Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście z wiatrołapu - drzwi wahadłowe?

Recommended Posts

Witam,

Jesteśmy w trakcie budowania M31 Nasz Dom z Muratora. Układ pomieszczeń na parterze będzie praktycznie nie zmieniony. W związku z tym, że póki na parterze nie stoją jeszcze ścianki działowe, zastanawiamy się z żoną nad nietypowym rozwiązaniem przejścia z wiatrołapu do pokoju dziennego.

A mianowicie zastanawiamy się nad wstawieniem w tym miejscu podwójnych drzwi wahadłowych o szerokości 2x60 cm. Pomysł ten narodził się bardziej ze względu na nietypowość rozwiązania niż ze względu na praktyczność...

Czy ma ktoś coś podobnego u siebie i jak to się sprawdza w praktyce ? Co z wygodą używania takich drzwi, uciekania ciepła do wiatrołapu w zimie ?

Poradźcie coś, ludziska :D

Nie mam takich drzwi w domu, ale mam w pracy :roll:

Temat izolacyjności pomijam, natomiast jeśli chodzi o użytkowanie, to nie jest to zbyt bezpieczne, bo można sobie coś przytrzasnąć :lol: , one dość szybko wracają do położenia pierwotnego, a nie zawsze masz czym przytrzymać (np. mając ręce pełne zakupów).

:wink:

• 7 months później...
Ja zaś ciągle nie rozumiem czemu wszyscy budują wiatrołapy?

Powstaje na ogół małe,ciemnie,wilgotne,śmierdzące pomieszczenie.

to już było kiedyś omawiane....

nie wiem dlaczego wiatrołap ma być mały, ciemny, wilgotny i śmierdzący. Wiatrołap z domku rodziców spełnia tylko "aksjomat" ciemności, bo drzwi wejściowe lite i bez żadnego okna. Wiatrołap z domku dziadków nie spełnia żadnego z nich.

Ja zaś ciągle nie rozumiem czemu wszyscy budują wiatrołapy?

Powstaje na ogół małe,ciemnie,wilgotne,śmierdzące pomieszczenie.

A ja rozumiem, bo mieszkałam w domu bez wiatrołapu. Porażka. Opisałam to w "Nadwiślańskich łęgach Badii" w punkcie, co nie udało sę poprzednio...

Masz rację.

Czemu tylko mnóstwo naszych gości jest zachwycona brakiem wiatrołapu? :lol:

Ta przestrzeń,to światło itp.

Wiesz - jako gość mogę też być zachwycony białymi fugami bo nie wnikam ile czasu zajmuje ich czyszczenie aby były białe.

Wiatrołap to nie tylko funkcja podstawowa - zatrzymanie pierwszego chłodu i przysłowiowego wiatru, ale również przynajmniej dla mnie praktyczna. Wszelkie buciory i kurtki są tam trzymane i nie ma żadnego bałaganu w mieszkaniu właściwym.

Masz rację.

Czemu tylko mnóstwo naszych gości jest zachwycona brakiem wiatrołapu? :lol:

Ta przestrzeń,to światło itp.

Bo to byli goście w waszym domu. :)

Oznacza to, że tam nie muszą mieszkać i nie wypada krytykować.

Co więcej. Będąc w cudzych domach wielokrotnie byłem zafascynowany wieloma rzeczami, których nigdy bym u siebie nie zrobił, jak np. otwarta kuchnia.

No jednak przede wszystkim powstrzymywanie zimna. Jest to funkcja, jak się okazuje przy minus dziesięciu na przykład, niezwykle istotna. Z tego powodu, wiatrołap jest wymagany przez prawo budowlane. Nie dostaniesz pozwolenia na budowę na dom bez wiatrołapu. Ja poprzednio zrobiłam "poprawkę" na gotowym i zatwierdzonym projekcie i żałowałam, bo zwłaszcza zimą, my siedzieliśmy przy kominku, a każde otwarcie drzwi powodowało ruch mroźnego powietrza, które jako zimne, (zgodnie z prawami fizyki) lazło do nóg i robiło się obrzydliwie. :(

Poza tym dom bez wiatrołapu trudniej utrzymać w czystości. Zatem przerabiałam, wiem czym pachnie i serdecznie odradzam takie "nowatorstwo" wszystkim, którzy mięliby na nie ochotę.

Miał rozsądne powody ustawodawca, gdy umieścił w prawie budowlanym wiatrołapy. :wink: