arturrex 31.08.2008 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 WitamWiem,że temat wałkuje sie juz jakiś czas na forum, ale ....Postawiłem budynek w technologi izoodom (kształtki styropianowe zalewane betonem i nie wiem jak zaizolować fundamenty. Na dzień dzisiejszy mam (idąc od dołu) chudziak, ława o wys.ok 35cm, na ławie izolacja pozioma, 4 warstwy bloczków betonowych,znowu izolacja pozioma i dalej to juz tylko kształtki, z tym tylko ze najniższe 2 warstwy ksztaltek też sa ponizej poziomu gruntu.Jak to mądrze zaizolować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 31.08.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Witam Wiem,że temat wałkuje sie juz jakiś czas na forum, ale .... Postawiłem budynek w technologi izoodom (kształtki styropianowe zalewane betonem i nie wiem jak zaizolować fundamenty. Na dzień dzisiejszy mam (idąc od dołu) chudziak, ława o wys.ok 35cm, na ławie izolacja pozioma, 4 warstwy bloczków betonowych,znowu izolacja pozioma i dalej to juz tylko kształtki, z tym tylko ze najniższe 2 warstwy ksztaltek też sa ponizej poziomu gruntu. Jak to mądrze zaizolować?Wszystko zależy od poziomu wód gruntowych, rodzaju gruntu przylegającego do ściany i ... planowanego wykończenia ściany. Na pewno bloczki styropianowe w gruncie musisz zabezpieczyć warstwą zaprawy z siatką z włókna szklanego. Jeżeli ma to być tylko izolacja przeciwwilgociowa, to wystarczy dysperbit zgodnie z zaleceniami producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturrex 31.08.2008 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Grunt mam mało przepuszczalny - ił ale to dopiero na głębokości 50 cm wierzchnia wrstwa to czarnoziem. Poziom wód gruntowych ok 2,5 m , choc w maju woda była nawet na gł. ok 1m, ale to po obfitych kilkudniowych opadach. Wykończenie tradycyjne - na styropian klej siatka i tynk.Czy na dysperbit dawać jeszcze folię izolacyjną? Czy zasypać rodzimym gruntem czy piaskiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 31.08.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Grunt mam mało przepuszczalny - ił ale to dopiero na głębokości 50 cm wierzchnia wrstwa to czarnoziem. Poziom wód gruntowych ok 2,5 m , choc w maju woda była nawet na gł. ok 1m, ale to po obfitych kilkudniowych opadach. Wykończenie tradycyjne - na styropian klej siatka i tynk. Czy na dysperbit dawać jeszcze folię izolacyjną? Czy zasypać rodzimym gruntem czy piaskiem?Zabezpieczenie folią kubełkową na pewno nie zaszkodzi. Zasypać zdecydowanie paskiem, lub nawet żwirem - nie powoduje podciągania kapilarnego wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturrex 31.08.2008 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz1 31.08.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 wydaje mi się że zasypanie piaskiem lub żwirem jeżeli nie jest przewidziany drenaż jest poważnym błędem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 31.08.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 wydaje mi się że zasypanie piaskiem lub żwirem jeżeli nie jest przewidziany drenaż jest poważnym błędemCzyli lepiej czarnoziemem ? Grunt mam mało przepuszczalny - ił ale to dopiero na głębokości 50 cm wierzchnia wrstwa to czarnoziem. Poziom wód gruntowych ok 2,5 m , choc w maju woda była nawet na gł. ok 1m, ale to po obfitych kilkudniowych opadach. Prawdę mówiac ten opis jest dosyć dziwny. Jeżeli grunt jest mało przepuszczalny (ił) już od -0,5m, to jakim cudem znajdowałeś wodę na poziomie -2,5m? Przy takim gruncie, to w czarnoziemie powinna się utworzyć soczewka wody. Chociaż, żeby coś więcej doradzić należałoby znać więcej szczegółów, np. czy działka jest płaska, czy pochylona? Czy były robione badania gruntowe ? W jakim stanie są te iły ? Jak masz zaprojektowane ławy fundamentowe (szerokość)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz1 31.08.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 nie czarnoziemem lecz iłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 31.08.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 nie czarnoziemem lecz iłemJa jednak skłaniałbym się za piaskiem w pasie ok. 0,5m od budynku. Oczywiście z zapewnieniem spadku terenu od budynku. W takiej sytuacji do gruntu będzie dostawać się niewielka ilość wód gruntowych, a piasek zapobiegnie podciąganiu kapilarnemu wody gruntowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz1 31.08.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 piasek lub żwir utworzą wokół fundamentów wannę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturrex 31.08.2008 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 W maju robiłem odkrywkę, na głębokości ok 1m natrafiłem na wodę i kopanie zawiesiłem, potem troche przeschło i dokopałem sie do głębokosci ok 2m. Wody nie było,ale teren jest dość wilgotny i obserwując poziom wód w rowie (ok 150 m od terenu budowy) i okolicznych stawach (ok 200-300m) moge wywnioskować że poziom wody gruntowej jest na gł. ok 2,5 m. Działka jest z lekkim spadkiem. ławy fundamentowe mają szer.40 x wys.35cm budynek to garaż 2 stanowiskowy, tylko parter, strop drewniany, kryty blachodachówką, konstrukcja ścian to kształtki styropianowe zalewane betonem i zbrojone. Według mnie konstrukcja dość lekka i stabilna. No i nie wiem jak to zaizolować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturrex 01.09.2008 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 nikt nie ma pomysłu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.09.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 nikt nie ma pomysłu? Izolacja dysperbitem, potem folia kubełkowa (występami do dysperbitu), całość do poziomu terenu uszczelnić iłem lub gliną - to wersja bez drenażu. W przypadku istnienia drenażu, zamiast fartucha iłowego lub glinianego warstwa piasku lub żwiru połączona poprzez filtr odwrotny z drenażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 08.02.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Szanowny HenoK ! Czy mógbys zabrać głos w temacie. Ucieczka ciepla przez fundamenty. Przepraszam że wywołuję Cię do tablicy, ale przeczytałem prawie wszystko co napisałeś tu i na innych forach. Jesteś "bogiem " w temacie ocieplenia, ogrzewania i pokrewne, więc Twoje zdanie się liczy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.02.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Szanowny HenoK ! Czy mógbys zabrać głos w temacie. Ucieczka ciepla przez fundamenty.Temat jest bardzo szeroki, sprecyzuj o co Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.02.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Szanowny HenoK ! Czy mógbys zabrać głos w temacie: Ucieczka ciepla przez fundamenty. parę tematów niżej, O Wielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.02.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 parę tematów niżej, O WielkiGdzież mi do Ciebie !!! Odnalazłem temat i dałem do myślenia : http://forum.muratordom.pl/post4015358.htm#4015358 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts