Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam następujące pytanie dotyczące podłogówki.

Mam zamontowany system zaworów termicznych oraz wyłącznik sterowania pompą termiczny. Zdaniem człowieka, który to instalował powinno to działać tak, że po włączeniu pompy rozprowadzenie podłogówki stopniowo się nagrzewa, doprowadzając po czasie do wyłączenia pompy, a z drugiej strony do zamykania zaworu doprowadzającego goącą wodę z systemu CO. Co powoduje, że pracuje podłogówka cyklicznie.

Wydaje mi się to bzdurne, bo raz różna jest temp doprowadzająca, w związku z tym będzie to wymagało każdorazowo regulacji, a dwa, że jest to zależne od temp. rozprowadzenia, a nie temperatury w pokoju.

Drugi instalator powiedział, że budowa, rozporowadzenia i mieszalnika jest O.K. Tylko, że trzeba to lekko skręcić i podłogówka ma pracować na okrągło.

I teraz właściwe pytanie:

Ma pracować na okrągło czy nie?

Chcę zamontować na zasilaniu pompy do podłogówki regulator pokojowy Auraton TX - więc będzie się wyłączać w zależności od temp. w pokuju, ale zastanawiam się czy wstawić tam jeszcze przełącznik cykliczny zasilania pompy. Np. 15min pracy/ 30 przerwy.

Czy pompa ma pracować na I czy na III biegu (też mieli rozbieżne opinie).

No i jeszcze jeden mam problem - wyłącznik pompy Honeywell działający w oparciu o taki czujnik w postaci bolca przyczepionego do rozprowadzenia wyłącza ją przy nastawie na 50 st. C, a termometr (taki z nóżką miedzianą przystawianą do rozprowadzenia wykazuje wtedy 32st. C (na tym samym poziomie rozprowadzenia). Pytania Jak ma się temp. wody do temp. rozprowadzenia - może rację ma wyłącznik Honeywell, który mierzy co mierzy, ale skala jest skorygowana dla różnicy temp. wody, a mierzonej na rozprowadzeniu?

https://forum.murator.pl/topic/107672-pod%C5%82og%C3%B3wka-cyrkulacja-24h-na-dobe-czy-cyklicznie/

Trochę to skomplikowane ale sterować i zasilać podłogówkę można na kilka sposobów

Generalnie temperatura zasilania podłogówki powinna zależeć od temperatury jaką chcemy utrzymać w danym pomieszczeniu i nie powinna być zbyt wysoka Moja własna podłogówka ma temperaturę na zasilaniu około 30-35 stC a pompka jest podłączona do Eurostera i jej praca jest wykresem ciągłym z jakimiś przerwami pompka do podłogówki powinna pracować ciągle przy w miarę niskich parametrach to nam zapewni stała temperaturę w pomieszczeniu Zbyt wysoka temperatura na zasilaniu to przegrzewanie pomieszczenia Temperature zasilania podłogówki reguluję za pomocą zaworu 3 drogowego termostatycznego z nastawa ręczną

Zadaj bardziej sprecyzowane pytania to postaram się odpowiedzieć

Bardzo dziękuję. To właściwie wyjaśnia mój problem. Innym problemem jest kwestia jak rozwiązać strowanie. Podłogówka wyłączana jest Eurosterem podłączonym do zasilania pompy cyrkulacyjnej podłogówki jeśli temp przekroczy zadaną w pomieszczeniach ogrzewanych podłogówką. Są jeszcze dwa pietra z grzejnikami sterowane eurosterem podłączonym do pieca (defacto wyłączające całość systemu CO po przekroczeniu temp w pomieszczeniach ogrzewanych grzejnikami). Wyłączenie pieca może spowodować sytuację, że pompa cyrkulacyjna podłogówki będzie chodzić bez dostarczenia ciepłej wody zaworem trójdrożnym. Jak to rozwiązać.

Ja bym proponował zrobić to logicznie, wtedy będzie działać dobrze :-)

- zawór trójdrożny sterujemy regulatorem pogodowym - im zimniej na dworze tym wyższa temperatura zasilania CO, i staramy się dobrać krzywą grzewczą przy której temp. w domu jest stała niezależnie od temp. zewnętrznej, dopuszczamy temp. minimalnie za wysoką, przy czym pompa obiegowa chodzi non - stop

- regulator pokojowy steruje pompą nie dopuszczając do przegrzewania domu - czyli wyłącza pompę w razie potrzeby