do zaleceń to producent nie daje gwarancji. teotetycznie nie powinno się nic stać ale czy stac Cię na ryzyko przy takiej inwestycji? poza tym przy zbyt dużej rozpiętości istnieje ryzyko ugięcia się stropu. jak wspomnę tylko te podciągi u nas to mnie krew zalewa, że nie zrobiłem ścian nośnych. Wiesz ile kosztuje taka bela stali oblana betonem? mało tego (ciebie to nie dotyczy bo nie będziesz miał poddasza - bardzo mądra decyzja) - na poddaszu taniej jest wymurowac ściany a potem się w nie wkuć przy instalacjach niż robić wszystko z karton - gipsu.

ściany nośne w budynku są zatem bardzo przydatne. krótsze belki terriva łatwiej wrzucić na strop.

na pustakach na ściany nośne raczej nie zaoszczędzisz - na ławach również. to raczej ta tańsza część inwestycji i proponuje podejść do sprawy bez zbytniego porównywania cen. jeśli nie planujesz poddasza to może jednak strop drewniany - gotowe wiązary to szybki spodsówb na dach. po co lac beton na strop po którym nikt nie będzie chodził. no ale każdy ma swoje zdanie.

sugeruję wybór projektu z wewnętrznym ścianami nośnymi.

pozdrawiam

aresior

Do aresior:

No cóż, wygląda na to, że im mniej ktos ma postów na forum, tym bardziej merytorycznie się wypowiada.

Wychowałem sie na osiedlu domków jednorodzinnych, które rosły razem ze mną i pamietam tych facetów mieszających "maltę" (zaprawę) łopatami, akcje wylewania deki (stropu) polegające na wwożeniu betonu taczkami po 20m długości podestach itp. Dzisiaj większość z tych domków ma nadbudowane piętra o czym nikt za głębokiej komuny pewnie nie myślał. Z tego wszystkiego pozostał mi sentyment do solidnego, "betonowego" budowania.

Już sobie wyrysowałem swój "projekt" w taki sposób, że powinien wydolić i Filigran i Terriva i żerań i pewnie monolit. Jednak opcja wyeliminowania wewnętrznych ścian nośnych (mniej ław fundamentowych) i zastosowania drewnianego stropu ("wiązary do 40m") kusi.

Zastanawiam sie ile mogę zaoszczędzić. Jeśli kilka tys., to wolę beton niż drewno, jeśli kilkanascie tys., to się zawaham.

Pozdrawiam,

barrakudda

PS.

Do Nefer

Jesteś najpiekniejsza, wieszaj wszędzie lusterka i swoje obrazki i nie pisz tu więcej.

Im mniej ścian nośnych wewnętrznych tym większe obciążenia muszą przenieść ściany zewnętrzne. Do tego dochodzą przy duzych rozpiętościach spore momenty zginające działające na ściany. Dodatkowo ludzie lubią mieć duzo okien w domach a to dodatkowo osłabia ściany zewnętrzne. Może się okazać, że konieczne będzie pogrubianie ścian albo stosowanie żelbetu.

• 1 month później...
W zasadzie, to w projekcie podaje sie tylko kubaturę brutto (zewnętrzną), a powierzchnia wewnętrzna nie uwzględnia ścian działowych i konstrukcyjnych.

?

"Zatwierdzona" (projektowa) kubatura pozostaje taka sama :lol:

... powierzchnia zabudowy też się nie zmienia :).