Jurek_Z 29.08.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 W domu mam wentylację mechaniczną z rekuperatorem i GWC. Obok kuchni mam ślepą spiżarnię około 3 m2. W spiżarni jest anemostat wywiewny podłączony do wentylacji, a pod drzwiami szczelina umożliwiająca dopływ powietrza z kuchni. Niestety okazało się że wilgotność w tym pomieszczeniu w lecie, ze względu na panującą tam nieco niższą temperaturę niż w kuchni, jest bardzo wysoka i przechowywane tam produkty tego nie wytrzymują. Jak poradzić sobie z tym problemem? Zastanawiam się nad wstawieniem progu, odłączeniem wentylacji mechanicznej i wstawieniem kratek wentylacyjnych w ścianie. Czy to będzie dobre rozwiązanie? A może pozostawić wyciąg a tylko zrobić gdzieś przy podłodze kratkę nawiewną z zewnątrz i oczywiście wstawić próg w drzwiach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 29.08.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 A może pozostawić wyciąg a tylko zrobić gdzieś przy podłodze kratkę nawiewną z zewnątrz i oczywiście wstawić próg w drzwiach? Właśnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madagoral 29.08.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Myślę ,że wilgotność w spiżarce masz większą bo powietrze z kuchni jest pompowane do spiżarni. W kuchni panuje z reguły duża wilgoć i sądzę ,że to jest problem. Ja też mam wentylację mechaniczną i spiżarnię ale tam nie mam anemostatów. Problem jednak polega na tym ,ze jest tam za ciepło i jest kłopot z przechowywaniem np słoików z wyrobami.W Twoim wypadku spróbowałbym najpierw zakręcić na próbę anemostat w spiżarce i sprawdzić co się będzie działo. Ewentualnie zmniejszyć do minimum przepływ powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.08.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Czy wentylacja spiżarki jest w ogóle potrzebna ? Będę miał identycznie,czyli mała "ślepa" spiżarnia ok 2 m2 koło kuchni. Nie planowałem tam anemostatu. Tam ma być chłodno i ciemno, to wszystko mi się wydaje Jeśli się mylę to mnie poprawcie Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 29.08.2008 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Czy wentylacja spiżarki jest w ogóle potrzebna ? A co z wilgocią z jarzyn, warzyw, owoców itp. Słoneczik spleśniał w ciągu jednej nocy. Podobno w czasie burzy wszystko w spiżarniach się psuje, a wtedy całą noc lało i grzmiało. ... Nie planowałem tam anemostatu... http://images34.fotosik.pl/162/470adbaf46e6e6b8.jpg Na tym projekcie masz wentylację w spiżarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 30.08.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Zaglądałem do tego projektu dobre pół roku temu i naprawde myślałem że nie ma tam anemostatu ! W takim razie trzeba będzie zrobić kratkę w ścianie z możliwością regulacji! Inaczej nie zadziała to dobrze bo powietrze przechodząc z salonu do kuchni a dopiero na końcu do spiżarni nie będzie już świeże ,,,, Sorki za pomyłkę Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 30.08.2008 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 A tak poza tematem to anemostat w salonie umieścił bym przy ścianie z wyjściem na taras i rozdzielił na dwa rogi pokoju. Zapewni to lepszą wymianę powietrza w salonie i mniejszą jego prędkość (głośność). Zaproponowany w projekcie układ nie zapewni wentylacji tych naroży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 30.08.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Chciałem przenieść ten anemostat pod okno,nie myślałem jednak o rozdzieleniu.Można tak? A czy jak podciągnę kanał pod okno to nie przeszkadza że będzie 5 m dłuższy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 30.08.2008 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Znalazłem kiedyś, że w obliczeniach przyjmuje się spadek ciśnienia o 2 Pa/m na odcinkach prostych a 4 Pa na trójniku. Musisz tą zmianę wpasować w charakterystykę rekuperatora i wtedy zobaczysz jaki to może mieć wpływ na wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 30.08.2008 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Dalej czekam na jakieś propozycje wentylacji spiżarni. Nie chcę zbytnio dziurawić tych ścian. Wprowadziłem się w lutym i trochę mi szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.08.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Moim zdaniem, należy uszczelnić drzwi i "dołożyć" nawiew - czyli w tym pomieszczeniu zrobić wentylacje zrównoważoną.Dlaczego taka propozycja? Bo do spiżarki dostaje się razem z powietrzem z kuchni, wilgoć "wyprodukowana" w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pazook 30.08.