Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co lepsze, działka szer. od drogi, czy dł?

Senser

Recommended Posts

Lepiej krótszym bokim do drogi. Np. mozesz sobie zrobić eleganckie ogrodzenie tylko od ulicy a resztę ogrodzić np siatką i już masz oszczędność. Pozatym jakieś imprezki rodzinne również lepiej robić za domem jak masz długą działkę niż przy ulicy. ja mam działkę w kształcie pasa startowego 30 od ulicy i 140 długości :D i jest ok

Ale jesli dzialka jest szeroka, to mamy sasiadow dalej :p

A dresów wracających po nocy ulicą bliżej.

Jak masz długość od ulicy, to masz jak się cofnąć z domem, żeby każdego umcyk umcyk z samochodów nie słyszeć (ja często w okolicy gdzie się postawię widzę, a właściwie słyszę, systemy nagłośnieniowe samochodów w postaci kolumn wrzuconych do bagażnika, żeby to było słychać w środku, to muszą być dobrze odkręcone, więc jak jedzie to cała okolica może potańczyć)

A za domem więcej długości na rozplanowanie zieleni, rozstawisz parasol, leżaki i jeszcze nie wejdziesz na klomby.

A wzdłuż drogi...

Hmmm, zaletą jest że jak postawisz budkę z parówkami dla kierowców, to nie będziesz jej miał pod oknami.

Bo czasami wybór pomiędzy jedną lokalizacją a drugą może być podobny...ze względu na okolicę jak i ew. strony świata...

Jeśli chodzi ściśle o strony świata to "nie bujcie" się aż nadto zwracam na to uwagę...żeby nie powiedzieć że cholera właśnie przez to musiałem odrzucić kilka ciekawych działek.... :(

Właśnie mam też jedną taką działkę co to właśnie od drogi (cichej, wręcz wewnętrznej) ma ok. 30 m (od drogi) a długa na 50 m (swoją drogą co sądzicie o takim kształcie?)

I potencjalny wjazd od północy (nie tak precyzyjnie oczywiście...), tyle tylko że właśnie po drugiej stronie nie będzie przez dłuższy czas żadnych zabudowań...tylko taki dosyć odległy i dosyć piękny widok na płaskie lasy mazowieckie... :-) a z drugiej strony, czy wtedy nie nalezy się spodziewać zimą zasp u bram ??

W zasadzie działka pod usługi powinna być "jak najszersza" (duża "zauważalność" obiektu od ulicy/drogi, miejsce dla samochodów klientów, samochodu dostawczego, na reklamę itd.). Takie działki są poszukiwane przez inwestorów ze strefy usług/handlu. Natomiast działka pod domek zdecydowanie odwrotnie - jak najgłębsza, w granicach rzecz jasna rozsądnych proporcji (np. moja siedliskowa ma 22,30 m x około 450 m i to już może lekka przesada :wink: ). Wtedy jest możliwość cofnięcia się od hałasu, smrodu, żulerii, ochlapywania ogródka błotem pośniegowym, no i zaoszczędzenia grosza na ogrodzeniu oraz czasu na obowiązkowym odśnieżaniu chodnika. Trochę dłuższe są przyłącza (jeśli idą od ulicy, a nie od sąsiadów). No a reszta zależy od warunków lokalnych, of course. Jeśli sąsiadem miałaby być chlewnia albo warsztat blacharski, to już bym wolał się odsunąć dalej od takich sąsiadów ( :evil: ), niż od ulicy...