Gość 01.09.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 01.09.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 retrofooda taki zwykły instalacyjny jakby tak w takiej rurze PCV jak do przyłącza wodnego (bardzo sztywna, niebieska) - rozwiązanie też nie do przyjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 01.09.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 a tak nie wyjdzie drożej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 01.09.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 retrofood a taki zwykły instalacyjny jakby tak w takiej rurze PCV jak do przyłącza wodnego (bardzo sztywna, niebieska) - rozwiązanie też nie do przyjęcia? A jak zapewnisz szczelność tej osłony przy wyjściu i wejściu kabla? Dasz kolanka? Zgrzewane? Chodzi o to, że zwykły YDY (ten do instalacji w ścianie) nie może stać w wodzie, a jeśli nie zapewnisz szczelności swojej rury, to woda się tam dostanie po pierwszym deszczu i nie będzie miała za bardzo jak uciec (wystarczy, że niechcący zrobi się gdzieś obniżenie odcinka tej rury - i syfon na wodę gotowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 01.09.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Bigbeat, oni Cię i tak nie posłuchają...oszczędności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 01.09.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Predzej ci kret, nornica przewali te kable niz walnie od wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 01.09.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Predzej ci kret, nornica przewali te kable niz walnie od wilgoci. kable - tak przewody - nie PS. pytajcie jeszcze trochę, może ten zaległy doktorat napiszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MST 02.09.2008 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 A cała dyskusja po to, by zaoszczedzić coś z 20 x 3.40 zł = 68 zł. Zenujace, czyz nie? http://allegro.pl/item427385634_kabel_yky_3x2_5_06_1kv_super_cena.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 02.09.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Predzej ci kret, nornica przewali te kable niz walnie od wilgoci. Nie widziałeś chyba kabla YDY po kilku latach leżenia w ziemi (pod napięciem oczywiście). Wywalał różnicówkę - choć wyglądał z zewnątrz b. ładnie. Po przecięciu wysypało się sporo zielonego proszku (tlenki/wodorotlenki miedzi). O stanie żył nie wspomnę. Ale, jak ktoś lubi po sobie poprawiać, to może sobie puszczać i kablem od żelazka - jego cyrk, jego małpy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 02.09.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 piterazimPo prostu mam taki wąż zbędny, na którego nie mam chętnego BigbeatOczywiście masz rację, zasada jest taka, ze woda zawsze wejdzie, sztuka w tym aby jak najszybciej się jej pozbyć. Jeżeli zachowamy odpowiednie spadki, to może się udać. Jednak dla kabla (retrofood - tak mówię o kablu świadomie, dla przewodu yky jest to oczywiście obojętne) byłoby lepiej, gdyby po prostu leżał w ziemi a nie w rurze (w której i tak będzie woda). retrofoodDlaczego tak sądzisz? (że nie posłuchają) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 02.09.2008 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 A cała dyskusja po to, by zaoszczedzić coś z 20 x 3.40 zł = 68 zł. Zenujace, czyz nie? http://allegro.pl/item427385634_kabel_yky_3x2_5_06_1kv_super_cena.html Kurcze, rewelacyjna cena ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 02.09.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 piterazim Po prostu mam taki wąż zbędny, na którego nie mam chętnego no chyba że tak - to dużo zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.09.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 A cała dyskusja po to, by zaoszczedzić coś z 20 x 3.40 zł = 68 zł. Zenujace, czyz nie? http://allegro.pl/item427385634_kabel_yky_3x2_5_06_1kv_super_cena.html I to jest to. Nie ma się o co bić. Nie trzeba "omijać" przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 04.09.2008 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Zacząłem kopać. Na początku szło nieźle, ale na głębokości 35-40 cm pojawiła się glina nie do ruszenia ręką i łopatą. Czy to głębokość do zaakceptowania? Nad kablem będzie rosła tylko trawa. Jak głęboko puszcza korzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 04.09.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Zacząłem kopać. Na początku szło nieźle, ale na głębokości 35-40 cm pojawiła się glina nie do ruszenia ręką i łopatą. Czy to głębokość do zaakceptowania? Nad kablem będzie rosła tylko trawa. Jak głęboko puszcza korzenie? Moim zdaniem tak. Na tym obwodzie daj osobną rożnicówkę i powinno być chyba dobrze. Ja bym tak zrobił, ale nie jestem elektrykiem (ale amatorem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 04.09.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 A ja bym się jeszcze pomęczył, chociaż na sztych. Jak to kiedyś mówili: więcej potu na ćwiczeniach to mniej krwi w boju . Nie masz pojęcia jak szybko zapomina się na jakiej głębokości było zakopane. Kiedyś komuś przyjdzie do głowy posadzić krzaczek, drzewko, słupek do siatki, trzepaka, itd.itp. - nie do przewidzenia. I będzie niespodzianka. Z reguły przykra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 05.09.2008 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Do szopki na końcu działki prąd mam podciągnięty kablem YKY w takim oto wykopie: Jaka jest jego głębokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 05.09.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Od 50 cm w miejscach gdzie dopiero nawieziemy ziemię do ok 70 cm. Grunt rodzimy - glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 05.09.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 To ja podciagne i ma inne pytanko. Jak zlaczyc w ogrodzie dwa kable z soba - oczywiscie wszystko w ziemi bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.09.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 To ja podciagne i ma inne pytanko. Jak zlaczyc w ogrodzie dwa kable z soba - oczywiscie wszystko w ziemi bedzie. 1. wyprowadzić końce ponad ziemię i połączyć (tak robią np. w lampach oswietleniowych 2. w ziemi - zastosować mufę czyli specjalne "cuś" do łączenia kabli. W hurtowniach sa zestawy do łączenia kabli. 3. albo poczytaj tu: http://forumsep.pl/viewtopic.php?p=25854&sid=0f10ddd36dd387e89c6184e542d17475#25854 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts