silkcut 30.08.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 pojechałem ostatnio odebrać ze znajomym mieszkanie i ze zdziwieniem zauważyłem co następuje... 1. w budynku nie ma gazu, tylko jest siła pod płyte elektryczną 2. przewód do siły składa się bodajże z 5 przewodów wystających sobie radośnie ze ściany - czy nie powinny wychodzić z puszki ? 3. w tablicy mieszkaniowej są te wszystkie dzwigienki na pomieszczenia zgrupowane razem razem z 10 sztuk i osobno 2 sztuki (nie "zmostkowane" tylko działające zupełnie osobno) - nie bardzo to rozumiem - czy nie powinno być właśnie osobno 3 dzwigienek złączonych ze sobą, będących wyłącznikiem trójfazowym siły do kuchenki ? ( a może to jest jakieś rozwiązanie że jedna z tych dzwiginek jest już sama w sobie tym wyłącznikiem trójfazowym, a ten drugi to np. pod pralke ??) jak ktoś ma jakieś przemyślenia na temat tego co oni tam wymyślili, to chętnie wysłucham ) a i jeszcze jedna sprawa - może ktoś wie ile może kosztować przełożenie całej tablicy mieszkaniowej natynkowe o około 1m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 30.08.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 ...po chłopsku... (daj fotkę to wszystko się wyjaśni) ...wył. trójfazowe są zespolone dlatego że wyłączają w razie jakiegoś "W" wszystkie trzy fazy, reszta to pewnie obwody 1 faz, a nie ma tam przypadkiem jeszcze wyłącznika różnicowo-prądowego? ... przewodzik 5x2,5 wystaje ze ściany?...jak jest jego wystarczająco by podłączyć bezpośredni kuchenke to super...jak go nie starczy to trzeba dać puszkę. ...co do przełożenia tablicy to nie wiem... 100 może 200 ale pewnie i da się za 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpawel 31.08.2008 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 i da się za 50 - stanowczo za duzo ... chcesz , żeby "fachowcom" w głowie sie poprzewracało ? kaszanka, cebula , styropian z kocem i tyrać ... a nie jakies tam pieniądze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silkcut 31.08.2008 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 z tego co widziałem to wszystkie "moduły" były pojedyńcze - a wyłącznik różnicowoprądowy zajmuje chyba ze 4 pola - czyli nie było nic takiego - patrze teraz u siebie i widze że mam faktycznie taki wynalazek...a tam - ani nie ma wyłacznika róznicowoprądowego - czy musi być, czy tez w najtańszym developerskim standardzie może go nie być ??i nie ma też wyłącznika trójfazowego - to możliwe w ogóle żeby go nie było jak jest kuchnia elektryczna ?? (budynek bez gazu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpawel 31.08.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 ani nie ma wyłacznika róznicowoprądowego - czy musi być, czy tez w najtańszym developerskim standardzie może go nie być ?? - musi byc różnicówka - gniazda łazienka i kuchnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silkcut 31.08.2008 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 a jak jest różnicówka to może nie być wyłącznikia trójfazowego ? wiem że pytania mogą wydać się głupie - ale kompletnie się na tym nie znam a troche mnie to zaintrygowało ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpawel 31.08.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 co innego róznicówka a co innego zabezpieczenia nadpradowe czyli wyłaczniki , np. gniazda w łazience zabezpiecza "normalny" wyłacznik nadpradowy i ( a nie zamiast) róznicówka ( no chyba , że masz nowy wyłacznik różnicowo-nadprądowy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 31.08.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 jednak 200... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zgrocca 16.04.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 200 i piwko bo trzeba pocmokać że się nie da i w ogóle a tak serio najlepiej zdjąć pokrywę przednią ..za dnia z szafki elektrycznej przy odłaczonym jesli nie lubisz prądu i zobaczyć jak wchodzi ów sławetny kabel ... a potem niech taki co ma kombinerki niech dołoży różnicówke albo trójfazowy nadprądowy jeśli chcesz mieć to odzienie .... sam czekam tylko na odbiór żeby się dobrać do szafki a różnicówka musi być obligo 30mA w nowych instalacjach gdzieś chyba że jest przy liczniku od razu. chociaż znam przezornych co mieli jedną na łazienke i jedna na kuchnię 10mA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts