Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze malkowej niebudowy

malka

Recommended Posts

Bo to wszystko zależy od indywidualnych warunków i upodobań, nie ma jednego dobrego rozwiązania dla wszystkich. Ja sobie np. nie wyobrażam palenia węglem, brak czasu (powrót do domu po 18 ), grzebanie w piecu a ceny za węgiel u nas wysokie, nawet w kominku nie chciałoby mi się palić , dlatego nie mamy :) Malka skoro masz gaz w ulicy to nie masz się co zastanawiać. Co innego jak trzeba ciągnąć kilkaset metrów, wtedy najlepszy jest prąd (pośrednio pompa, niekoniecznie z dolnym źródłem, może być powietrzna o dużej mocy i do CO i do CWU) lub jeśli ktoś lubi i ma czas węgiel lub drewno lub pelety, wybór jest naprawdę duży.

Tu jeszcze cytat wczorajszy z wątku o domu 3-litrowym, od owp : " Na Śląsku m3 gazu przy 2000m3/rok wychodzi po ok 2zł (w obu taryfach po obniżkach, sumując wszystkie koszty).

Ja sam mam gaz, przyłącze 1700zł, projekt + kierownik 1500zł, instalacja 2500zł (8m na zewnątrz plus 2 w środku), taniej nie znalazłem na górnym Śląsku, najdroższa oferta była za chyba 5tys. Kocioł 6tys. "

Edytowane przez cronin

• Odpowiedzi 26,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malka

7649

• malgos2

3273

• Arnika

1558

• wu

1350

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

B Malka skoro masz gaz w ulicy to nie masz się co zastanawiać.

Ja właśnie nie mam gazu w ulicy, dlatego to wszystko tak długo trwa.

Będą ciagnąć dopiero do mnie - nikt inny (z sąsiadów) nie był chętny, więc sama walczę;)

Przy kubaturze 700 to raczej o prądzie nie myśl.O swoich rachunkach za gaz nie będę mówić bo by się ktoś mógł tu bardzo wystraszyć i popłakać,ale w nowym domu też zrobiłam gaz i liczę na niskie rachunki.

Wkurza mnie tylko ta nieskończona ilość papierów i umów,przy piecu na pellet np wszystko jest dużo prostsze i bardziej niezależne.

A no to faktycznie pod górkę. Ale prąd ma swoje wymagania, Ja bym ewentualnie jeszcze pomyślała o powietrznej pc. Miałam wycenę na całość CO: podłogówka + pc Atlantic na 30 tys. przy 175 m 2 (to pierwsza wycena więc pewnie dałoby się stargować). Dla mnie za drogo, więc odpuściłam, ale jeśli masz tak wysokie koszty podłączenia gazu (no właśnie jakie?) to może sprawdź to. Ale i tak OZC musisz zrobić. Na forum oprócz asolta (który jest obłożony po uszy, wiem bo czekam kilka miesięcy na projekty podłogówki i WM :( ) robi je użytkownik foczki i pewnie ktoś jeszcze.

Przy kubaturze 700 to raczej o prądzie nie myśl.O swoich rachunkach za gaz nie będę mówić bo by się ktoś mógł tu bardzo wystraszyć i popłakać,ale w nowym domu też zrobiłam gaz i liczę na niskie rachunki.

Wkurza mnie tylko ta nieskończona ilość papierów i umów,przy piecu na pellet np wszystko jest dużo prostsze i bardziej niezależne.

OK, nie myślę:lol:

Moja kotłownie przygotowana pod pelet/ekogroch - od roku trwa zamiana jej na gaz,

Plus jest jeszcze taki,ze kotłownia będzie mogła byc również pralnią, przy innym paliwie niż gaz - wykluczone.

a co, już się witałam? jednak starość i skleroza.;)

no ale pierwsze razy są fajne, to co sobie żałować.

To witaj Max -po raz pierwszy :)

A no to faktycznie pod górkę. Ale prąd ma swoje wymagania, Ja bym ewentualnie jeszcze pomyślała o powietrznej pc. Miałam wycenę na całość CO: podłogówka + pc Atlantic na 30 tys. przy 175 m 2 (to pierwsza wycena więc pewnie dałoby się stargować). Dla mnie za drogo, więc odpuściłam, ale jeśli masz tak wysokie koszty podłączenia gazu (no właśnie jakie?) to może sprawdź to. Ale i tak OZC musisz zrobić. Na forum oprócz asolta (który jest obłożony po uszy, wiem bo czekam kilka miesięcy na projekty podłogówki i WM :( ) robi je użytkownik foczki i pewnie ktoś jeszcze.

Z tego co słyszałam, pc jest ok,gdy jest wyłącznie podłogówka, ja z dużym prawdopodobieństwem na górze bedę miała grzejniki,

Ale i tak już musztarda po obiedzie -jestem umową zwiazana z gazownią, nie ma co rozpatrywać innych rozwiązań.

Koszt -dotychczas 4 tysie (partycypacja w kosztach przyłącza), do tego 600 zł projekt instal wew.

Wycena nr 1 - robocizna z materiałem (bez pieca) -4500 netto

Ej no to nie jest kosmos jeszcze, boli ale do przełknięcia. Nie kombinuj. Swoją drogą papierkologia i koszty przyłączy są chore w tym kraju. Każdy tylko krzyczy 500, 600, 700 i więcej za byle co. A w dodatku nigdzie nie ma jasno określonych zasad, po to żeby ogłupiały inwestor bulił na każdym kroku. Szlag mnie na to trafia, dla mnie to najgorszy aspekt budowy.

Ej no to nie jest kosmos jeszcze, boli ale do przełknięcia. Nie kombinuj. Swoją drogą papierkologia i koszty przyłączy są chore w tym kraju. Każdy tylko krzyczy 500, 600, 700 i więcej za byle co. A w dodatku nigdzie nie ma jasno określonych zasad, po to żeby ogłupiały inwestor bulił na każdym kroku. Szlag mnie na to trafia, dla mnie to najgorszy aspekt budowy.

Jeśli dobrze się orientuję, to po zrobieniu instalacji, muszę geodetę opłacić (koszt nieznany) ,wziąć wcześniej mapy do celów projektowych (700 zł), zrobić odbiór kominiarski.

Teraz jeszcze mam wątpliwości, kto robi w pis do dziennika (mój kierownik wymiksowała się -zwiał i nie mam z nim kontaktu), czy nowy kier bud musi mieć uprawnienia gazowe, czy robi wpis na podstawie odbioru osoby z uprawnieniami,

Marta -bardzo mi sie podobają Wasze rachunki :) jaką masz taryfę W2 czy W3 ?

nie pamietam juz, nawet nie wiem czy to w dzienniku jest czy dostarczasz osobne dokumenty odbioru

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?92498-Dokumentacja-do-odbioru-domu

http://www.e-sciany.pl/a/9262,odbior-budynku-procedury

taryfe mamy jednak W3.6 :)

Edytowane przez markoto

Nie mogę normalnie, bez nerwa czytać o tych przyłączach. My załatwiamy żeby pociągnęli gaz na ich koszt. Zbieramy sąsiadów, ale część po namyśle nie chce gazu, więc nie wiem jak to będzie. W sumie się im nie dziwię. Jak już mieszkają i mają piece, instalacje, to koszt podłączenia gazu nie zachęca.

Tylko, że jak ni ma gazu to co? Będziemy się chyba bujać z jakimś piecem na wszystko, ale czy podołamy? My jesteśmy totalne mieszczuchy, co to nawet w kominku napalić nie umieją. Asolt proponował powietrzną pompę ciepła do cw. Muszę jeszcze raz odgrzebać wszystkie papiery i pomyśleć.

w2

musisz miec odbior gazowy i kominiarski oba przez uprawnionych ludzi, na pewno nie przez kierownika :)

Ja na gaz miałam osobny dziennik, który wypełniała firma robiąca przyłącze, to oni muszą mieć swojego kierownika z uprawnieniami:).

Nie mogę normalnie, bez nerwa czytać o tych przyłączach. My załatwiamy żeby pociągnęli gaz na ich koszt. Zbieramy sąsiadów, ale część po namyśle nie chce gazu, więc nie wiem jak to będzie. W sumie się im nie dziwię. Jak już mieszkają i mają piece, instalacje, to koszt podłączenia gazu nie zachęca.

Tylko, że jak ni ma gazu to co? Będziemy się chyba bujać z jakimś piecem na wszystko, ale czy podołamy? My jesteśmy totalne mieszczuchy, co to nawet w kominku napalić nie umieją. Asolt proponował powietrzną pompę ciepła do cw. Muszę jeszcze raz odgrzebać wszystkie papiery i pomyśleć.

Ja też zbierałam sąsiadów, namawiałam, nawet jedną babcię woziłam sama do gazowni żeby umowę podpisała;) i się udało:D. Babcia zgodziła się tylko na projekt przyłącza do jej furtki, projektu indywidualnego już nie chciała, a po dwóch latach, jak mąż zachorował i nie było komu węgla do pieca dorzucać, płakała, że nie zrobiła od razu wszystkiego z nami, a teraz ma gaz i cieszy się jak dziecko:D.

ale osoba sprawa jest odbior przylacza i to jest po stronie gazowni a co innego odbior instalacji gazowej to jest po stronie uprawnionego gazownika

:yes: Tak, ale nie wiem o czym dokładnie piszesz Tusia. O instalacji gazowej wewnętrznej doprowadzającej gaz do pieca, czy piecu i zasobniku? Ja piszę o wykonaniu instalacji wewnętrznej. Gdy masz projekt, masz i dziennik, jak na każdą budowę z projektem. Nie przejmowałam się tym zbytnio, bo robiła mi wszystko zaprzyjaźniona firma z okolicy, więc szczegółów nie znam, ale dziennik pamiętam.

Do odbioru pieca wystarczy facet z uprawnieniami, czyli np ten, który Ci go montuje:).

Edytowane przez rasia

Nita,możesz postawić sobie butlę z gazem na podwórku,możesz takie mniejsze(tylko trzeba często wymieniać)w kotłowni.

Jeżeli byś chciała coś na paliwo stałe,to nie bierz pieca na wszystko,ale konkretnie na pellet(ze specjalnym palnikiem do spalania tego konkretnego paliwa).Drożej niż ekogroszek,ale bardzo czysto.

Nie wiedziałam czy w końcu podłączą mi ten gaz i tez zgłębiałam już wszystkie alternatywy.