Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do akwarium Lecty

lecta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale fajne mieszkanie będzie!

Milo mi :D

Co do zlewu na wyspie: a może jednak po przeciwnej stronie i zamykany szafką żaluzjową? tzn, ja bym tak zrobiła ze względu na moje bałaganiarstwo...

Czytanie w myslach czy zwyczajnie fachowe spojrzenie? :)

Wydaje mi sie dokola tego zlewu trzeba dac troche miejsca - przynajmniej po 40 cm z kazdej strony. Poza tym, jesli zlew to chyba gorne szafki musza byc cofniete. To mi sie nie za bardzo podoba. Wszystko razem zredukuje mocno miejsce w szafkach, szegolnie glebokie, a w tym mieszkaniu nie ma niestety pomieszczenia gospodarczego i nie da sie go zrobic na moje oko. Jest spora piwnica ale to nie to samo.

Poza tym jak gotowanie przodem to praca przy zlewie tez, badzmy dzielni. No i boje sie tez troche oddzielenia kuchenki od zlewu i ze czesc balaganu wyladuja na podlodze pomiedzy.

Ale z drugiej strony ten balagan! :cry: A decyzja musi byc w miare szybko zanim wdamy sie w szczegoly ze specjalistami od kuchni.

Idealna pozycja zlewu bylyby jakos tak bokiem, ale nie ma chyba takiej mozliwosci.

Szafka zaluzjowa bedzie bez wzgledu na umieszczenie zlewu. Tam musza byc takie rzeczy jak chleb, pojemniki na platki, czajnik (nie dorobilam sie jeszcze desigerowskeigo :) ) i ekspres do kawy; robi dobra kawe, ale jest duzy bo miele i nie za ladny - maz wybieral... Te sprzety nie wymagaja chyba odsuniecia gornych szafek tak jak zlew?

Nie chce prawie na pewno zostawic otwartego, bo wydaje mi sie ze powstanie tam taka dziura.

Czy nie w ta strone mysle?

Dzieki za komentarze!

czy ta wyspa nie jest za długa?

i jeszcze co to jest za ścianka za stołem?

Za dluga, to tylko szkic, walcze z arconem i zastanawiam sie jaka jest minimalna szerokosc przejascia miedzy wyspa o sciana akwarium? Jest tam tez wyjscie na zewnatrz, srednio to widac.

Scianka za stolem :cry: :evil: To filar. :evil: :cry: Konstrukcyjny. Niech to szlag. Co prawda ma byc troche cienszy zostawiajac szersze przejscie miedzy sciana. Genralnie filar ldaczego nie, ale ten jest oczywiscie w zlym miejscu...

• 2 weeks później...

kilka dni temu jakoś mi to do głowy przyszło....

ja bym potraktował ten filar jako plus. Coś co masz do wykorzystania jako zaleta (pomimo że nią nie jest) To kwestia psychiki. Być może warto go wykorzystać jako narzędzie w podzieleniu przestrzeni na strefy? Zakreślić bardziej jadalnię (np poszerzając go jeszcze postawionym przy nim wysokim gestym kwiatkiem... albo wykorzystać go do jakiegoś wysunięcia lampy nad stołem (jako celowa podpora tej lampy - Twoja decyzja że tam miał być). Może dostawić drugi i położyć szafki... nie wiem do jakiego stopnia zależy CI tam na maksymalnie otwartej przestrzeni...

Nie wiem czy dobrze koncypuję ale tak sie czasami robi w marketingu, 'eksperci' są w stanie z wady produktu stworzyć jego zaletę i niestety tak to jest potem odbierane :):) wiem coś o tym :)

Inne wyjście, to jeśli naprawdę nie zdołasz się uwolnić od jego 'fatalnosci' to może po prostu obłożyć go lustrami :). Co jak co, ale nadmiar szkła tam nie będzie szkodził ....

ja bym potraktował ten filar jako plus.

Wiem, wiem... :) Moj maz tez caly czas tak mowi.

Wiec stram sie jak moge.. wydobyc z siebie pozytywny stosunek do filara. :)

Mysle ze powinien byc symetryczny do linii stolu. I rzeczywiscie, udawac ze sie go tam dalo specjalnie. Drugiego chyba nie dam, nawet nie dlatego ze musi byc az tak pootwierane, ale musi byc miejsce kolo gotowania na barek sniadaniowo-pogawedkowy. Ale fakt, ten barek moze nawizywac jakos do filaru. Zobaczymy.

Poza tym mialam dac jakies renderki akwaria ... ale postepy mizerne. W czwartek za to spotkanie z architektami.

Scislej mowiac w tej pierszej ta rura troche za bardzo industrialna, a ta druga ciut jakby za elegancka dla rodziny z dwojka malych dzieci (vel honey monsters)

Nawet mezowi sie podoba mimo ze najpierw prawie sie postukal w glowe na widok bialych frontow :D

ha... trudny wybór, zwłaszcza ze nie do konca mysle rozsądnie :) Niemniej cos takiego włąsnie mialem na mysli tylko pokazalas nieco mniejsze, ale sciany jednolite...

