ged 31.08.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Jakiej firmy, za ile i gdzie kupić. Chodzi mi o najwyższą półkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.08.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Jakiej firmy, za ile i gdzie kupić. Chodzi mi o najwyższą półkę. i co jeszcze najlepsze , z najwyższej półki ... ?? - pamiętaj że najlepszość i "najwyższa półka" to bardzo względne terminy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 31.08.2008 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 dom masz taki powiedzmy z nie najwyższej półki... W związku z tym pompa z najwyższej półki nie będzie tam pasować. Weź może coś średnego np LFP Leszno. Wiesz, żeby nie było dysonansu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.08.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 dom masz taki powiedzmy z nie najwyższej półki... W związku z tym pompa z najwyższej półki nie będzie tam pasować. Weź może coś średnego np LFP Leszno. Wiesz, żeby nie było dysonansu. Coulingnon -> ale przywaliłeś - przeca LFP Leszno to jest właśnie najwyższa półka !! - wiem bo sam mam taką - co prawda nie do c.o tylko do cyrkulacji - ale mam PS. Tak na marginesie Leszno to nic innego tylko Grundfos ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 31.08.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 o kurde.... to nie będzie pasować.... Miałem kiedys pomkę firmy MTR (nie wiem co to za firma) popsuła sie po 3 latach. Może taka się nada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 31.08.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Kiedyś miałem podobne zapatrywania, jak autor wątku i mam w związku z tym trzy pompy "z najwyższej pólki", a ostatnio kupiłem taką z najniższej i doszedłem do wniosku, że nie ma sensu przepłacać. Żeby było śmieszniej, to zamówiłem tę pompę 500km ode mnie, a później okazało się, że produkują je 8km ode mnie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 31.08.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Zaufane źródełko mi podpowiada że Leszno produkuje korpusy dla Grunfosa, a reszta w obu jednakowa - obie firmy jak najbardziej godne zaufania. Wilo i Nocchi też mają swoich zwolenników. Myślę że z dowolnej z tej czwórki będziesz zadowolony. Możesz dać dwie szeregowo (lub równolegle i zawór przełączający) na wypadek awarii, można grzać dalej bez koniecznosci natychmiastowego wymieniania uszkodzonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 31.08.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Zaufane źródełko mi podpowiada że Leszno produkuje korpusy dla Grunfosa, a reszta w obu jednakowa - obie firmy jak najbardziej godne zaufania. Wilo i Nocchi też mają swoich zwolenników. Myślę że z dowolnej z tej czwórki będziesz zadowolony. Możesz dać dwie szeregowo (lub równolegle i zawór przełączający) na wypadek awarii, można grzać dalej bez koniecznosci natychmiastowego wymieniania uszkodzonej. Tak piszesz Jerzy, jakby awarie pompy obiegowej były codziennością. Jedną pompe eksploatuję od 20 lat i mam zamiar dalej, beż żadnej awarii. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 31.08.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 A ja znam kilka wypadków awarii pompy - czyli jednak się to zdarza. Twoja jedna sztuka nie jest grupą reprezentatywną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 01.09.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Po różnorakich awariach wszelkich wynalazków łącznie z LFP na tą chwile stosuję wyłącznie Grundfosa, ewentualnie i bardzo sporadycznie zastępowanego przez Wilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 22.09.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Właśnie kupiłem pompy Wilo. Do CO STARE 25/1-3 (z elektroniką) , do cyrkulacji CWU miała być ze sterownikiem STAR Z 15 TT ale trochę za droga, więc będzie STAR Z 15, i osobny termostat. Jakbym miał nadmiar kasy kupiłbym pewno obie z serii Wilo Stratos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.04.2016 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Nie wiem czy były lepszej jakości, ale na pewno pobierały znacznie więcej prądu niż obecne energooszczędne ze sterowaniem elektronicznym. Na nową masz 2-5 lat gwarancji, do tego mniej kosztuje jej praca, a sam koszt zakupu nie powala więc odpuściłbym sobie używane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dobroslaw0 25.04.2017 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Potwierdzam Grundfos i Leszno to jedno i to samo dobre pompy, w następnej kolejności Wilo. Niestety wszystkie nowe to pompy elektroniczne bo tylko takie już można produkować ale w sprzedaży są jeszcze zwykłe, które są wytrzymalsze ale mniej energooszczędne. Żadna nowa pompa elektronik nie jest obecnie liczona na więcej niż 10 lat tak jak te stare pompy niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 25.04.2017 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 A jakie polecacie pompy do cyrkulacji CWU? Chodzi mi głównie o moc i typ. Zależy mi na tym żeby pompa była mocniejsza i szybciej przepompowała wode bo mam duze odległości a cyrkulacja bedzie włączana tylko okresowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.04.2017 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Ja mam 4,5 W pompę Wilo, zbiornik CWU w piwnicy a łazienki na poddaszu. Spokojnie daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 25.04.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Ale chodzi bez przerwy? Co jesli bede wyłączał pompę podczas nieobecności domowników? Wchodzę do domu, pompa sie uruchamia... ile potrwa zanim przepompuje wode do łazienki na piętrze? Okolo 10m rurki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.04.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Cyrkulację uruchamiam za pomocą włącznika dzwonkowego, wtedy kiedy jest to konieczne. Po włączeniu obiegówki i odczekaniu pewnej chwili (około minuty) spuszczam nieco wody i już. Łazienki mam na poddaszu, a zbiornik CWU w piwnicy. Jeżeli Ci bardzo zależy na zmierzeniu czasu od uruchomienia obiegówki do momentu cieplej wody np. pod prysznicem- to jutro rano to sprawdzę? Istotną kwestia jest umiejscowienie rurek z cyrkulacją bądź samej cieplej wody na pierwszej warstwie styropianu, broń Boże bezpośrednio na stropie.P.S.Jedno kliknięcie włącznika uruchamia cyrkulację na 150 sek. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez Tomaszs131 P.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.04.2017 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Na Twoim miejscu przejrzałbym ofertę firmy Dambat. Produkują pompy w porozumieniu z inną firmą z Włoch. Także masz zachodnią technologię w dobrej cenie. Kiedy się budowałem polecono mi właśnie ich pompy i jestem zadowolony. Czas płynie, a wszystko chodzi jak trzeba. Wygoogluj sobie albo poszukaj na innych forach branżowych. ged pytał o pompy w 2008 roku, dziewięć lat temu! Po co odpowiadasz w temacie archaicznym? A pompy "firmy" DAMBAT to raczej najniższa półka, nie polecam. Kicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts