Gość 26.03.2002 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 Mam dwuletnie mieszkanie, w którym na skutek złej izolacji tarasu i dachu (ostatnia kondygnacja) zaistniał grzyb i pleśń. Mam zatem pytanie kto ma płacić za usuniecie tych usterek, czy inwestor o którego kupiłem mieszkanie, czy moze ma to pokryć fundusz remontowy. Takich mieszkań jest kilka na osiedlu. Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarek C. 26.03.2002 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 Musisz doprecyzować jaki jest stan prawny mieszkania; własność, uzytkowanie wieczyste, czy własnościowe prawo do lokalu. Jeśli własność , zakupiłeś je od poprzedniego właściciela i dokonałeś odbioru bez uwag to przejąłeś je "z dobrodziejstwem inwentarza". Mógłbys dochodzić swych praw na drodze cywilnej, ale musiałbys udowodnić ze zostałeś wprowadzony w błąd przez sprzedającego, co nie jest łatwe(sprzedający zawsze moze twierdzic ze zawilgocenie i zagrzybienie nastąpiło po sprzedaży). Więc remont pewnie będziesz musiał dokonac na własny koszt, a wcześniej skłonić do tego "wspólnotę" mieszkaniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.03.2002 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 MIESZKANIE JEST MOJĄ WŁASNOŚCIĄ, JESTEM PIERWSZYM WŁAŚCICIELEM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarek C. 26.03.2002 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 Musisz postudiować zapisy umowy, czy jest mowa o błędach i odpowiedzialności za nie. Pozostaje ci droga cywilno prawna. Takie sprawy to zawsze indywidualny orzech do zgryzienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts