Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze malkowej niebudowy

malka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 26,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malka

7649

• malgos2

3273

• Arnika

1558

• wu

1350

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba u Malki wyczerpał się wszelaki limit na prowizorki !

I jak już zacznie kończyć swoją budowę - to skutecznie

i czerwcowe picie kawy będzie u SIEBIE !

Ja trzymam za to kciuki! ( bo ziewnik też czytałam 2 razy)

bo myslałam ,że coś ominęłam i że Malka już mieszka !:D:D

O matko!

tfu

o Malko!

przypomniałaś mi że miałam miesiąc temu wysłać panu gazownikowi dane do wystawienia zaświadczenia o pozytywnej próbie szczelności gazowej :jawdrop: dzięki jak nie wiem co!

a Bardzo proszę, mimowolnie jednak trochę ta pomoc wyszła ;)

Malusia - gratuluję bardzo, bardzo!!!

Zbliżać sie zaczyna ta wielka chwila, kiedy zaczniesz meble wstawiać i myśleć o przeprowadzce, Kochana!!!

:wave:

Ta chwila od pięciu lat się zbliża :)

Dzięki Depeś

gratulacje malko teraz ruszaj z kopyta :)

Gratuluję - znaczy w lipcu się przeprowadzasz :yes:

Gratulacje Malka!!! No to teraz ruszysz z kopyta :)

dzieki dziewczynki :)

witam się u Ciebie po raz pierwszy.

za każdym razem jest pierwszy raz ? :lol2:

No dobra Malka, koniec obijania się, weź sie w końcu do jakiejś roboty na tej budowie. Nie masz za bardzo ani czasu na obijanie się ani na wymówki że nie możesz do końca czerwca sie przeprowadzić. Choćby na beton ;)

ja biorę przykład z koleżanek i nic nie umiem :lol:

A na beton to bym bardzo chciała,ale ciągle cena dla mnie zaporowa.

tak od razu po tylu latach skończyć i przeprowadzić się ..

Malka nie chce prowizorek.... a ja boję się, ze wymyśli nowy wynajem .. na.. nie wiadomo ile.. i dla mnie to dopiero była by prowizorka..

No i Kochana.. wpisu nie dokonałaś w ziewniku..

Nic nie ma o żółtej rurce..

nie bój się, czynszu mi nie będziesz płacić :lol:

a ziewnik niech sobie ziewa,póki co

Gratuluję:) To może ta parapetówa będzie jednak ciut wcześniej, co? :D

dzięki,ale termin parapetówki pozostaje bez zmian:) Aż takiej rewolucji bym mogła nie przeżyć ;)

No i masz - przepadła!

Już się przeprowadza? :lol:

Łeb się zbuntował, stado słoni w nim biegało. Nawet niebieska pigułka nie dała rady :(

Chyba u Malki wyczerpał się wszelaki limit na prowizorki !

I jak już zacznie kończyć swoją budowę - to skutecznie

i czerwcowe picie kawy będzie u SIEBIE !

Ja trzymam za to kciuki! ( bo ziewnik też czytałam 2 razy)

bo myslałam ,że coś ominęłam i że Malka już mieszka !:D:D

absolutnie limit wyczerpany :)

Mieszka, mieszka, bezdomna jeszcze nie jestem ;)

malka dobrze, że podczytuję Cię co jakiś czas, bo widzę, że super nowości się szykują u Was i dlatego gratuluję i czekam na fotorelację :popcorn:

Dzeki

I wiecie co,teraz się zastanawiam, czy nie korzystniej było prądem grzać :bash:

orientujecie się jakie są opłaty stałe za gaz ?

Maluś jak chcesz to wygrzebię fakturę za ogrzewanie gazowe w firmie, tylko nie wiem czy oni przypadkiem nie naliczają innych opłat dla firm a innych dla ludzi. Ale z 900 zł połowa to były opłaty stałe, samo zużycie niecałe 500.

Tutaj ściąga http://pieniadze.fakt.pl/Jak-zrozumiec-rachunek-za-gaz,artykuly,152994,1.html

Dzięki Aniu :)

Firmy (na szczęście) mają inne opłaty , przynajmniej za prąd -mam nadzieję,że gaz też.

Ściągę przeczytałam, alei tak nie mam pojęcia jakiej wysokości opłat się spodziewać :oops:

Jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa -jak i kto wybiera taryfę?

Malka, popatrz po taryfach. Ja w drugim roku przeszłam na taką taryfę, gdzie opłaty są nie duże ale gaz droższy. Ta taryfa jest u nas do 1200 m3, jak się przekroczy to ją zmienianją automatem. Ona jest korzystna i daje się osiągnąc przy dogrzewaniu kominkiem. Na samym gazie małe szanse. No i nie dadzą ci jej od razu, bo musisz przez rok te 1200 nie przekroczyć. W złotówkach to wyglądało tak, że za 2010 płaciłam 2400 zł, 2011 było ponad 2000 do zapłaty a 2012 - 1500, z tym, ze styczeń/luty jeszcze w starej taryfie. Więc pewnie będzie jeszcze mniej.

Aaa, taryfę na początku ci narzucą. i może lepiej, bo wygrzanie nowego domu zawsze jest ciepłożerne

Opłaty są naliczane według taryfy dla danego regionu więc mieszkając w stolicy płacisz inną stawkę niż na śląsku, nie masz tez na to wpływu gdyż PGNiG to sam sprawdza mój M kiedyś przekopywał się przez ich 60 stronicowy cennik i poza opłatą gazu są tez inne trzy opłaty, więc nawet przy obniżce gazu o 10% rachunek spada o 3%, jednak jak twierdzi mój M to gaz jest obecnie najmniej narażony na wzrost ceny z przyczyn politycznych więc raczej jest to paliwo o stałych cenach, czego nie można powiedzieć o prądzie, którego kolejna podwyżka w czerwcu.

Ps. powyższe pisał M udający A, nie biorę odpowiedzialności za stronę merytoryczną :)

Malka, popatrz po taryfach. Ja w drugim roku przeszłam na taką taryfę, gdzie opłaty są nie duże ale gaz droższy. Ta taryfa jest u nas do 1200 m3, jak się przekroczy to ją zmienianją automatem. Ona jest korzystna i daje się osiągnąc przy dogrzewaniu kominkiem. Na samym gazie małe szanse. No i nie dadzą ci jej od razu, bo musisz przez rok te 1200 nie przekroczyć. W złotówkach to wyglądało tak, że za 2010 płaciłam 2400 zł, 2011 było ponad 2000 do zapłaty a 2012 - 1500, z tym, ze styczeń/luty jeszcze w starej taryfie. Więc pewnie będzie jeszcze mniej.

Aaa, taryfę na początku ci narzucą. i może lepiej, bo wygrzanie nowego domu zawsze jest ciepłożerne

Rany boska :o

A ja naiwnie liczyłam ,że w 6 stówach się zmiszczę:(

Ewa, ile metrów ogrzewasz? Mam nadzieje,że to są opłaty za miesiące gdy grzejesz,a nie cały rok.

Założenie jest ,że startujemy z taryfy W3, a ja bym chciała z W2 i nie da się :(

Muszę OZC komuś zlecić, bo sama przez to nie przebrnę :oops:

Aniu -miód na moje serce lejesz -myślałam,że znów wtopiłam.

Choć teraz jak liczę ile już mnie gaz kosztował a ile jeszcze będzie -to bym miała 3 lata grzania prądem (miałam takie co -elektryczne znaczy )

Edytowane przez malka

Czesc Malka, no to gaz rurka jest GRATULOWAC - do 2032 mam nadzieje, ze ogarniesz wykonczeniowke ;) TZn zdecydujesz sie na kolor, czas na przemyslenia jest ;) Jakby co, to pomozecie?? Pomozemy :lol:

Moj pierwszy rachunek za gaz to bylo 650zł ( niepełny listopad+grudzien), jak dostane za styczen/luty to moge dac Ci znac ile wyszlo

Grzanie jakies 110 metrow podłogowki kondensatem. W domu ciepełko, pomimo masy mostkow termicznych, za ktore trzeba sie bedzie w koncu sie wziąć

Ja nie potrafię tego wszystkiego liczyć.. ale jak zastanawiałam się nad gazrurką, która od nas jest daleko.. to jej poprowadzenie, założenie ,papierologia i opłaty by nas zabiły..

Stąd pomysł na pompę ciepła, którą mamy zamiar w tym roku zmajstrować.. I tak prąd mamy w taryfie G12, więc tylko koszt u nas pompy + odwiertu.. i tak spory, ale dużo tańszy niż rachunek za przyłączenie gazu, nie wspominając o tym, że ogrzewanie PC wychodzi taniej niż gaz...

I takim sposobem , mam nadzieję, że na sezon 2013/2014 nie będziemy już węgla nosić...

A stosunek opłaty za węgiel a za prąd do ogrzewania jest korzystniejszy niż kupienie węgla.. wychodzi taniej..

Choćby wyszło tyle samo to i tak wolimy bezobsługowa pompę, niż przerzucanie kilku ton węgla , noszenie go, palenie w kotle i papranie się z piecem i popiołem...

Jeśli porównujemy gaz a węgiel.. to węgiel wychodzi taniej...

Marynata, ten wątek wałkuję od tygodni, jednak mam wrażenie,że ci panowie mówią w innym języku ;)

A kubatura -na teraz, to niecałe 300 m, docelowo 700 z hakiem

MSU -dzięki kochana :) ja też liczę na to,że ogarnę, trochę czasu mam....trochę ;)

Ja pompy mieć nie będę, sama sobie jej nie zrobię,a na zakup solidnej pompy 40 tyś nie wydam -bo to grzanie gazem na 10 lat mam , dla mnie absolutnie nieekonomiczne - ale już Ci to mówiłam:)