Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

4 kopie projektu - a cos dla mnie?

Bolek

Recommended Posts

Do wniosku o pozwolenia na budowe musze dolaczyc 4 ezg. projektu.

1) Po kiego im az 4 kopie?

2) czy mam rozumiec, ze dla siebie i podwykonawcow mam zrobic jeszcze dodatkowe kopie? Czy cos moze mi oddadza razem z pozwoleniem?

3) Czy w zwiazku z tym mozge dla siebie i podwykonawcow odbic projekt na ksero?

zadumany...

pozdrawiam

Ja odbierając pozwolenie dostałam opieczętowane po 2 kopie projektu i planu zagospodarowania. Zrobiłam od razu sobie i wykonawcy po kopii. I Jeszcze jedna ważna rzecz - jak Ci sie decyzja uprawomocni to musisz z nią jeszcze raz iść do urzędu rzeby wbili pieczątke o uprawomocnieniu decyzji-bez tego nie będziesz mógł zrobić zgłoszenia o rozpoczęciu budowy. Mnie nikt o czymś takim nie powiedział i nalatałam się trochę :evil: I żeby było śmieszniej to nie we wszystkie dni przyjmują takie zgłoszenia :evil:

Pozdrawiam

... Po kiego im az 4 kopie? ...

jedna dla nazoru budowlanego, jedna dla administracji budowlanej, dwie dostaniesz z powrotem - jedną na budowę (dla wykonawcy), drugą dla Ciebie do archiwum.

Zazwyczaj na budowę trzeba zrobić dodatkowe kopie przynajmniej podstawowych rysunków.

...I Jeszcze jedna ważna rzecz - jak Ci sie decyzja uprawomocni to musisz z nią jeszcze raz iść do urzędu rzeby wbili pieczątke o uprawomocnieniu decyzji-bez tego nie będziesz mógł zrobić zgłoszenia o rozpoczęciu budowy...

Też pierwszy raz o czymś takim słyszę...

no tak, teraz to rozumiem... wylaczam poddenerwowane ksero :)

kolejne tylko westchnienie- ale to wszystko zabiera cennego czesto czasu... mam tylko nadzieje, ze uda mi sie wszystko pozalatwiac na czas, przed sezonem.

nie ma chyba przeciwskazan, aby pozwolenie lezalo sobie pare miesiecy zanim cokolwiek zrobie co?

pzdr.

ok, to slyszalem, ale potem mozna ew. ciagnac robote dluzej niz 2 lata po uprawomocnieniu, nie? sa jakies granice?

mam nadzieje, ze mnie to nie bedzie dotyczylo, ale wiedziec zawsze lepiej.

no wiec generalnie temat chyba rozstrzygniety - dzieki wszystkim za pomoc

Jeżeli zobaczysz w prawie budowlanym co to jest rozpoczęcie robót to zrozumiesz, że budowę można ciagnąć prawie w nieskończoność (ku utrapieniu sąsiadów). Oczywiście w ciągu 2 lat musisz zgłosić rozpoczęcie robót, zatrudnić kierownika budowy i zarejestrować dziennik budowy. Potem kierownik potwierdza wpisem każdą wykonaną robotę. Ważne, żeby przerwy między wpisami nie były dłuższe niż 2 lata.

Jakie roboty ? Np. ogrodzenie plabu budowy, zdjęcie humusu, wytyczenie geodezyjne, wykop pod fundamenty - razem już masz 8 lat od wydania pozwolenia na budowę.

Będziesz tylko musiał kierownikowi budowy za te wpisy zapłacić. Zgodnie z prawem budowlanym, od rozpoczęcia robót, to on jest odpowiedzialny za większość wydarzeń na budowie.

Żeby było śmieszniej - aby nie narazić się na mandaty, powinieneś plac budowy mieć ogrodzony, wywieszona tablicę informacyjną i dziennik budowy powinien być przechowywany na placu budowy w sposób zapobiegający jego zniszczeniu (np. zakopany w słoju metr pod ziemią :lol: ).

Tyle kolejnego szkolenia jak korzystać z dziur w prawie budowlany,

dzieki henok - teraz juz wiem wszystko, a nawet wiecej :) - w sprawie termniow oczywiscie... aha - jeszcze jedno - czy wytyczenie geodezyjne tez ma swoja date waznosci? Budowac zaczniemy na jesieni 2004 (tylko fundamenty) to czy moge sobie geodete juz teraz spokojnie zalatwiac? i czy to bedzie tylko wytyczenie domku?

Nie słyszałem nigdzie, zeby takie wytyczenie miało jakiś okres ważności. Geodeta powinien je jednak wpisać do dziennika budowy i musisz wytyczenie zabezpieczyć, tak aby Ci ktoś np. palików, czy prętów wytyczenia nie uszkodził lub zwyczajnie ukradł (chociaż nie wiem, czy o kradzieży mozna mówić, jak o czymś zwyczajnym).

Nie słyszałem nigdzie, zeby takie wytyczenie miało jakiś okres ważności. Geodeta powinien je jednak wpisać do dziennika budowy i musisz wytyczenie zabezpieczyć, tak aby Ci ktoś np. palików, czy prętów wytyczenia nie uszkodził lub zwyczajnie ukradł (chociaż nie wiem, czy o kradzieży mozna mówić, jak o czymś zwyczajnym).

Najpierw wpis kierownika budowy o przyjeciu budowy potem wpis geodety i nastepnie cala paplanina nawet i inwestora jak bedzie odbieral roboty ulegajace zakryciu od kierownika budowy.A potem moze juz sie wpisywac pozostala czesc uczestnikow budowy miedzy innymi kominiarz tez. Jak juz wspomniano budowa moze trwac w nieskonczonosc lecz do odbioru koncowego budynku i do zgloszenia na zamieszkanie np. protokol energetyczny nie moze byc starszy niz 3 lata. Wiec trzeba umiec dobrac papiery aby ich nie wykonywac powtornie.

• 3 months później...
geodeta wytyczy cztery katy, a dopier potem bede zdzieral humus, to mi jego piekne badyle lub prety szlag trafi. ?

Geodeta najczesciej dokonuje zapisu w dzienniku budowy ze dokonal pomiarow i przybija pieczec. Do tego zobowiazuje go ustawa prawo budowlane. Inwestor placi mu nalezna zaplate . I wlasciwie tylko wbijaja 4 paliki w glebe i temat sie konczy a ty inwestorze urwij sobie glowe jak ktos ci te paliki powydziera.

To niezupelnie tak do dziennika budowy powinien byc dolaczony protokol odbioru dokonania i wykonania obmiarow oraz wykonania wytyczenia na gruncie. W skrocie nazywa sie to szkic posadowienia przyszlego budynku czyli RYSUNEK z zaznaczonymi odleglosciami. Odbioru dokonuje kierownik budowy bo przeciez on po to jest. Nastepnie wykonuje sie lawy drutowe w naszym przypadku bez drutow i wtedy mozna sie bawic spokojnie z nasza kochana ziemia do woli!!!!!!!

W razie uszkodzenia law drutowych kierownik budowy za pomoca prostych urzadzen mierniczych i wspomnianego protokolu pomiarow naniesie ponownie utracone wymiary naszego przyszlego budynku.

Bolek,

skoro zamierzasz się budować dopiero na jesieni, to radziłabym Ci geodetę zaprosić do wytyczania budynku dopiero po sciągnięciu humusu. Tak jest prawidłowo. To chyba logiczne, że przy zdejmowaniu humusu trzeba będzie wbite paliki powyjmować i wkładać powtórnie, nie wiadomo czy w to samo miejsce się uda, (a na oko to chłop w szpitalu umarł). Niektórzy wybierają ziemię z całego głębokiego wykopu, więc wbijanie palików odbywa się na samym dnie wykopu. Odzwierciedleniem tego są kolejne paliki poza obrębem wykopu. Dokładne opisy prawidłowego tyczenia budynku można znaleźć w literaturze fachowej. Poza tym nie zostawiłabym palików na kilka miesięcy na polu, przecież każdy będzie je mógł poprzestawiać nawet złośliwie (takich nie brakuje).

A tak w ogóle to wytyczenie budynku nie polega li tylko na wbiciu czterech palików, to byłoby zbyt proste, wykonuje się masę innych dodatkowych pomiarów, rozpina się linki między palikami, zaznacza się poziom zero, który niekoniecznie jest równo z ziemią, może być np. 60 cm nad poziomem ziemi. Tyczy się również fundamenty pod ścianki nośne itp. Jak to wszystko zostawić na kilka miesięcy ?