Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najlepsza pompa obiegowa CO

ged

Recommended Posts

dom masz taki powiedzmy z nie najwyższej półki... W związku z tym pompa z najwyższej półki nie będzie tam pasować. Weź może coś średnego np LFP Leszno. Wiesz, żeby nie było dysonansu. :wink:

Coulingnon -> ale przywaliłeś - przeca LFP Leszno to jest właśnie najwyższa półka !! - wiem bo sam mam taką - co prawda nie do c.o tylko do cyrkulacji - ale mam :D

PS. Tak na marginesie Leszno to nic innego tylko Grundfos ...

Kiedyś miałem podobne zapatrywania, jak autor wątku i mam w związku z tym trzy pompy "z najwyższej pólki", a ostatnio kupiłem taką z najniższej i doszedłem do wniosku, że nie ma sensu przepłacać.

Żeby było śmieszniej, to zamówiłem tę pompę 500km ode mnie, a później okazało się, że produkują je 8km ode mnie.

Pozdrawiam

Zaufane źródełko mi podpowiada że Leszno produkuje korpusy dla Grunfosa, a reszta w obu jednakowa - obie firmy jak najbardziej godne zaufania. Wilo i Nocchi też mają swoich zwolenników. Myślę że z dowolnej z tej czwórki będziesz zadowolony. Możesz dać dwie szeregowo (lub równolegle i zawór przełączający) na wypadek awarii, można grzać dalej bez koniecznosci natychmiastowego wymieniania uszkodzonej.

Zaufane źródełko mi podpowiada że Leszno produkuje korpusy dla Grunfosa, a reszta w obu jednakowa - obie firmy jak najbardziej godne zaufania. Wilo i Nocchi też mają swoich zwolenników. Myślę że z dowolnej z tej czwórki będziesz zadowolony. Możesz dać dwie szeregowo (lub równolegle i zawór przełączający) na wypadek awarii, można grzać dalej bez koniecznosci natychmiastowego wymieniania uszkodzonej.

Tak piszesz Jerzy, jakby awarie pompy obiegowej były codziennością.

Jedną pompe eksploatuję od 20 lat i mam zamiar dalej, beż żadnej awarii.

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
  • 7 years później...
  • 1 year później...
Potwierdzam Grundfos i Leszno to jedno i to samo dobre pompy, w następnej kolejności Wilo. Niestety wszystkie nowe to pompy elektroniczne bo tylko takie już można produkować ale w sprzedaży są jeszcze zwykłe, które są wytrzymalsze ale mniej energooszczędne. Żadna nowa pompa elektronik nie jest obecnie liczona na więcej niż 10 lat tak jak te stare pompy niestety.

Cyrkulację uruchamiam za pomocą włącznika dzwonkowego, wtedy kiedy jest to konieczne. Po włączeniu obiegówki i odczekaniu pewnej chwili (około minuty) spuszczam nieco wody i już. Łazienki mam na poddaszu, a zbiornik CWU w piwnicy. Jeżeli Ci bardzo zależy na zmierzeniu czasu od uruchomienia obiegówki do momentu cieplej wody np. pod prysznicem- to jutro rano to sprawdzę?

Istotną kwestia jest umiejscowienie rurek z cyrkulacją bądź samej cieplej wody na pierwszej warstwie styropianu, broń Boże bezpośrednio na stropie.

P.S.

Jedno kliknięcie włącznika uruchamia cyrkulację na 150 sek.

Edytowane przez Tomaszs131
P.S.

Na Twoim miejscu przejrzałbym ofertę firmy Dambat. Produkują pompy w porozumieniu z inną firmą z Włoch. Także masz zachodnią technologię w dobrej cenie. Kiedy się budowałem polecono mi właśnie ich pompy i jestem zadowolony. Czas płynie, a wszystko chodzi jak trzeba. Wygoogluj sobie albo poszukaj na innych forach branżowych.

ged pytał o pompy w 2008 roku, dziewięć lat temu! Po co odpowiadasz w temacie archaicznym?

A pompy "firmy" DAMBAT to raczej najniższa półka, nie polecam. Kicha.