Wybór jak sie przyjrzec to wlaściwie pomiedzy szarym i czarnym bo pewnie to drewno odpadnie

Ja wolę oczywiscie tą:

http://i375.photobucket.com/albums/oo196/Lecta21/kuchnia_jak_nasza.jpg

- jasniejsza (co nie musi byc plusem bo bedziesz tam miec i tak masę światła)

- chyba jednak wolę szarosci bo są mniej zobowiązujące, mniej 'ekskluzywne', bardziej luźne a jednoczesnei zdecydowanie designerskie, nowoczesne.

Trudno mi powiedzieć co Tobie pasuje :) Tu chyba duze znaczenie ma to kim jestescie i jakie macie skłonności, aspiracje, upodobania do określonego stylu, statusu etc.... No i dzieciaki faktycznie mają znaczenie (niszczycielskie:))

To drugie (czarne) rozwiązanie dla mnie jest zbyt eleganckie, do tego wymagane jest chyba odpowiednio specyficzne dostosowanie calosci, detali (solniczka) itp..... Ale też i odpowiednio dopieszczone da zapewne dużo satysfakcji.

No i ostatnia rzecz w czarnym jaka mi przeszkadza to bardzo ascetyczne uchwyty do otwierania szafek (jak sie domyslam są na grzbietach i spodach drzwiczek - cos jak w lodówkach) Ja tak osobiscie nie lubię, ale mam świadomosć ze to zapewnia ten gładki całościowo design.

a tak na marginesie (albo i nie) jaka tam bedzie podloga? jak widzisz w tych przykladach i drewno i beton/kamien/plytki powinny sie sprawdzic...

dokładnie :)

ja chyba bardziej myślę 'pod siebie', swoimi upodobaniami. Nie mam takiej wyobraźni wobec czyjegoś kierunku.. duzo zalezy od tego jakie macie faktyczne inklinacje do designu :) Samo 'akwarium' jest moooocno nowoczesne, odwazne.... Wiec całkiem możliwe że ten kierunek z czarnym będzie adekwatniejszy... i Irma z pewnością to widzi, ja na pewno nie mam takich talentów :(

Podobnie też ze mną, wczoraj dało mi to do myslenia (u mnie z kolorkami do drewna, ale i kamienia) Zdradź skąd wzięłaś tą szarą kuchnię? :):)

Dzieki za komentarze!

Irma: twoja kuchnia? Masz szare okna, pamietam bo tak znalazlam Twoj projekt :) U nas tez chyba beda szare, to tez detal nie bez znaczenia. W tej eleganckiej czarrnej okna sa czarne, nieczego sobie i pasuja, ale ja takich na pewno nie chce.

Czern jest elegantsza ale wlasnie nie wiem czy nie za bardzo. I owszem akwarium supermodern, ale nie mozna zapominac ze tam jest ta stara czesc... I ta kuchnia, i caly salon nie powinny tego negowac, w jakims tam sensie.

Kuchnia skad jest? A z forum, watek

http://forum.muratordom.pl/kuchnia-tradycyjna-czy-nowoczesna-jakie-preferujecie,t73706.htm?highlight=kuchnia

gdzie dobre dusze wklejaja duzo ladnych obrazkow, tylko jakos nie moge stwierdzic kto to byl, linki robia time out

http://images31.fotosik.pl/43/eaf2426c24159fdf.jpg

Z czego bedzie tam podloga - dobre pytanie. Architekci jakby namawiali do parkietu :o (ktory bedzie na 100% w reszcie pomieszczenia). Jeden twierdzi ze ma dzieciaki i taki parkiet i jest ok. Chcialabym zobaczyc...

Wyglada na to, ze cene ktora jest w umowie proponuja gotowy, 2-warstwowy, klejony do podloza. My na pewno chcemy olejowany i sklaniamy sie do tego pomyslu, mimo ze mamy duze obawy co do trwalosci. Z drugiej strony jesli gotowy, to olejowany w fabryce = trwalszy??

Jesli nie parkiet to prawdopodobie gres szary-szarawy, spore rozmiary, taka byla koncepcja na poczatku.

Cos sie wyjasni po rozmowie z architektami w czwartek.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

O, jakos wczesniej przeoczylam ten link :oops: :oops: , fajna stodola :D

I podloga betonowa :wink: , widzisz?!

Kuchnia podoba mi sie chyba najbardziej, calosc jest jakby za elegancka dla mnie - choc oczywiscie wynajac cos takiego na wakacje - przyjemnie by bylo :)

jedna z dwóch kuchni, które pokazalaś wczesniej jest częściądomu tutaj:

http://www.lightlocations.com/new/locations/location_ov.asp?cat=chouses&title=Country%20Houses&ID=ch01

to stodoła :)