Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolejny z serii - pomóżcie wybrać AGD

daev

Recommended Posts

Mam problem, gdyż totalnie nie znam się na sprzęcie AGD, a potrzebuję trochę tego kupić. Nie mam wielkiej puli pieniędzy, jednak wolę zainwestować więcej niż mniej - bo i po co kupować coś, co ciągnie dużo prądu/wody/etc i się psuje w trybie expresowym - tak więc sprzęt ze średniej, średniej-plus (;)) półki Do rzeczy:

Wszystkie elementy mają być pod zabudowę kuchenną, oraz możliwie energo- i wodooszczędne.

1. Pralka

- klasa energetyczna A+/A

- stosunkowo małe zużycie wody

- zawiasy po lewej stronie

- otwierana od przodu

- do 2 000

2. Piekarnik - tu się nie znam... dla mnie piekarnik to piekarnik, a 18 stron podobnych artykułów do przejrzenia mnie przeraża.

- elektryczny

- Termoobieg

- Do zabudowy w słupku (to to nie może być każdy pod zabudowę? hmm)

Plusy:

- Czarny/Czarny ze srebrem/grafit lub styl *Retro*. Nie biały, nie niebieskawy, design nie bardzo *futurystyczny*, że tak to ujmę. (wiem wiem, sprawa indywidualnego spojrzenia...)

- Niegłośny

- żeby można w nim pizze robić ;)

- Fast Cooking

3. Płyta ceramiczna

- co najmniej 4 palniki

- co najmniej 1 *powiększany* (te takie kółka-strefy, co można włączyć np. tylko najmniejszą)

Plusy:

- Obsługa na dotyk

Mam na nią do 90 cm na szerokość, jednak nie wiem, czy zwykła tzw. Siła (kontakt) starczy, czy jakąś mocniejszą trzeba.

4. Lodówka+zamrażarka - no, ma chłodzić i mrozić... A właśnie. Lepiej osobno kupić lodówkę i zamrażarkę pod zabudowę, czy w łączone w 1 całość?

- Niesłyszalna

5. Zmywarka

- 45 cm

- panel wewnętrzny (nie na *drzwiczkach*)

- nie za dużo wody ciągnąć

6. Okap

- NIE kominowy - niestety nie mam opcji dojścia do komina

- W pełni ma być do schowania pod czymś takim: http://www.klimatop.pl/images/maan-draco.jpg

To tyle. Chciałabym produkty dobre, lecz nie najlepsze - bez bajerów o których istnieniu nawet wiedzieć nie będę, a co dopiero z nich korzystać.

Teraz to, co wyszukałam jak dotąd:

1. Pralka - mój najwiekszy problem

a) Whirlpool AWO D 043

b) Ariston AWM 129 EU 7kg to duzo jak na 2-3 osoby... ale znów oszczędna wodno-energetycznie

c) Ariston LBE 129 ALL

d) Ariston LBE 129 X

Czym się c) i d) różni, to ja nie wiem...

e) Mastercook PBD-1064

Najbardziej skłaniam się do a, jednak słyszałam, że strasznie głośny. Ariston jako firma mnie średnio przekonuje, z kolei Mastercook mi się z pralkami nie kojarzy...

2. Piekarnik

W tej kwestii jestem totalnie zdezorientowana...nie podaję więc żadnych przykładów. Niechaj działa i się nie psuje, ot co.

3. Płyta ceramiczna

a) Whirlpool AKM 970 BA 01

4. Lodówka + zamrażarka

a) Liebherr ICS 30130

b) Liebherr ICUS 30130

c) Candy CFBC 3150 E

5. Zmywarka

Tu proszę o szczególną pomoc:

a) AEG FAVORIT 84470 Vi

b) Bosch SRV 45T13EU

c) Bosch SRV 53M03EU

d) Siemens SF 64T352EU

6. Okap

Okap... nawet nie wiem do końca czego szukać - tzn. jak się nazywa to, czego szukam. Czy jest to okap meblowy, podszafkowy, uniwersalny? Nie mam pojęcia...

Sprzęt, który podałam jest na moje oko ok, jednak jestem elastyczna, gdyż się totalnie na całej sprawie nie znam... Będę wdzięczna za wszelką pomoc. Oby ta ściana tekstu była do przebrnięcia...