Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spiżarnia a wentylacja mechaniczna.

Recommended Posts

W domu mam wentylację mechaniczną z rekuperatorem i GWC. Obok kuchni mam ślepą spiżarnię około 3 m2. W spiżarni jest anemostat wywiewny podłączony do wentylacji, a pod drzwiami szczelina umożliwiająca dopływ powietrza z kuchni. Niestety okazało się że wilgotność w tym pomieszczeniu w lecie, ze względu na panującą tam nieco niższą temperaturę niż w kuchni, jest bardzo wysoka i przechowywane tam produkty tego nie wytrzymują. :(

Jak poradzić sobie z tym problemem?

Zastanawiam się nad wstawieniem progu, odłączeniem wentylacji mechanicznej i wstawieniem kratek wentylacyjnych w ścianie. Czy to będzie dobre rozwiązanie? A może pozostawić wyciąg a tylko zrobić gdzieś przy podłodze kratkę nawiewną z zewnątrz i oczywiście wstawić próg w drzwiach?

Myślę ,że wilgotność w spiżarce masz większą bo powietrze z kuchni jest pompowane do spiżarni. W kuchni panuje z reguły duża wilgoć i sądzę ,że to jest problem. Ja też mam wentylację mechaniczną i spiżarnię ale tam nie mam anemostatów. Problem jednak polega na tym ,ze jest tam za ciepło i jest kłopot z przechowywaniem np słoików z wyrobami.

W Twoim wypadku spróbowałbym najpierw zakręcić na próbę anemostat w spiżarce i sprawdzić co się będzie działo. Ewentualnie zmniejszyć do minimum przepływ powietrza.

Czy wentylacja spiżarki jest w ogóle potrzebna ?

Będę miał identycznie,czyli mała "ślepa" spiżarnia ok 2 m2 koło kuchni. Nie planowałem tam anemostatu.

Tam ma być chłodno i ciemno, to wszystko mi się wydaje :roll:

Jeśli się mylę to mnie poprawcie :-?

Pozdr.

Czy wentylacja spiżarki jest w ogóle potrzebna ?

A co z wilgocią z jarzyn, warzyw, owoców itp. Słoneczik spleśniał w ciągu jednej nocy. Podobno w czasie burzy wszystko w spiżarniach się psuje, a wtedy całą noc lało i grzmiało. :roll:

... Nie planowałem tam anemostatu...

http://images34.fotosik.pl/162/470adbaf46e6e6b8.jpg

Na tym projekcie masz wentylację w spiżarni.

Zaglądałem do tego projektu dobre pół roku temu i naprawde myślałem że nie ma tam anemostatu ! :o

W takim razie trzeba będzie zrobić kratkę w ścianie z możliwością regulacji!

Inaczej nie zadziała to dobrze bo powietrze przechodząc z salonu do kuchni a dopiero na końcu do spiżarni nie będzie już świeże ,,,,

Sorki za pomyłkę :oops:

Pozdr.

Moim zdaniem, należy uszczelnić drzwi i "dołożyć" nawiew - czyli w tym pomieszczeniu zrobić wentylacje zrównoważoną.

Dlaczego taka propozycja? Bo do spiżarki dostaje się razem z powietrzem z kuchni, wilgoć "wyprodukowana" w kuchni.

W domu mam wentylację mechaniczną z rekuperatorem i GWC. Obok kuchni mam ślepą spiżarnię około 3 m2. W spiżarni jest anemostat wywiewny podłączony do wentylacji, a pod drzwiami szczelina umożliwiająca dopływ powietrza z kuchni.

Tak samo, tyle że jeszcze bez reku i GWC.

Inaczej tylko mam rozwiązaną kuchnię. Centralnie jest jeden anemostat na suficie, natomiast drugi wylot podpięty jest bez dławienia do pochłaniacza nad kuchenką. W spiżarce (nieogrzewanej) sucho, nic nie pleśnieje.

W domu mam wentylację mechaniczną z rekuperatorem i GWC. Obok kuchni mam ślepą spiżarnię około 3 m2. W spiżarni jest anemostat wywiewny podłączony do wentylacji, a pod drzwiami szczelina umożliwiająca dopływ powietrza z kuchni.

Tak samo, tyle że jeszcze bez reku i GWC.

Inaczej tylko mam rozwiązaną kuchnię. Centralnie jest jeden anemostat na suficie, natomiast drugi wylot podpięty jest bez dławienia do pochłaniacza nad kuchenką. W spiżarce (nieogrzewanej) sucho, nic nie pleśnieje.

W kuchni też mam jeden anemostat podłączony do okapu nad kuchenką a drugi w suficie.

Hmmm ... może u mnie w spiżarni zbyt dużo jarzyn, warzyw i owoców i stąd ta podwyższona wilgotność. Albo zbyt mały (lub wręcz przeciwnie zbyt duży) przepływ powietrza przez spiżarnię.

.....Albo zbyt mały (lub wręcz przeciwnie zbyt duży) przepływ powietrza przez spiżarnię.

Stawiam że zbyt mały. Jak zakręcisz to się wszystko będzie kisić we własnym sosie bo kuchnia nie wyciągnie. Natomiast ile byś nie odkręcił to i tak kuchnia z racji braku dławienia będzie miała priorytet. Jeśli to coś pomoże to u mnie jest anemostat fi 150 ze szczeliną około 1,2 cm.

U mnie spiżarnia będzie ocieplona od środka i szczelnie zamknięta.

W podłodze mam doprowadzoną rurę z zewnątrz,którą podłączę do mini-gwc.

W stropie jest otwór do podłączenia rury wyprowadzonej przez dach.

Mam nadzieję, że będzie chłodno i sucho.

MCB

W zimie tak, a co latem ? Latem przez tą rurę z dachu będzie Ci napływało ciepłe powietrze :(. Chyba nie o takie działanie Ci chodzi ?

U mnie spiżarnia będzie ocieplona od środka i szczelnie zamknięta.

W podłodze mam doprowadzoną rurę z zewnątrz,którą podłączę do mini-gwc.

W stropie jest otwór do podłączenia rury wyprowadzonej przez dach.

Mam nadzieję, że będzie chłodno i sucho.

MCB

W zimie tak, a co latem ? Latem przez tą rurę z dachu będzie Ci napływało ciepłe powietrze :(. Chyba nie o takie działanie Ci chodzi ?

Dlaczego napływało?

10m GWC + 3m spiżarni + 2m rury na dach to taki 15 metrowy komin.

Skąd ten ciąg wsteczny?

MCB

Dlaczego napływało?

10m GWC + 3m spiżarni + 2m rury na dach to taki 15 metrowy komin.

Skąd ten ciąg wsteczny?

Zastanów się jaki będzie rozkład temperatur w tym kominie latem, a jaki zimą.

Komin działa na zasadzie różnicy temperatur, a w właściwie na zasadzie róznicy gęstości powietrza o różnej temperaturze.

Żeby działało to również latem dodaj do tego wentylator, albo komin słoneczny :).