Ushi 30.08.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Witam, Jesteśmy w trakcie budowania M31 Nasz Dom z Muratora. Układ pomieszczeń na parterze będzie praktycznie nie zmieniony. W związku z tym, że póki na parterze nie stoją jeszcze ścianki działowe, zastanawiamy się z żoną nad nietypowym rozwiązaniem przejścia z wiatrołapu do pokoju dziennego. A mianowicie zastanawiamy się nad wstawieniem w tym miejscu podwójnych drzwi wahadłowych o szerokości 2x60 cm. Pomysł ten narodził się bardziej ze względu na nietypowość rozwiązania niż ze względu na praktyczność... Czy ma ktoś coś podobnego u siebie i jak to się sprawdza w praktyce ? Co z wygodą używania takich drzwi, uciekania ciepła do wiatrołapu w zimie ? Poradźcie coś, ludziska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 30.08.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Nie mam takich drzwi w domu, ale mam w pracy Temat izolacyjności pomijam, natomiast jeśli chodzi o użytkowanie, to nie jest to zbyt bezpieczne, bo można sobie coś przytrzasnąć , one dość szybko wracają do położenia pierwotnego, a nie zawsze masz czym przytrzymać (np. mając ręce pełne zakupów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 31.08.2008 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Z tym samozamykaniem się drzwi to faktycznie może być kłopot Może lepiej zastosować podwójne, tradycyjne drzwi zamykane na klamkę? Nic, trzeba będzie się jutro udać do jakiegoś sklepu z drzwiami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 31.08.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Możesz zrobić eksperyment, pójść do jakiegoś miejsca, w którym takie drzwi są i przejść przez nie z zajętymi rękami, tak ćwiczebnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkrzyszt 02.09.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 A ja mysle ze to niefajny pomysł w mieszkaniu a zwłaszcza w wiatrołapie takie drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 03.09.2008 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Myśleliśmy po prostu o nietypowym rozwiązaniu, ale najprawdopodobniej zostawimy drzwi takie jakie były w projekcie, czyli pojedyncze drzwi "90-tki". Dzisiaj mamy spotkanie z kierownikiem - ciekawe co on powie na te nasze "pomysły" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 13.04.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Ja natomiast zastanawiam się nad podobnym rozwiazaniem ale w całkiem innym miejscu w domu.Mianowicie mam pokój z aneksem w praktyce to będzie sypialnia z garderobą.Otwór obecnie w ścianie ma szerokość 120 cm i szukam drzwi wahadłowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 16.04.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Ja zaś ciągle nie rozumiem czemu wszyscy budują wiatrołapy?Powstaje na ogół małe,ciemnie,wilgotne,śmierdzące pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.04.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Ja zaś ciągle nie rozumiem czemu wszyscy budują wiatrołapy? Powstaje na ogół małe,ciemnie,wilgotne,śmierdzące pomieszczenie.to już było kiedyś omawiane.... nie wiem dlaczego wiatrołap ma być mały, ciemny, wilgotny i śmierdzący. Wiatrołap z domku rodziców spełnia tylko "aksjomat" ciemności, bo drzwi wejściowe lite i bez żadnego okna. Wiatrołap z domku dziadków nie spełnia żadnego z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 16.04.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Nie wiem dlaczego.Większość jakie widziałem,taka jest.Albo tak ciasne,że i tak 3-4 osoby się nie mieszczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 16.04.2009 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Ja zaś ciągle nie rozumiem czemu wszyscy budują wiatrołapy? Powstaje na ogół małe,ciemnie,wilgotne,śmierdzące pomieszczenie. A ja rozumiem, bo mieszkałam w domu bez wiatrołapu. Porażka. Opisałam to w "Nadwiślańskich łęgach Badii" w punkcie, co nie udało sę poprzednio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 16.04.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Mieszkam w drugim domu bez wiatrołapuI nie wiem na co on komu potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 16.04.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Mieszkam w drugim domu bez wiatrołapu I nie wiem na co on komu potrzebny Kto go potrzebuje, ten go buduje Ja też Musisz się z tym pogodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 17.04.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Masz rację. Czemu tylko mnóstwo naszych gości jest zachwycona brakiem wiatrołapu? Ta przestrzeń,to światło itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.04.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Masz rację. Czemu tylko mnóstwo naszych gości jest zachwycona brakiem wiatrołapu? Ta przestrzeń,to światło itp.Wiesz - jako gość mogę też być zachwycony białymi fugami bo nie wnikam ile czasu zajmuje ich czyszczenie aby były białe. Wiatrołap to nie tylko funkcja podstawowa - zatrzymanie pierwszego chłodu i przysłowiowego wiatru, ale również przynajmniej dla mnie praktyczna. Wszelkie buciory i kurtki są tam trzymane i nie ma żadnego bałaganu w mieszkaniu właściwym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.04.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Masz rację. Czemu tylko mnóstwo naszych gości jest zachwycona brakiem wiatrołapu? Ta przestrzeń,to światło itp. Bo to byli goście w waszym domu. Oznacza to, że tam nie muszą mieszkać i nie wypada krytykować. Co więcej. Będąc w cudzych domach wielokrotnie byłem zafascynowany wieloma rzeczami, których nigdy bym u siebie nie zrobił, jak np. otwarta kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 17.04.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 No jednak przede wszystkim powstrzymywanie zimna. Jest to funkcja, jak się okazuje przy minus dziesięciu na przykład, niezwykle istotna. Z tego powodu, wiatrołap jest wymagany przez prawo budowlane. Nie dostaniesz pozwolenia na budowę na dom bez wiatrołapu. Ja poprzednio zrobiłam "poprawkę" na gotowym i zatwierdzonym projekcie i żałowałam, bo zwłaszcza zimą, my siedzieliśmy przy kominku, a każde otwarcie drzwi powodowało ruch mroźnego powietrza, które jako zimne, (zgodnie z prawami fizyki) lazło do nóg i robiło się obrzydliwie. Poza tym dom bez wiatrołapu trudniej utrzymać w czystości. Zatem przerabiałam, wiem czym pachnie i serdecznie odradzam takie "nowatorstwo" wszystkim, którzy mięliby na nie ochotę. Miał rozsądne powody ustawodawca, gdy umieścił w prawie budowlanym wiatrołapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 17.04.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Czyli twierdzisz,że wiatrołap jest obowiązkowy? A jak często otwierasz drzwi przy minus dziesięciu? I na jak długo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 17.04.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Nie twierdzę, tylko wiatrołap po prostu jest obowiązkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 17.04.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Chyba żartujesz.To jakim cudem są projekty bez wiatrołapu i jakim cudem tyle domów bez wiatrołapu jest odbieranych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts