Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak puścić w ziemi prąd do altanki?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

retrofood

a taki zwykły instalacyjny jakby tak w takiej rurze PCV jak do przyłącza wodnego (bardzo sztywna, niebieska) - rozwiązanie też nie do przyjęcia?

A jak zapewnisz szczelność tej osłony przy wyjściu i wejściu kabla?

Dasz kolanka? Zgrzewane?

Chodzi o to, że zwykły YDY (ten do instalacji w ścianie) nie może stać w wodzie, a jeśli nie zapewnisz szczelności swojej rury, to woda się tam dostanie po pierwszym deszczu i nie będzie miała za bardzo jak uciec (wystarczy, że niechcący zrobi się gdzieś obniżenie odcinka tej rury - i syfon na wodę gotowy).

Predzej ci kret, nornica przewali te kable niz walnie od wilgoci. :lol:

Nie widziałeś chyba kabla YDY po kilku latach leżenia w ziemi (pod napięciem oczywiście).

Wywalał różnicówkę - choć wyglądał z zewnątrz b. ładnie.

Po przecięciu wysypało się sporo zielonego proszku (tlenki/wodorotlenki miedzi). O stanie żył nie wspomnę.

Ale, jak ktoś lubi po sobie poprawiać, to może sobie puszczać i kablem od żelazka - jego cyrk, jego małpy.

piterazim

Po prostu mam taki wąż zbędny, na którego nie mam chętnego

Bigbeat

Oczywiście masz rację, zasada jest taka, ze woda zawsze wejdzie, sztuka w tym aby jak najszybciej się jej pozbyć. Jeżeli zachowamy odpowiednie spadki, to może się udać. Jednak dla kabla (retrofood - tak mówię o kablu świadomie, dla przewodu yky jest to oczywiście obojętne) byłoby lepiej, gdyby po prostu leżał w ziemi a nie w rurze (w której i tak będzie woda).

retrofood

Dlaczego tak sądzisz? (że nie posłuchają)

Zacząłem kopać. Na początku szło nieźle, ale na głębokości 35-40 cm pojawiła się glina nie do ruszenia ręką i łopatą. Czy to głębokość do zaakceptowania? Nad kablem będzie rosła tylko trawa. Jak głęboko puszcza korzenie?

Moim zdaniem tak. Na tym obwodzie daj osobną rożnicówkę i powinno być chyba dobrze. Ja bym tak zrobił, ale nie jestem elektrykiem (ale amatorem)

A ja bym się jeszcze pomęczył, chociaż na sztych. Jak to kiedyś mówili: więcej potu na ćwiczeniach to mniej krwi w boju :D . Nie masz pojęcia jak szybko zapomina się na jakiej głębokości było zakopane. Kiedyś komuś przyjdzie do głowy posadzić krzaczek, drzewko, słupek do siatki, trzepaka, itd.itp. - nie do przewidzenia. I będzie niespodzianka. Z reguły przykra.

To ja podciagne i ma inne pytanko. Jak zlaczyc w ogrodzie dwa kable z soba - oczywiscie wszystko w ziemi bedzie.

1. wyprowadzić końce ponad ziemię i połączyć (tak robią np. w lampach oswietleniowych

2. w ziemi - zastosować mufę czyli specjalne "cuś" do łączenia kabli. W hurtowniach sa zestawy do łączenia kabli.

3. albo poczytaj tu:

http://forumsep.pl/viewtopic.php?p=25854&sid=0f10ddd36dd387e89c6184e542d17475#25854