Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja fundamentów w technologi izoodom

Recommended Posts

Witam

Wiem,że temat wałkuje sie juz jakiś czas na forum, ale ....

Postawiłem budynek w technologi izoodom (kształtki styropianowe zalewane betonem i nie wiem jak zaizolować fundamenty. Na dzień dzisiejszy mam (idąc od dołu) chudziak, ława o wys.ok 35cm, na ławie izolacja pozioma, 4 warstwy bloczków betonowych,znowu izolacja pozioma i dalej to juz tylko kształtki, z tym tylko ze najniższe 2 warstwy ksztaltek też sa ponizej poziomu gruntu.

Jak to mądrze zaizolować?

Witam

Wiem,że temat wałkuje sie juz jakiś czas na forum, ale ....

Postawiłem budynek w technologi izoodom (kształtki styropianowe zalewane betonem i nie wiem jak zaizolować fundamenty. Na dzień dzisiejszy mam (idąc od dołu) chudziak, ława o wys.ok 35cm, na ławie izolacja pozioma, 4 warstwy bloczków betonowych,znowu izolacja pozioma i dalej to juz tylko kształtki, z tym tylko ze najniższe 2 warstwy ksztaltek też sa ponizej poziomu gruntu.

Jak to mądrze zaizolować?

Wszystko zależy od poziomu wód gruntowych, rodzaju gruntu przylegającego do ściany i ... planowanego wykończenia ściany.

Na pewno bloczki styropianowe w gruncie musisz zabezpieczyć warstwą zaprawy z siatką z włókna szklanego.

Jeżeli ma to być tylko izolacja przeciwwilgociowa, to wystarczy dysperbit zgodnie z zaleceniami producenta.

Grunt mam mało przepuszczalny - ił ale to dopiero na głębokości 50 cm wierzchnia wrstwa to czarnoziem. Poziom wód gruntowych ok 2,5 m , choc w maju woda była nawet na gł. ok 1m, ale to po obfitych kilkudniowych opadach. Wykończenie tradycyjne - na styropian klej siatka i tynk.

Czy na dysperbit dawać jeszcze folię izolacyjną? Czy zasypać rodzimym gruntem czy piaskiem?

Grunt mam mało przepuszczalny - ił ale to dopiero na głębokości 50 cm wierzchnia wrstwa to czarnoziem. Poziom wód gruntowych ok 2,5 m , choc w maju woda była nawet na gł. ok 1m, ale to po obfitych kilkudniowych opadach. Wykończenie tradycyjne - na styropian klej siatka i tynk.

Czy na dysperbit dawać jeszcze folię izolacyjną? Czy zasypać rodzimym gruntem czy piaskiem?

Zabezpieczenie folią kubełkową na pewno nie zaszkodzi. Zasypać zdecydowanie paskiem, lub nawet żwirem - nie powoduje podciągania kapilarnego wilgoci.

wydaje mi się że zasypanie piaskiem lub żwirem jeżeli nie jest przewidziany drenaż jest poważnym błędem
Czyli lepiej czarnoziemem ?

Grunt mam mało przepuszczalny - ił ale to dopiero na głębokości 50 cm wierzchnia wrstwa to czarnoziem. Poziom wód gruntowych ok 2,5 m , choc w maju woda była nawet na gł. ok 1m, ale to po obfitych kilkudniowych opadach.

Prawdę mówiac ten opis jest dosyć dziwny. Jeżeli grunt jest mało przepuszczalny (ił) już od -0,5m, to jakim cudem znajdowałeś wodę na poziomie -2,5m? Przy takim gruncie, to w czarnoziemie powinna się utworzyć soczewka wody.

Chociaż, żeby coś więcej doradzić należałoby znać więcej szczegółów, np. czy działka jest płaska, czy pochylona? Czy były robione badania gruntowe ?

W jakim stanie są te iły ? Jak masz zaprojektowane ławy fundamentowe (szerokość)?

nie czarnoziemem lecz iłem
Ja jednak skłaniałbym się za piaskiem w pasie ok. 0,5m od budynku. Oczywiście z zapewnieniem spadku terenu od budynku. W takiej sytuacji do gruntu będzie dostawać się niewielka ilość wód gruntowych, a piasek zapobiegnie podciąganiu kapilarnemu wody gruntowej.

W maju robiłem odkrywkę, na głębokości ok 1m natrafiłem na wodę i kopanie zawiesiłem, potem troche przeschło i dokopałem sie do głębokosci ok 2m. Wody nie było,ale teren jest dość wilgotny i obserwując poziom wód w rowie (ok 150 m od terenu budowy) i okolicznych stawach (ok 200-300m) moge wywnioskować że poziom wody gruntowej jest na gł. ok 2,5 m. Działka jest z lekkim spadkiem. ławy fundamentowe mają szer.40 x wys.35cm budynek to garaż 2 stanowiskowy, tylko parter, strop drewniany, kryty blachodachówką, konstrukcja ścian to kształtki styropianowe zalewane betonem i zbrojone. Według mnie konstrukcja dość lekka i stabilna.

No i nie wiem jak to zaizolować?

nikt nie ma pomysłu? :cry:
Izolacja dysperbitem, potem folia kubełkowa (występami do dysperbitu), całość do poziomu terenu uszczelnić iłem lub gliną - to wersja bez drenażu.

W przypadku istnienia drenażu, zamiast fartucha iłowego lub glinianego warstwa piasku lub żwiru połączona poprzez filtr odwrotny z drenażem.

• 1 year później...

Szanowny HenoK !

Czy mógbys zabrać głos w temacie. Ucieczka ciepla przez fundamenty.

Przepraszam że wywołuję Cię do tablicy, ale przeczytałem prawie wszystko co napisałeś tu i na innych forach. Jesteś "bogiem " w temacie ocieplenia, ogrzewania i pokrewne, więc Twoje zdanie się liczy.

Pozdrawiam.