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Chcesz mieć mniej wilgoci i chłodniej? Bierzemy rurę zakopujemy na metr w ziemi na odcinku paru metrów. W skrócie mini gwc rurowe. Ochłodzi ci powietrze i "odwilgotni". Ponieważ już pod posadzką nie wyjdziesz to przy ścianie na dole wejdź z rurą i zrób nawiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 30.08.2008 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 W domu mam wentylację mechaniczną z rekuperatorem i GWC. Obok kuchni mam ślepą spiżarnię około 3 m2. W spiżarni jest anemostat wywiewny podłączony do wentylacji, a pod drzwiami szczelina umożliwiająca dopływ powietrza z kuchni. Tak samo, tyle że jeszcze bez reku i GWC. Inaczej tylko mam rozwiązaną kuchnię. Centralnie jest jeden anemostat na suficie, natomiast drugi wylot podpięty jest bez dławienia do pochłaniacza nad kuchenką. W spiżarce (nieogrzewanej) sucho, nic nie pleśnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 30.08.2008 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 W domu mam wentylację mechaniczną z rekuperatorem i GWC. Obok kuchni mam ślepą spiżarnię około 3 m2. W spiżarni jest anemostat wywiewny podłączony do wentylacji, a pod drzwiami szczelina umożliwiająca dopływ powietrza z kuchni. Tak samo, tyle że jeszcze bez reku i GWC. Inaczej tylko mam rozwiązaną kuchnię. Centralnie jest jeden anemostat na suficie, natomiast drugi wylot podpięty jest bez dławienia do pochłaniacza nad kuchenką. W spiżarce (nieogrzewanej) sucho, nic nie pleśnieje. W kuchni też mam jeden anemostat podłączony do okapu nad kuchenką a drugi w suficie. Hmmm ... może u mnie w spiżarni zbyt dużo jarzyn, warzyw i owoców i stąd ta podwyższona wilgotność. Albo zbyt mały (lub wręcz przeciwnie zbyt duży) przepływ powietrza przez spiżarnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 30.08.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 .....Albo zbyt mały (lub wręcz przeciwnie zbyt duży) przepływ powietrza przez spiżarnię. Stawiam że zbyt mały. Jak zakręcisz to się wszystko będzie kisić we własnym sosie bo kuchnia nie wyciągnie. Natomiast ile byś nie odkręcił to i tak kuchnia z racji braku dławienia będzie miała priorytet. Jeśli to coś pomoże to u mnie jest anemostat fi 150 ze szczeliną około 1,2 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 01.09.2008 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 U mnie spiżarnia będzie ocieplona od środka i szczelnie zamknięta. W podłodze mam doprowadzoną rurę z zewnątrz,którą podłączę do mini-gwc.W stropie jest otwór do podłączenia rury wyprowadzonej przez dach.Mam nadzieję, że będzie chłodno i sucho. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.09.2008 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 U mnie spiżarnia będzie ocieplona od środka i szczelnie zamknięta. W podłodze mam doprowadzoną rurę z zewnątrz,którą podłączę do mini-gwc. W stropie jest otwór do podłączenia rury wyprowadzonej przez dach. Mam nadzieję, że będzie chłodno i sucho. MCBW zimie tak, a co latem ? Latem przez tą rurę z dachu będzie Ci napływało ciepłe powietrze . Chyba nie o takie działanie Ci chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 01.09.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 U mnie spiżarnia będzie ocieplona od środka i szczelnie zamknięta. W podłodze mam doprowadzoną rurę z zewnątrz,którą podłączę do mini-gwc. W stropie jest otwór do podłączenia rury wyprowadzonej przez dach. Mam nadzieję, że będzie chłodno i sucho. MCBW zimie tak, a co latem ? Latem przez tą rurę z dachu będzie Ci napływało ciepłe powietrze . Chyba nie o takie działanie Ci chodzi ? Dlaczego napływało? 10m GWC + 3m spiżarni + 2m rury na dach to taki 15 metrowy komin. Skąd ten ciąg wsteczny? MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.09.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Dlaczego napływało? 10m GWC + 3m spiżarni + 2m rury na dach to taki 15 metrowy komin. Skąd ten ciąg wsteczny? Zastanów się jaki będzie rozkład temperatur w tym kominie latem, a jaki zimą. Komin działa na zasadzie różnicy temperatur, a w właściwie na zasadzie róznicy gęstości powietrza o różnej temperaturze. Żeby działało to również latem dodaj do tego wentylator, albo komin słoneczny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 01.09.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 GWC powinno zapewnić niższą temperaturę na wejściu do spiżarni od tej jaka będzie na dachu. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.